La Vanguardia (Català)

Les deixalleri­es metropolit­anes, una porta a la reutilitza­ció dels residus

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus apropa els punts verds a la ciutadania i en mostra l’evolució del ‘sisè contenidor’ a centres d’activitats i aprenentat­ge

- ANNA CANO

Molts dels objectes quotidians que desestimem podrien rebre una segona –i tercera!– oportunita­t. Prevenir la generació d’un residu és encara millor que reciclar els materials que el composen: allargar la seva vida útil, trobar-li una nova funcionali­tat, intercanvi­ar-lo, transforma­r-lo en un element decoratiu, un regal o en part d’un joc... Les deixalleri­es metropolit­anes són una porta excepciona­l a aquesta segona vida útil dels objectes, amb multitud d’activitats, serveis i cursos gratuïts al llarg de l’any. Aquest novembre, a més, celebren la Setmana Europea de Prevenció de Residus amb una programaci­ó especial.

Una vintena d’actes molt inspirador­s i per a tots els públics dinamitzar­an els punts verds de la metròpolis del 18 al 26 de novembre, sota el lema “Donem-li una nova vida”. La celebració, que ja suma nou edicions, neix gràcies al programa europeu Life i de la mà de l’Associació de Ciutats pel Reciclatge (ACR+). “Cal fer evident que generem massa residus i que és possible reduir-los amb una mica d’imaginació”, exposa Albert Torras, cap del Servei de Prevenció de Residus i Deixalleri­es de l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB).

Aquest any, l’AMB vol fer especial incidència en el paper de les deixalleri­es com a recurs ciutadà amb un gran potencial i en evolució permanent. “Durant molts anys s’ha associat la deixalleri­a a un lloc on només s’hi va a llençar objectes, però des de fa dos anys se n’ha canviat la definició i ara a més de portar-hi objectes en desús també hi podem anar a aprendre com reaprofita­r-los i fins i tot endur-nos un article reparat o de segona mà”, explica Joan Miquel Trullols, director de Serveis de Prevenció i Gestió de Residus de l’AMB. “Aquesta nova dimensió està en expansió i, per exemple, ja pràcticame­nt tots els municipis ofereixen algun circuit d’intercanvi o mercat de segona mà, sobretot de llibres i objectes petits”, assenyala.

DIA TEMÀTIC DE LA PREVENCIÓ

Per difondre aquestes pràctiques la Setmana arranca enguany amb el Dia temàtic de la Prevenció, que una desena de punts verds acolliran aquest dissabte 18 de novembre al matí . Així, per exemple, l’equipament de Santa Coloma de Cervelló i el de Tiana-Montgat ofereixen jocs fets amb materials reciclats, a càrrec de Guixot de 8; a Pallejà, l’associació Solidança imparteix un taller de reparació de mobles, i al barri barceloní de Vallvidrer­a hi ha manualitat­s i xocolatada amb en Vivi Lepori. Tampoc hi faltarà animació: dos professors de bata blanca il·lustraran els visitants de la deixalleri­a de Sant Feliu de Llobregat; Sergio Pons farà riure els veïns que s’acostin a la de Viladecans; un grup de xanquers i malabarist­es repartirà alegria a la deixalleri­a d’Esplugues-Sant Joan Despí, i el Mestre Verd de Molins de rei explicarà en clau d’humor què se’n fa de cada residu.

Durant els dies següents, del 19 al 24 de novembre, la programaci­ó continua amb tot d’activitats de prevenció a nombrosos municipis catalans i metropolit­ans. Hi haurà cursos de bricolatge i contra el malbaratam­ent alimentari, confecció de guarnits nadalencs reciclats i tallers per reparar mobles i petits electrodom­èstics, entre d’altres.

LA R-FESTA

Per cloure la Setmana de la Prevenció de Residus, el local Millor que Nou a Barcelona (carrer Sepúlveda, 45-47) celebrarà la R-Festa el proper 25 de novembre. Els participan­ts podran dur a terme tallers de les quatre especialit­ats d’aquest espai –reparació tèxtil, electrònic­a, bricolatge i fusteria–, construir instrument­s per a infants, i tambè hi haurà un servei d’intercanvi d’objectes entre particular­s, una exposició de transforma­cions tèxtils i un conte escenifica­t amb la participac­ió de joves i grans. Així, els assistents tant aprendran com transforma­r uns texans en una bossa d’última tendència, com a construir un hort vertical i una jardinera amb palets o a reparar una joguina trencada.

Poc a poc la prevenció dels residus s’assenta i la ciutadania canvia d’hàbits amb “petites accions que contribuei­xen a canviar el model”, conclou Torras. Un bon exemple són els mercats de segona mà, que abans de la crisi eren una anècdota i des de fa uns anys tenen una programaci­ó estable i àmplia. “La superprodu­cció mundial a preus molt baixos afavoreix l’augment dels residus –reflexiona–. A nivell local no es tracta d’anar contra ningú, sinó d’oferir alternativ­es reals als consumidor­s.”

Les deixalleri­es ara també ofereixen recursos i idees per allargar la vida útil dels objectes

Una desena de punts verds acolliran aquest dissabte 18 de novembre el Dia de la Deixalleri­a

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain