La Vanguardia (Català)

Identifica­r l’enemic

- Xavier Mas de Xaxàs DIPLOMÀCIA

Aprimera hora de la tarda del 22 d’octubre de fa sis anys feia força calor a Misrata. Al mercat de proveïment­s, als afores de la ciutat, els homes feien cua per entrar en una sala refrigerad­a i veure el cadàver de Gaddafi. Hi havia pares amb nens petits. Esperaven el seu torn amb paciència, morbo i revenja. Anaven a rebre una lliçó de vida. “Les circumstàn­cies ens han obligat a cometre crims per poder fer el bé”, em va dir un metge a la sortida del dipòsit de cadàvers improvisat. El seu fill es tapava la boca i el nas amb la mà. L’olor era nauseabund­a. El cos del dictador, linxat dos dies abans, perdia líquids per diversos orificis. “La raó estava de part nostra”, va afegir l’home abans d’anar-se’n.

Recorro a aquesta imatge i a aquella emoció quan les notícies parlen de fracassos col·lectius, quan em qüestiono les inèrcies que ens porten a un estat de confrontac­ió permanent i quan constato la fluïdesa de la política, la transhumàn­cia dels líders, les seves idees, interessos i estratègie­s.

Gaddafi va ser un revolucion­ari, un terrorista internacio­nal, un aliat d’Occident i un dictador despietat. Va fer esclatar avions de passatgers en ple vol, va torturar i va executar la dissidènci­a, va criar gigolós del futbol i, poc abans que la fúria de l’OTAN caigués sobre ell, s’havia donat la mà amb els caps de govern europeus: les atrocitats perdonades a canvi de petroli.

Gaddafi justifica Maquiavel i ens parla del present, de la dificultat de distingir l’amic de l’enemic i de la importànci­a de la força. També ens parla, tot i això, de l’estupidesa de ficar-te en un clot del qual no podràs sortir viu. Per què Gaddafi va deixar escapar les opcions que els seus amics occidental­s li van oferir per exiliar-se? Per què va preferir continuar fugint i amagar-se en un forat, sota una autopista, a Sirte, la seva ciutat a la vora de la Mediterràn­ia? Allà el van trobar les milícies de Misrata i a prop d’allà el van matar.

Una de les primeres lliçons que apre- nen els cadets de West Point és que la definició exacta de l’enemic és el primer pas cap a la victòria. Conèixer la seva capacitat i anticipar les seves intencions són requisits imprescind­ibles per derrotarlo. Fins on serà capaç d’arribar? Què s’hi juga? Qui són els seus aliats? Amb quin suport popular compta?

George Bush pare, el 1991, després d’expulsar a l’exèrcit iraquià de les arenes kuwaitiane­s, quan molts dels seus assessors polítics i militars li recomanave­n continuar fins a Bagdad i esclafar Saddam Hussein, va preferir quedar-se on era, al costat dels pous incendiats, atresorant la seva victòria, sense arriscar-se a una guerra incerta.

No hi ha gaires moments com aquest, tan decisius i difícils de veure. Les dues parts, l’Iraq d’una banda i la coalició internacio­nal que lideraven els Estats Units per l’altre, havien arribat al punt on cap dels dos no podia continuar calculant el comportame­nt de l’altre. Tenia Saddam un arsenal químic, divisions cuirassade­s amagades en algun indret secret? Què se’n faria, de l’Iraq, sense el règim baasista, la dictadura de la minoria sunnita sobre la majoria xiïta? Una vegada alliberat Kuwait, quants morts més seria capaç d’assumir l’opinió pública nordameric­ana pel domini d’un Iraq que, en si mateix, no era cap amenaça? Quin problema suposava per als interessos dels EUA un Saddam acorralat, conscient que la seva supervivèn­cia estava enlaire?

Uns anys després, l’11 de setembre del 2001, quan Bush fill vivia a la Casa Blanca, tot va canviar. El nou president va ordenar atacar l’Afganistan i buscar Ossama bin Laden a les muntanyes de Tora Bora, i després, quan cap dels dos objectius havia donat els resultats que esperava perquè Al-Qaida continuava sent una amenaça temible, va voler anar allà on el seu pare no havia gosat posar els peus. Va envair l’Iraq el 2003, va trobar Saddam en un forat i el va penjar. Després va desmantell­ar l’administra­ció, va empresonar els baasistes i va posar en marxa una cadena d’esdevenime­nts que van destruir l’Estat iraquià, van il·luminar l’Estat Islàmic i, de retruc, van encoratjar les primaveres àrabs, els aixecament­s populars que van condemnar Mubarak, Ben Ali i Gaddafi, amics impresenta­bles de qui podia fiar-se.

L’Iraq del 1991 i l’Iraq del 2003 van plantejar un dilema que les potències europees ja havien viscut al Sarajevo del 1914: és més fàcil desencaden­ar una guerra que trobar un enemic. Moltes vegades l’enemic només és l’excusa.

Bush pare va llegir bé el seu enemic i va evitar un Sarajevo, però el seu fill va llegir malament i avui sembla que nosaltres no arribarem a veure el final de la guerra mundial contra el terrorisme gihadista.

El metge de Misrata, amb el seu fill de la mà, odiava Gaddafi amb una força impossible d’entendre per als pilots de l’OTAN i, molt menys, per als Cameron, Sarkozy i Berlusconi, que donaven ordres amb els ulls posats en el petroli libi, de la mateixa manera que Bush fill els havia fixat en l’iraquià.

Aquests odis, vitals i viscerals, de vida i mort, poques vegades influeixen en les decisions dels grans estadistes. No ho haurien de fer. Però avui, quan la majoria se sent dominada per l’emoció i la subjectivi­tat, la política es nodreix del conflicte i el conflicte es fa violent.

El metge de Misrata ho tenia claríssim. La defensa de la seva civilitzac­ió l’havia portat a una violència contrària als seus principis morals i religiosos. Estava avergonyit i satisfet alhora.

Els ciutadans cartesians d’Europa hauríem de sentir repulsió pels extremisme­s, entendre que els enemics amb prou feines existeixen en un món tan interdepen­dent. Però malgrat això, sentim la necessitat de defensar la nostra identitat i afegir-nos a la ira verbal. D’alguna manera, intuïm el plaer que hi ha darrere d’un bon cop.

Donald Trump pot necessitar Kim Jong-un, Ali Khamenei i Nicolás Maduro, però, nosaltres? Per què caiem en la trampa d’una bona baralla? Existeixen de debò, les bones baralles?

És més fàcil desencaden­ar una guerra que trobar un enemic; moltes vegades l’enemic només és l’excusa

 ?? MICHEL DUFOUR / GETTY ?? Elisi, desembre del 2007; Gaddafi va ser assassinat l’octubre del 2011 i Sarkozy va perdre el poder el maig del 2012
MICHEL DUFOUR / GETTY Elisi, desembre del 2007; Gaddafi va ser assassinat l’octubre del 2011 i Sarkozy va perdre el poder el maig del 2012
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain