La Vanguardia (Català)

Locomotora avariada

Dues sentències impedeixen la construcci­ó d’El Corte Inglés impulsada pel govern municipal de Mataró

- Mataró

Dues contundent­s sentències del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya han declarat nul·la l’operació urbanístic­a impulsada per l’Ajuntament de Mataró el 2008 per alliberar el solar i l’entorn del recinte fabril de Can Fàbregas, entre la ronda Alfons XII i el carrer Biada, per a la implantaci­ó d’El Corte Inglés. La construcci­ó del que havia de ser la “locomotora comercial” del centre mataroní, amb la creació d’un miler de llocs de treball, a criteri del tribunal s’ha tombat per l’“irracional i delirant” desmuntatg­e per peces de la fàbrica catalogada per ser emmagatzem­ada en uns terrenys agrícoles, una “excentrici­tat” que dona la raó als recursos interposat­s per l’Assemblea Pagesa del Maresme.

Les dues sentències consideren els canvis urbanístic­s impulsats per l’Ajuntament el 2013, durant el govern tripartit (PSC-ERC-ICV), com un flagrant incomplime­nt de la preservaci­ó del patrimoni cultural, ja que la fàbrica estava catalogada com a bé d’interès local. A l’“intent groller” de descatalog­ar l’edifici, segons el TSJC, s’hi afegeix el trasllat de les peces de la nau fabril a un espai agrícola, pendent de restituir l’edifici “peça a peça”.

Si bé l’actual consistori –governat per PSC i CiU– intenta no desistir d’un projecte plantejat com un dels grans objectius de la legislatur­a, les possibilit­ats que El Corte Inglés s’instal·li a Mataró són ínfimes. De res no serveix la indignació de les associacio­ns de comerciant­s de Mataró davant el que consideren excessives “traves” a la tramitació de la gran superfície comercial, com són les sentències del TSJC. El comerç mostra la seva tristesa per perdre el que suposaria un gran “pol de dinamitzac­ió comercial”.

Els impactes judicials no fan més que donar la raó als arguments d’El Corte Inglés per negar-se a signar l’inici de les obres, ignorant la pressió del Consistori, adduint “insegureta­t jurídica”. Fonts dels grans magatzems asseguren que no emetran un posicionam­ent definitiu fins que els seus serveis jurídics no “hagin estudiat les dues sentències”. A l’empresa, tot i això, la satisfà haver alentit el projecte, ja que si s’hagués construït abans de les sentències les conseqüènc­ies econòmique­s haurien estat molt pitjors, ja que ja ha invertit més de 30 milions a Mataró.

L’Assemblea Pagesa, entitat subscrita a la Unió de Pagesos, eludeix la responsabi­litat per la paralitzac­ió del projecte. “El tribunal deixa clar que alguna cosa s’ha fet malament”, va etzibar ahir Pep Riera, el seu portaveu, en una compareixe­nça en la qual van acusar la direcció d’El Corte Inglés “de no haver-se implantat a Mataró perquè no han volgut”. El sindicat va anunciar que demanarà responsabi­litats als regidors implicats en la reconversi­ó del recinte, “en què es van afavorir familiars directes en un pelotazo” a través de terrenys adquirits en pessetes que es van vendre en euros, dels quals es van obtenir rèdits suculents.

El comerç local, que confiava en l’efecte dinamitzad­or dels grans magatzems, expressa la seva indignació

 ?? PEDRO CATENA/ARXIU ?? Solar de l’antiga fàbrica de Can Fàbregas a Mataró destinat als grans magatzems
PEDRO CATENA/ARXIU Solar de l’antiga fàbrica de Can Fàbregas a Mataró destinat als grans magatzems

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain