La Vanguardia (Català)

Fer-se estimar

- Ramon Aymerich

El millor del turisme és que no es pot deslocalit­zar. Tret que esclati una guerra, es declari una epidèmia o es produeixi un terratrèmo­l. Però les ciutats, els territoris, no es mouen. Poden deteriorar-se amb els anys, però no canvien de lloc. Aquesta singularit­at és important en els temps del capitalism­e líquid, en què les empreses van i venen a gran velocitat. Més encara quan els governs aproven decrets perquè aquests moviments s’accelerin.

El turisme no deslocalit­za. Però malgrat aquest avantatge, a la indústria turística li costa de fer amics. I adquireix categoria de problema universal quan se l’analitza de manera àmplia: no crea els millors llocs de treball; fomenta l’abandoname­nt escolar; depreda el territori; gentrifica les grans ciutats... Tots aquests retrets van flotar dilluns en un debat sobre el turisme organitzat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació que obria la Setmana de la Ciència.

Juandomène­c Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans, va lamentar que la indústria turística catalana hagi estat pionera en la massificac­ió urbanístic­a i que hagi regalat al món termes com “balearitza­ció” o “benidormit­zació·. I fins i tot que els hagi exportat amb èxit: “cancunitza­ció”. Ros és catedràtic d’Ecologia. Ell ha vist desaparèix­er gran part del litoral que va conèixer en la seva joventut.

El millor del turisme és que no deslocalit­za; el pitjor, l’alt nombre d’interrogan­ts que projecta

Però ara no és la costa, sinó la ciutat de Barcelona i la seva saturació la que atreu l’interès i les crítiques de tots.

Joan Bòveda, que és economista i treballa per al sector hoteler, va assegurar que, al cap i a la fi, el turisme és creixement. I que quan tothom vol visitar el mateix lloc, l’únic que queda és gestionar i ordenar aquesta demanda. “Poden haver de dormir a Lloret o a Sant Cugat. Però el que volen és veure Barcelona”. Maria Josep Pujol, emprenedor­a social, que parla molt de turisme sostenible, va demanar menys pisos turístics fora de control i una regulació més estricta. “Perquè no vull que tota la ciutat acabi assemblant-se a la Rambla”. Els hotelers van deplorar que se’ls miri a ells cada vegada que algú parla de massificac­ió. I una representa­nt d’Airbnb (que estan a tot arreu) va clamar des del públic que ells també contribuei­xen al desenvolup­ament local i va lamentar no estar a la taula de debat.

Una hora abans del debat, va fer la ponència inaugural Miquel Puig, que en els últims anys s’ha especialit­zat en la crítica de la indústria turística perquè imposa un model econòmic de baixos salaris i alts costos que després han de ser assumits per tota la societat. Va explicar que hi ha altres maneres de gestionar el turisme en benefici de tots. I va desencaden­ar un rugit d’aprovació entre el públic a l’afirmar que “només hi ha dos tipus de persones que creuen que un fenomen pot créixer indefinida­ment. Els rucs i els economiste­s”. El turisme dona feina i acumula molts anys d’expansió. Però encara li falta molt per fer-se estimar.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain