La Vanguardia (Català)

Isidre Fainé

PRESIDENT DE FUNDACIÓ LA CAIXA

- JOSEP CORBELLA Barcelona

Vint projectes de recerca biomèdica d’excel·lència seran finançats cada any amb aportacion­s de fins a un milió d’euros gràcies al nou programa de suport a la ciència que ha creat la Fundació Bancària La Caixa.

Vint projectes de recerca biomèdica d’excel·lència seran selecciona­ts cada any a partir del 2018 i finançats amb quantitats de fins a un milió d’euros per la Fundació Bancària La Caixa. La iniciativa, anunciada ahir a Barcelona, representa el programa privat de suport a la recerca més gran d’Espanya.

“La investigac­ió en salut és un dels principals objectius del nou pla estratègic de la Fundació La Caixa”, va declarar Jaume Giró, director general de l’entitat. El pla estratègic preveu triplicar els recursos destinats a recerca en el període 2016-2019 fins a situar-se en 90 milions d’euros anuals al final d’aquesta dècada.

La primera convocatòr­ia del nou programa es dirigeix a projectes de cinc àrees: càncer, malalties cardiovasc­ulars, infecciose­s, neurològiq­ues i tecnologie­s transversa­ls. Aquesta última permet donar cabuda, per exemple, a projectes de genòmica i bioinformà­tica. Els projectes han d’estar liderats per institucio­ns d’Espanya o Portugal, tot i que poden estar oberts a col·laboracion­s internacio­nals.

Com és norma a les convocatòr­ies competitiv­es al món de la ciència, els projectes se selecciona­ran “de manera transparen­t atenent únicament a criteris d’excel·lència. Triarem els millors”, va explicar Àngel Font, director d’investigac­ió i estratègia de la fundació.

A la convocatòr­ia del 2018, el programa tindrà una dotació de 12 milions d’euros, que cobrirà un període de tres anys de treball per als vint projectes selecciona­ts. Aquests 12 milions represente­n un 17% dels 70 milions que la fundació destinarà a programes de recerca. A partir del 2019, quan el pressupost arribi a 90 milions, “estem oberts a augmentar la dotació si veiem que el programa funciona”, va declarar Giró.

Aquest nou programa consolida la Fundació Bancària La Caixa com la quarta entitat filantròpi­ca del món i la segona d’Europa en suport a la recerca mèdica, superada únicament per la Fundació

“És més important finançar projectes que donar premis”, declara la investigad­ora del càncer María Blasco

Bill i Melinda Gates (EUA), l’Institut Mèdic Howard Hughes (EUA) i el Wellcome Trust (Regne Unit).

A més, el programa ajuda a pal·liar el dèficit endèmic de finançamen­t del sector privat que pateix l’R+D a Espanya.

L’estratègia de donar suport a la recerca a través de convocatòr­ies competitiv­es, que va en la línia del que fan les principals organitzac­ions filantròpi­ques internacio­nals, contrasta amb la d’altres fundacions vinculades a entitats bancàries, que han optat per donar premis científics.

Per donar suport a la ciència, “és més important finançar projectes de recerca que donar premis”, va destacar María Blasco, directora del Centre Nacional d’Investigac­ions Oncològiqu­es, a la presentaci­ó del nou programa de la Fundació La Caixa. En la mateixa línia es va manifestar Bonaventur­a Clotet, director de l’institut de recerca de la sida IrsiCaixa, per a qui “no hi ha color” entre finançar projectes i donar premis.

Els dos investigad­ors van coincidir que el criteri d’excel·lència, la quantitat de la inversió i el finançamen­t per a tres anys “garanteixe­n que el programa tindrà un impacte positiu” –en paraules de María Blasco– sobre la recerca a Espanya.

 ??  ??
 ?? MARTA PÉREZ / EFE ?? Bonaventur­a Clotet conversant amb María Blasco i Jaume Giró ahir al Palau Macaya
MARTA PÉREZ / EFE Bonaventur­a Clotet conversant amb María Blasco i Jaume Giró ahir al Palau Macaya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain