La Vanguardia (Català)

La ‘presó’ londinenca de Pussy Riot

Finançada amb una campanya de micromecen­atge, recrrearà els seus dos anys de presó per l’“oració contra Putin”

- GONZALO ARAGONÉS Moscou

Nadejda Tolokónnik­ova, una de les components del combatiu grup femení de punk rock Pussy Riot que va passar gairebé dos anys a la presó, vol reproduir la seva experiènci­a i portar-la a un teatre de Londres per mostrar al públic “com és ser una víctima del sistema de justícia de Rússia”. Formant equip amb el grup de teatre Les Enfants Terribles, a partir del novembre intentarà reproduir a la capital britànica una presó russa en un espectacle “immersiu i interactiu” amb els espectador­s.

Perquè el projecte es posi a caminar s’ha començat una campanya de micromecen­atge, que es va posar en marxa dilluns al portal Kickstarte­r.com i que durarà fins al 18 d’agost, amb la intenció de finançar parcialmen­t la posada en escena. L’objectiu és aconseguir 60.000 lliures esterlines (67.000 euros). En el vídeo de promoció, Tolokónnik­ova diu que si no s’arriba a aquesta xifra els diners es tornaran als donants i Pussy Riot haurà de buscar altres fonts per pagar el projecte. L’aportació més baixa és de 25 lliures (28 euros).

“Aquesta salvatge experiènci­a teatral permetrà a l’auditori formar part i patir precisamen­t el que vam patir les Pussy Riot durant la nostra reclusió a la presó: des de l’actuació inicial a l’església fins al judici i les cel·les de la presó”, diu Tolokónnik­ova a l’anunci d’aquest projecte dramaticop­olític. “Amb sort, aquest és un viatge que només podràs fer una vegada en la vida”.

La representa­ció, que té previst durar sis setmanes i que coincidirà amb el centenari de la revolució russa, inclourà noves cançons i vídeos de Pussy Riot.

Segons la productora de l’espectacle, Alexandrin­a Morkvo, aquesta representa­ció forma part del seu compromís a favor dels drets humans. Alhora, servirà com a programa educatiu per mostrar els problemes legals i els processos judicials a Rússia.

“És molt important comunicar a la gent que el que ens va passar a nosaltres li pot passar a qualsevol. Voldríem que la gent sentís en el seu propi cos el que és ser un presoner”, ha dit a AFP Tolokónnik­ova.

Pussy Riot es va crear el 2011 com la versió femenina del grup d’art protesta Voinà (guerra, en rus). En aquells inicis, el grup era conegut perquè es mantenia en l’anonimat i en totes les seves accions els components apareixien amb la cara tapada amb passamunta­nyes de colors. El 2012 algunes dels seus membres van entrar a la catedral de Crist Salvador de Moscou, el principal temple ortodox rus. Allà van organitzar una acció de protesta interpreta­nt una cançó amb la tornada “Ave Maria, fes fora Putin”, amb crítiques contra el president de Rússia, Vladímir Putin, però també contra el patriarca Kiril, cap de l’Església ortodoxa russa, i després la van penjar a internet.

Tres de les activistes van ser arrestades: Tolokónnik­ova, Maria Aliókhina i Iekaterina Samutsévit­x. Aquesta última va rebre una condemna de dos anys de privació de llibertat en suspens (llibertat condiciona­l), però tant Tolokónnik­ova com Aliókhina van passar gairebé dos anys a la presó pel delicte de “vandalisme motivat per odi religiós”.

Poc després d’haver sortit de la presó, van abandonar Rússia. Avui mantenen carreres artístique­s per separat. El març passat, Aliókhina va posar en escena a Nova York l’obra Revolució, per descriure els orígens del grup. Tot i això, mantenen en comú el seu activisme polític i el nom de Pussy Riot, que pel que sembla els acompanyar­à sempre.

“És molt important comunicar a la gent que el que ens va passar a nosaltres li pot passar a qualsevol”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? ANTOINE ANTONIOL ?? A dalt, Tolokónnik­ova i la seva filla, Gera Verzilova, entre un grup de gent al Festival de Creativita­t Canes Lions fa un mes; a la dreta, Tolokónnik­ova i Aliókhina en una conferènci­a a Berlín el 2015
ANTOINE ANTONIOL A dalt, Tolokónnik­ova i la seva filla, Gera Verzilova, entre un grup de gent al Festival de Creativita­t Canes Lions fa un mes; a la dreta, Tolokónnik­ova i Aliókhina en una conferènci­a a Berlín el 2015
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain