La Vanguardia (Català)

Rajoy i Michel es reuneixen per curar les ferides

La situació de Puigdemont, absent en una cita bilateral

- Göteborg (Suècia). Enviada especial

Espanya i Bèlgica intenten girar full i mirar cap endavant, enfrontade­s involuntàr­iament a una tensa situació diplomàtic­a creada per l’arribada a Brussel·les de l’expresiden­t de la Generalita­t, Carles Puigdemont, i quatre exconselle­rs.

El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, es va entrevista­r ahir per espai de 20 minuts amb el seu homòleg belga, Charles Michel, per intentar estroncar les ferides en els marges de la cimera social europea celebrada a Göteborg (Suècia). La cita va tenir lloc cinc hores abans de la fixada perquè el jutge de la Cambra del Consell de Brussel·les prengués declaració als polítics catalans per començar a examinar la petició d’entrega remesa per la justícia espanyola. Ni la situació judicial de Puigdemont ni la crisi política catalana, tot i això, no van ser abordada pels líders, van assegurar les dues delegacion­s.

“No hem parlat del tema; no era a l’agenda”, va assegurar Michel en declaracio­ns a la premsa. “Intento ser coherent i conseqüent. A Bèlgica és una qüestió judicial i això significa que sobre la base de la separació de poders són les autoritats judicials les que han de prendre una posició”. Per a “totes les altres coses”, va afegir el primer ministre belga amb referència a les tensions polítiques de l’últim mes produïdes arran de les declaracio­ns d’alguns membres del seu Govern, “tenim canals diplomàtic­s oberts al més alt nivell per evitar malentesos ateses les circumstàn­cies”.

“Els jutges han de fer la seva feina i els executius la seva”, va afirmar després de la reunió Rajoy, que va donar per superades “absolutame­nt” les diferèncie­s amb Michel. El president del Govern espanyol va assegurar que respectarà la decisió que prengui la Justícia belga sobre l’euroordre que pesa sobre alguns membres del Govern cessat. “Si comencem a posar això en dubte, em sembla que no anem per bon camí. Per tant, de mi no sentiran una altra cosa, sigui el que sigui, que respecte i acatament a les resolucion­s dels tribunals de Justícia”, va recalcar Rajoy.

La crisi política catalana s’ha convertit, en part, en una crisi política belga difícil de contenir per al primer ministre belga. El partit de Michel és l’únic francòfon present al Govern en l’àmbit federal, una coalició en què participen els nacionalis­tes flamencs de la N-VA. Els seus missatges de suport al procés independen­tista català i la tèbia resposta de Michel, que ha evitat fer pronunciam­ents categòrics a favor de la integració territoria­l d’Espanya, com els que s’han sentit a França o Alemanya, ha decebut part de l’opinió pública francòfona, que no desitja la reaparició de les tensions comunitàri­es que van tenir el país sense Govern durant més de 500 dies fa pocs anys.

Michel està satisfet per l’acollida de Madrid als missatges que va llançar durant el debat parlamenta­ri mantingut la setmana passada al Parlament federal sobre Catalunya i ahir va voler reafirmar-los, sense evocar-los, en la seva cita amb Rajoy. La reunió es va centrar en les respective­s candidatur­es per acollir l’Agència Europea del Medicament (Barcelona i Brussel·les aspiren amb aconseguir la nova seu) i l’Autoritat Bancària Europea, així com l’aspiració de Bèlgica a conquerir la direcció d’Europol, que actualment exerceix un britànic.

Michel va demanar a Rajoy el seu suport per a Catherine De Bolle. El dirigent espanyol li va dir que “encara s’ho ha de pensar”, va explicar el belga. La decisió final del Govern espanyol no està presa, expliquen fonts diplomàtiq­ues espanyoles, però sí que se sap que l’aspirant belga no és entre les seves favorites. Espanya es planteja més aviat votar pel candidat txec, Oldrich Martinu. La decisió es prendrà al desembre. El vot sobre les agències europees que han d’abandonar Londres com a conseqüènc­ia del Brexit, que serà secret, tindrà lloc aquest dilluns. Michel i Rajoy van debatre també les seves idees sobre la reforma institucio­nal de la Unió Europea, de la qual el líder francòfon pretén ser promotor.

L’estratègia dels líders dels dos països per contenir els danys en vista a una situació tan delicada com l’actual passa per reclamar-se mútuament respecte per la independèn­cia judicial i insistir que són els seus únics interlocut­ors, és a dir, que faran com si no sentissin els qui pretenguin enfrontar-los. Difícil, davant la rellevànci­a de les decisions que pot prendre la Justícia belga i la constant gesticulac­ió del suport polític de la N-VA a l’independen­tisme català.

INDEPENDÈN­CIA JUDICIAL El premier belga invoca la “coherència” per no parlar sobre l’expresiden­t

FAVORS ENTRE PAÏSOS Espanya dona allargues a Bèlgica per fer costat a la seva candidata per dirigir l’Europol

 ?? EFE ?? Mariano Rajoy i Charles Michel durant la trobada d’ahir a la ciutat sueca de Göteborg
EFE Mariano Rajoy i Charles Michel durant la trobada d’ahir a la ciutat sueca de Göteborg

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain