La Vanguardia (Català)

El ‘boss’ i els secrets de la República

Mor Totò Riina, als 87 anys, cap de la Cosa Nostra en la seva etapa més violenta contra les institucio­ns italianes

- EUSEBIO VAL Roma. Correspons­al

El fiscal Antonio Rustico va justificar l’autòpsia al cadàver de Totò Riina perquè el capo de la Cosa Nostra va morir “en un entorn carcerari” i, “per a garantia de tots”, calia excloure qualsevol eventualit­at. No sembla, tot i això, que hi hagi marge per a sorpreses dels forenses. Riina, que dijous havia complert 87 anys, va morir ahir al pavelló penitencia­ri d’un hospital de Parma com a conseqüènc­ia d’una cirrosi hepàtica i de problemes cardiovasc­ulars, i després de dues delicades operacions quirúrgiqu­es. Feia diversos dies que estava en coma. La insistènci­a en l’autòpsia potser és una metàfora de la frustració pels enigmes que deixa el cap mafiós, de la incapacita­t d’un país per saber la veritat sobre un dels períodes més turbulents de la seva història. No pot evitar-se buscar fins i tot en les entranyes del difunt cap.

Riina, en efecte, s’endú a la tomba els seus secrets. No es va penedir mai del més d’un centenar d’homicidis pels quals va ser condemnat a 26 cadenes perpètues. És més, fa tres anys va llançar amenaces contra el seu odiat fiscal Nino Di Matteo i contra un capellà, Don Ciotti, que va fundar Libera, una associació antimàfia que gestiona béns confiscats. “Jo no em penedeixo, no em plegaran, em poden condemnar a tres mil anys, no només a trenta”, li deia a la seva dona, Ninetta Bagarella, germana de Leoluca, un killer despietat.

Durant decennis capo dei capi –màxim líder de la màfia siciliana–, Riina, nascut a Corleone, semblava predestina­t, ja de nen, a les bombes. Va perdre el pare, Giovanni, i el seu germà Francesco, de 7 anys, quan junts tractaven d’extreure la pólvora d’una bomba llançada pels nord-americans, durant la Segona Guerra Mundial, i que no havia explotat. Molts anys després Riina, anomenat La bèstia o Û curtu (pels seus només 158 centímetre­s d’alçada) va manar utilitzar explosius de gran potència per matar jutges, com Giovanni Falcone i Paolo Borsellino (el 1992), o, un any després, per sembrar el pànic a Florència, Milà i Roma.

Abans d’aquells atemptats, Riina havia estat ja l’instigador d’altres accions de rerefons politicoma­fiós, com l’assassinat del general Carlo Alberto della Chiesa, aleshores prefecte de Palerm, el 1982, i de desenes d’altres morts, entre elles les dels seus rivals per ascendir al cim de la Cosa Nostra. Entre el 1969 i el 1993 va ser pròfug de la justícia. Durant aquell període es va casar i va tenir quatre fills. Segons la seva pròpia confessió durant el judici, en aquell temps va viatjar per Itàlia en tren i avió, i va treballar com a comptable. Sempre va negar ser un mafiós, encara que va transmetre els seus gens delictius: el seu fill Giovanni, de 41 anys, ja fa mitja vida que és entre reixes, després de ser condemnat el 1995 a cadena perpètua per quatre homicidis.

“Després de morir Riina, molts que temien que parlés hauran respirat alleujats”, va declarar ahir l’exjutge antimàfia Antonio Ingroia, deixeble de Falcone i Borsellino, que durant anys va investigar a Palerm els delictes de la Cosa Nostra.

A Itàlia encara no s’ha tancat el cas de les matances mafioses dels anys 1992-1993. Hi ha sospites fundades, encara que no hi ha proves definitive­s, que hi va poder haver complicita­ts polítiques al més alt nivell. La Cosa Nostra pretenia, d’una banda, obtenir algunes concession­s, com la relaxació del dur règim penitencia­ri per als mafiosos –el cèlebre article 41 bis, que garanteix el seu dràstic aïllament i tracta d’impedir que continuïn dirigint els seus des de la presó–, i, d’una altra, restablir un acord tàcit de coexistènc­ia amb l’Estat. Però el desafiamen­t va arribar massa lluny i l’Estat, amenaçat, va llançar una dura campanya policial i judicial que va acabar amb centenars de detencions i la confiscaci­ó de béns.

Un dels enigmes més grans de la història contemporà­nia italiana és si, en aquella etapa de les matances mafioses, quan Riina estava al comandamen­t, hi va haver una negociació amb fins inconfessa­bles. La Cosa Nostra, després de l’enfonsamen­t de tota una classe política com a conseqüènc­ia de l’escàndol de corrupció de Tangentopo­li, buscava nous interlocut­ors en les altes esferes que garantissi­n els seus negocis. Era Silvio Berlusconi, que anava a irrompre amb Forza Italia i guanyaria les eleccions? Fa anys que s’aboquen acusacions, mai provades. Riina, a qui l’Església catòlica es nega a fer un funeral públic, ha marxat sense revelar tot el que sap. La veritat podria fer tremolar la República. Itàlia potser prefereix que els seus misteris s’eternitzin.

El capo mafiós, a la presó des del 1993, no va revelar mai si hi va haver negociació i qui era l’interlocut­or

 ?? GIANNI SCHICCHI / AP ?? Totò Riina, emmanillat i envoltat de carrabiner­s, arribant a un tribunal de Bolonya el gener del 1996
GIANNI SCHICCHI / AP Totò Riina, emmanillat i envoltat de carrabiner­s, arribant a un tribunal de Bolonya el gener del 1996

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain