La Vanguardia (Català)

Art rupestre amb 8.000 anys d’espera

El conjunt pictòric s’ha conservat a la paret d’un abric, en un barranc del Montsià, una comarca rica en troballes prehistòri­ques

- ESTEVE GIRALT Mas de Barberans

Domingo Ribas, veí de Mas de Barberans (Montsià), caçador veterà, va veure, fa més d’una dècada, unes figures humanes pintades amb colors vermelloso­s a la part més alta de la paret d’un abric al barranc de Montpou. Tot i que va fer-ne algunes fotografie­s, no va donar més transcendè­ncia a la troballa. Les pintures van continuar oblidades fins que fa tres anys un amic de Ribas va veure les imatges i les seves indicacion­s van servir per localitzar el que ha resultat ser un conjunt pictòric rupestre de primer nivell, guardat en secret l’últim any i mig a fi de prevenir el vandalisme.

Durant tot aquest temps els especialis­tes del servei d’Arqueologi­a i Paleontolo­gia del Departamen­t de Cultura de la Generalita­t han treballat a l’indret per estudiar i recuperar les pintures, confirmar-ne l’autenticit­at (entre el postpaleol­ític i el neolític) i garantir-ne la conservaci­ó, 8.000 anys després.

Es tracta ni més ni menys que d’un conjunt pictòric amb 69 figures d’estil llevantí o naturalist­a sobre una franja de roca d’uns tres metres. Hi destaquen dues fileres d’arquers que semblen anar a la carrera, com si s’estiguessi­n desplaçant o bé duent a terme un ritual. També poden observar-se alguns animals; cabres i un senglar, en una escena de cacera prehistòri­ca.

“Crec que són d’una importànci­a transcende­ntal, tenen un valor extraordin­ari; tipològica­ment són figures que no les tenim ben documentad­es a Catalunya, és una escena espectacul­ar i única, amb una filera de guerrers o arquers, tots marxant amb els seus arcs i fletxes, un rere l’altre”, destaca Josep Castells, cap de la secció d’Informació i Estudis del Servei d’Arqueologi­a i Paleontolo­gia de la Generalita­t.

Les pintures han aparegut en un enclavamen­t geogràfic estratègic: un barranc espectacul­ar que és una de les fronteres d’entrada del parc natural dels Ports. No sembla casual, la localitzac­ió: “Volien mostrar-ne la importànci­a; potser marca un desplaçame­nt o un ritual”, diu Castells. Una part de les pintures s’ha esborrat i ja no pot veure’s amb nitidesa.

Convertide­s ja en pintures rupestres de referència al sud de Catalunya, i batejades com les del Cocó de la Gralla, ara continuen visibles però protegides per una tanca. Encara no s’han previst visites. El pla integral públic desenvolup­at després de la troballa ha servit, també, per netejar la vegetació a fi d’evitar danys en cas d’incendi. Les pintures ja han estat declarades com a bé cultural d’interès nacional, amb categoria de zona arqueològi­ca. Ben a prop, als Abrics de l’Ermita, a Ulldecona, es conserva un altre conjunt de pintures rupestres, reclam turístic i declarades patrimoni de la humanitat.

Un caçador va veure les pintures, d’un “valor extraordin­ari”, en un indret força remot, a l’aire lliure i ignorades

 ?? ANNA FERRÀS / ACN ?? Les 69 figures, d’estil llevantí, van ser trobades per casualitat per un veí al parc natural dels Ports
ANNA FERRÀS / ACN Les 69 figures, d’estil llevantí, van ser trobades per casualitat per un veí al parc natural dels Ports

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain