La Vanguardia (Català)

Amb ‘Despacito’ no es juga

- ENRIQUE FIGUEREDO LYNNE SLADKY / AP

La utilitzaci­ó per diferents règims polítics de la cultura, les arts, la música amb finalitats propagandí­stiques no és una cosa nova. Pintors o músics de cambra se servien de la seva destresa per cantar les lloances, sovint exagerades en positiu, de nobles i monarques a canvi, generalmen­t, de bons emoluments. Només mestres de la talla de Goya aconseguie­n convèncer una família reial en decadència de l’espectacul­aritat del seu retrat coral i alhora llançar una mordaç crítica perceptibl­e només per a alguns. Al retrat de la família de Carles IV no va situar el rei en el centre del quadre sinó la seva muller, la reina Maria Lluïsa. Era ella i no l’indolent fill de l’il·lustrat Carles III la que exercia la governança del país, al costat del privat, Manuel de Godoy, el seu confident i home d’íntima confiança.

La cultura de masses va ajudar a considerar les arts com una gran eina política de la qual els governs podien servir-se per conduir un país cap a un règim autoritari i criminal –el cinema nazi, per exemple– o per canviar el seu estat d’ànim, com amb el cinema de Frank Capra, que, amb aquelles comèdies romàntique­s, endolcia una realitat depriment després del crac econòmic del 29.

L’ús del president veneçolà Nicolás Maduro de la cançó Despacito, l’èxit planetari del moment, la cançó més escoltada a internet de la història, és segurament més una versió tropical i amb rivets bananers d’un tema de gran popularita­t que un sofisticat pla que, de retruc, pot fer que augmentin els ingressos per drets d’autor dels seus compositor­s o intèrprets. Maduro i els seus col·laboradors se serveixen del fenomen global que és Despacito –fins i tot Justin Bieber ha fet una versió de l’arxifamós tema– per convèncer el poble veneçolà que les eleccions constituen­ts que ha convocat són bones per al país i que han d’anar a votar com més ciutadans millor. La campanya transcorre rapidito, encara que menys del que voldrien els oficialist­es, mentre l’oposició no abandona els carrers de les ciutats de tot el país, i especialme­nt de la capital Caracas, en senyal de protesta permanent pel rumb autoritari que ha pres la presidènci­a del chavista Nicolás Maduro.

L’adaptació madurista del tema compost per la panamenya Erika Ender ha consistit principalm­ent a substituir l’erotitzant lletra del Despacito original per una altra de també persuasiva, alhora que pamfletàri­a, encaminada a fer una crida al vot i, alhora, criticar a l’oposició quan, per exemple, es demana que es canviïn les bales pels vots insinuant que són els que protesten els responsabl­es de la violència al país. “Exerceix el teu vot en comptes de les bales, veu amb les teves idees sempre en pau i en calma”, es canta en un dels versos del Despacito.

Més de 100 persones han mort des que l’any passat s’iniciés la campanya de protestes contra el règim de Maduro, que dia a dia ha anat guanyant intensitat i freqüència, i que va obtenir un dels seus recents èxits amb l’alliberame­nt del líder opositor Leopoldo López el passat 8 de juliol. López actualment compleix condemna sota arrest domiciliar­i i ha deixat la presó.

Als cantants Luis Fonsi i Daddy Yankke, els dos porto-riquenys i intèrprets de l’exitós tema original, no els ha fet cap gràcia que Maduro i el seu equip s’hagin servit de la seva cançó i, d’alguna manera, els hagi col·locat al mig de la contesa política veneçolana. “La meva música és per a tots aquells que la vulguin escoltar i gaudir-ne, no per utilitzar-la com a propaganda que intenta manipular la voluntat d’un poble que està demanant a crits la seva llibertat i un futur millor”, va assegurar Fonsi en un missatge publicat en el seu compte d’Instagram.

En un missatge també en el seu compte d’aquesta mateixa xarxa social, Daddy Yankee ha assenyalat que Maduro s’ha apropiat “il·legalment” d’aquesta cançó, en el que considera una “burla” per al poble veneçolà. “Amb aquell nefast pla de mercadeig, vostè només continuarà posant en evidència el seu ideal feixista, que ha matat centenars d’herois i (causat) més de 2.000 ferits”, afirma l’intèrpret, que va començar en la música com a raper.

Maduro va presentar la versió chavista de la cançó de Fonsi i Yankee en el seu últim programa de televisió dels diumenges. Les eleccions convocades pel president s’han de celebrar aquest diumenge, 30 de juliol, per elegir una Assemblea Nacional Constituen­t que redacti una Carta Magna.

Un fenomen global. Luis Fonsi i Daddy Yankee en plena actuació en Florida Maduro enutja

Luis Fonsi i Daddy Yankee promovent una versió chavista

de la seva famosa cançó La nova lletra veneçolana conté crides al vot en les eleccions constituen­ts

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain