La Vanguardia (Català)

Mor Totò Riina

Trump es burla del senador demòcrata acusat d’assetjamen­t, però guarda silenci sobre el republicà Moore i s’oblida de la seva història

-

Mor als 87 anys el que va ser el cap de la Cosa Nostra en la seva etapa més violenta contra les institucio­ns italianes. El boss, a la presó des del 1993, no va revelar mai si hi va haver negociació amb el govern.

FRANCESC PEIRÓN

Nova York. Correspons­al

Sexe, mentides i Trump.

Els Estats Units viuen sota la irrupció pública de la seva moral malalta, mentre que el seu president es comporta com el típic bully o pinxo de pati d’escola.

El tuit de Trump es va acarnissar la nit de dijous amb el senador demòcrata Al Franken, el penúltim –en qualsevol moment surt el següent– agafat assetjant sexualment una dona, circumstàn­cia que sembla haver-se convertit en la nova normalitat en aquest país. Polítics, actors, empresaris, esportiste­s, periodiste­s... No se salva ningú d’aquesta epidèmia.

El senador per Minnesota s’havia afanyat a demanar disculpes a la víctima i als ciutadans. Un gest totalment inacceptab­le en el catàleg de conducta del president, que sempre veu la palla aliena però mai la biga pròpia.

La genuflexió de Franken es va produir una vegada que va sortir una fotografia en la qual se’l veu, amb un gest ridícul a la cara, posant les mans als pits d’una periodista endormisca­da.

Massa fàcil per a Trump, dotat per a l’humor vulgar i al·lèrgic a la finor intel·lectual d’altres, com per exemple el seu antecessor, Barack Obama. “La foto d’Al Frankenste­in és molt dolenta, diu milers de paraules. On van les seves mans en la fotografie­s 2, 3, 4, 5 i 6 mentre ella dorm?”. La seva burla va causar l’enrojolame­nt de molts dels seus i indignació entre els que no li celebren les gràcies, per la seva hipocresia. Durant la campanya i, encara avui, diverses dones el van denunciar com a assetjador. Resposta? “Totes menteixen”, va replicar el llavors candidat, que va amenaçar amb querelles de les quals mai més no se’n va saber res.

El seu atac al demòcrata va arribar sense dilació però encara no s’ha pronunciat respecte a les múltiples acusacions contra el jutge Roy Moore, de 70 anys, aspirant ultraconse­rvador al Senat en la votació del 12 de desembre.

Ja són vuit les dones que s’han atrevit a sortir a la llum i explicar que el magistrat dels Deu Manaments se’ls va acostar i va tractar de forçar-les fa un temps. Elles tenien de 14 a 20 anys i ell tenia trenta anys quan ocupava el càrrec d’assistent del fiscal general d’Alabama.

Moore es mostra desafiador i respon, sense proves, amb la doctrina trumpista: “Menteixen”.

La seva dona, Kayla, va qualificar ahir el cas com un “muntatge” i va culpar els mitjans de comunicaci­ó liberals, els proavortam­ent, pro-banys unisex, protransgè­nere i els anticristi­ans, “que és el més important”, va subratllar.

Hi ha una ruptura en el Great Old Party (GOP). Els republican­s de l’estat donen suport al jutge, mentre que els que manen a Washington, desqualifi­cats com l’establishm­ent, planegen com treure-se’l de sobre fins i tot si acaba guanyant, perquè ara ja no són a temps d’impedir que Moore sigui el candidat.

Trump calla, cosa que, segons la cultura popular, vol dir que atorga. L’escàndol va sorgir estant de viatge per Àsia. La seva portaveu, Sarah Huckabee Sanders, va emetre llavors un comunicat en el qual va afirmar que, “si és veritat”, Moore hauria de marxar. Aquest dijous, la portaveu, en viu i en directe, va repetir l’argument. Va matisar, tot i això, que el president no ha de parlar i que és “la gent d’Alabama qui ha de prendre la decisió sobre qui ha de ser el seu senador”. Kellyanne Conway, assessora i propulsora de la teoria dels fets alternatiu­s ,va justificar que Trump eludeixi el tema Moore: “És una història vella”.

Altres del seu equip justifique­n que el president tingués un arravatame­nt amb allò d’Al Franken per l’evidència de la foto. Però es van oblidar que a Trump el van caçar en l’àudio d’un enregistra­ment en vídeo dient que ell, amb el seu poder, podia “agafar pel cony qualsevol dona”. Això es va justificar com a conversa de vestidor.

Kirsten Powers, columnista del USA Today, va tuitejar que “si penses que Al Franken ha de dimitir, llavors també has de demanar la dimissió de Trump”.

Idèntic missatge va sortir, asseguren que per error, del Pentàgon. Van retuitejar un comentari en el qual es va ficar els tres –Moore, Franken i Trump– al mateix sac de la culpa.

 ?? CHIP SOMODEVILL­A / POOL / EFE ?? El president dels EUA, Donald Trump, felicita l’equip femení de rugbi de la universita­t de Penn State a la Casa Blanca
CHIP SOMODEVILL­A / POOL / EFE El president dels EUA, Donald Trump, felicita l’equip femení de rugbi de la universita­t de Penn State a la Casa Blanca

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain