La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Tornava a posar les patates a l’oli roent. Jornada ciclista.

2 El ciutadà exiugoesla­u més amant de les cançons d’amor angleses. Faig un retrat amb paraules. 3 L’arbre de la poma mossegada. Són a la benzina el que els graus són al conyac. Triple obstacle a la francofoni­a. 4 Pot ser de sang o de peixos. Greix. Anava a parar. 5 Est. Comença a treure el cap el crepuscle. Serveixen per acolorir. 6 Acolorides com un porc. L’envien a la gàbia sense deixarlo dir ni una paraula. Xai degollat.

7 Tribunal Constituci­onal. Centre Universita­ri Floral. Que té un període limitat de vigència. As. 8 Arbust de les fagàcies també anomenat garric que té un nom força anatòmic. Predecesso­r verbal. 9 Magnitud econòmica que permet quantifica­r l’economia d’un país. Macarrons que no es mengen (ni deixen menjar). Al nord de Mèxic. 10 Ens cal per respirar. Ratlles de poema. Begui per oblidar que és un emmarat.

11 Tellina, també. Gall tot escuat. La cantant de Ionesco. 12 Agressió

a la sala de billar. Anar furgant per mirar de treure informació. Rere les vocalistes escàpoles. 13 Preposició d’origen. La carn dels entrepans que et pots carregar a l’esquena. Aforen enfora l’ofrena de l’òrfena amb un anagrama que fonaré tot i que no vol dir res. 14 Serveixen per debanar troques. Siderita, també.

VERTICALS 1 Cas que es torna a portar a judici. Impacte infligit amb la pota. 2 El pilot automàtic de l’existència. El pelà a la manera civilitzad­a. Rebut. 3 Costats d’un cos o d’un exèrcit. En prescindei­x. Fòsfor.

4 Una grega al capdavant de Roma. Fallides de les empreses. Inclinat.

5 Principi evolutiu. Transmetrà valors i coneixemen­ts. Pals mossegats.

6 Abrics encicloped­istes. Magistrats espartans que eren elegits anualment per defensar els interessos del poble. Deliciós. 7 Còpula. Corones de suro que de vegades cobreixen les orelles. Cigrons, mongetes, faves, pèsols... 8 Proverbi musical. Capficar. Iode. 9 Endevinall­a culta. Els esperats finals dels combats. Xador de pobre. 10 Hess degollat. Es queden sense paraules en veure la roba interior bruta. Or negre de sobretaula.

11 Toc anaeròbic. Homenatge dedicat. Quan és mala indica relacions tèrboles. 12 A la vora del blat ben segat. Conjunt de les branques més altes d’un arbre. Diguem-ho amb en Raimon. 13 Sulfur de ferro que sembla portar un vestit de lluentons. Els confrares d’una confraria. 14 Excés, intemperàn­cia. En un cert sentit, avar o mesquí.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain