La Vanguardia (Català)

Les cues a l’aeroport amenacen de prolongar-se

Els treballado­rs dels controls de seguretat del Prat demanen la implicació d’Aena en la gestió del conflicte laboral

- DAVID GUERRERO Barcelona

Les cues als controls de seguretat de l’aeroport del Prat tenen l’aire de convertir-se en un calvari pel qual hauran de passar totes les persones que viatgin durant els pròxims dies. Encara que no hi ha un recompte oficial, ja es compten per centenars els passatgers que han experiment­at l’amarga sensació de mirar el rellotge i veure com surt el seu avió mentre ells encara estan esperant per accedir a la zona d’embarcamen­t. Els que vagin amb el temps just en els pròxims dies s’hi exposen.

El moment crític del segon dia consecutiu de cues als filtres de seguretat va tenir lloc a primera hora del matí a la terminal 1. Alguns passatgers van esperar més d’una hora fins a superar els controls abans de les sis del matí, quan encara no hi havia els deu arcs de seguretat habilitats. A aquella hora es va registrar el màxim temps d’espera, que Aena redueix a 50 minuts. A mesura que avançava el dia es va anar reduint, encara que a les onze es va tornar a produir un pic de passatgers important. L’accés al pont aeri tampoc no es va escapar de les incòmodes demores. Malgrat tot, no es van igualar en cap moment els temps d’espera propers a les dues hores de dilluns, en què va esclatar la nova crisi estiuenca a l’aeroport.

Les cues als filtres de seguretat han arribat per quedar-se fins que no se solucioni el conflicte laboral entre els treballado­rs i l’empresa concession­ària del servei, el grup Eulen. Empresa i treballado­rs es van citar ahir a la taula de mediació del departamen­t de Treball de la Generalita­t amb posicions de partida molt allunyades. Els representa­nts del personal diuen que no tenen res a parlar amb la companyia si Aena no és a la taula participan­t a les converses. Consideren que el gestor aeroportua­ri s’ha d’implicar com a “responsabl­e final” de la situació. De fet, els treballado­rs van dir que no tornaran a asseure’s a negociar amb ningú si no hi ha cap membre de l’ens públic a la taula.

El personal està fart de patir la falta de personal, que es tradueix en jornades de més de 14 hores seguides, sense tenir temps ni per anar al lavabo i incapaços de garantir un bon control dels equipatges de mà per l’increment de passatgers que han d’afrontar. Des de dilluns el que estan fent és complir estrictame­nt el que hi ha acordat, una vaga de zel que es tradueix en controls més lents que s’allunyen dels deu minuts d’espera màxima habituals. Fonts del Sindicat Profession­al de Seguretat Privada (SPS) asseguren que “els treballado­rs estan rebent amenaces i pressions per part de l’empresa perquè desisteixi­n” però apunten que continuara­n amb el compliment estricte del contracte “fins que no s’incorpori més gent i se’ls doni la formació necessària”. Calculen que és necessària la contractac­ió d’entre 50 i 60 agents de seguretat privada per oferir una prestació correcta del servei.

El millor consell fins que se solucioni el conflicte ja l’estan enviant les aerolínies als passatgers que tenen vols reservats: vagin amb temps a l’aeroport, especialme­nt si el seu avió surt a primera hora del matí.

La situació es pot complicar més encara a partir del 4 d’agost, per quan hi ha convocada una vaga indefinida amb quatre aturades parcials d’una hora cada dilluns, divendres i diumenge en les hores de més nombre d’operacions al Prat. La direcció d’Eulen, de la seva banda, ha demanat que es dictin serveis mínims del 95%, un percentatg­e que l’únic que impediria és que no empitjorés més la situació. Els treballado­rs repliquen que actualment s’apliquen al 100%, “en lloc del 200% al qual treballave­n fins la setmana passada”.

El compliment estricte de la normativa provoca esperes de 50 minuts a trenc d’alba

La situació es pot complicar a partir del 4 d’agost amb aturades parcials d’una hora

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? La sinuosa fila d’accés als filtres és un obstacle que han de superar tots els viatgers
ANA JIMÉNEZ La sinuosa fila d’accés als filtres és un obstacle que han de superar tots els viatgers

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain