La Vanguardia (Català)

Prevenció de la diabetis a les farmàcies

- MERITXELL BOQUET FARMACÈUTI­CA COMUNITÀRI­A DE RIPOLLET (COL·LEGI DE FARMACÈUTI­CS DE BARCELONA)

La diabetis és una malaltia a l´alça, cada vegada hi ha més gent que desenvolup­a aquesta patologia, ja sigui per l´estil de vida: sedentaris­me, una alimentaci­ó poc saludable, el fet que vivim cada vegada més anys i que sorgeixen altres malalties que també hi influeixen... O bé, per altres factors com l’estrès o l´ansietat. Canviar aquests hàbits pot incidir en una millora tant del pronòstic com en evitar desenvolup­ar la malaltia.

Per aquest motiu i coincidint amb el Dia Mundial de la Diabetis, les farmàcies de Barcelona estem participan­t durant dues setmanes en una campanya per detectar els factors de risc de patir diabetis en persones que encara no han desenvolup­at la malaltia i que poden evitar-la modificant els seus hàbits de vida.

La campanya l’ha posat en marxa el Col·legi de Farmacèuti­cs de Barcelona, de la mà de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitàri­a (CAMFiC), l’Associació Catalana de Diabetis, l’Associació de Diabètics de Catalunya (Adc) i l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitàri­a de Catalunya (AIFiCC), i amb la col·laboració d’Ascensia Diabetes Care i Menarini Farma Help.

TESTS I PREVENCIÓ

Del 13 al 26 de novembre, més de 400 farmàcies de Barcelona i 700 farmacèuti­cs, oferim gratuïtame­nt la prova per calcular la glicèmia basal en sang, i realitzem tres tests que permeten fer una avaluació del risc de patir la malaltia.

Els tests avaluen, entre altres qüestions, el grau d’adhesió a la dieta mediterràn­ia i el nivell d’activitat física i son, tots ells factors clau en la prevenció de la malaltia.

L’accessibil­itat de la farmàcia per als pacients és clau per poder fer recomanaci­ons personalit­zades sobre els hàbits de vida que convé modificar. De fet es reben cada cop més consultes, centrades sobretot en el fàrmac. Però, a més dels tractament­s, és fonamental posar l’èmfasi en la prevenció i la detecció precoç.

CONSEQÜÈNC­IES DE LA MALALTIA

Els riscos que pot comportar la diabetis són nombrosos, derivats principalm­ent del descontrol dels nivells de sucre en sang -pujades i baixades dels valors de glicèmia basal-. A la llarga es poden produir complicaci­ons en els petits vasos sanguinis -especialme­nt les petites artèries dels ronyons i dels ulls-, així com en els grans vasos -com artèries coronàries o artèries que porten la sang cap al cervell-. Inclús es poden donar afectacion­s al sistema nerviós, fent que es perdi sensibilit­at a la pell. Aquest últim fet provoca que, si hi ha qualsevol ferida, aquesta tardi més a cicatritza­r que en una persona no diabètica, i, fins i tot, es pugui complicar la curació.

A la farmàcia es pot trobar consell, acompanyam­ent i assessoram­ent i el fet que estiguem tots sensibilit­zats ajuda al diagnòstic precoç, al control i la reducció de complicaci­ons de la malaltia. A més, la coordinaci­ó amb la resta d’agents sanitaris, com la que es dóna en aquesta campanya, és clau per millorar la prevenció i la qualitat de vida dels pacients.

Més de 400 farmàcies ofereixen gratuïtame­nt la prova per calcular la glicèmia basal en sang

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain