La Vanguardia (Català)

L’Arts Santa Mònica tanca portes per evitar ser ocupat pels artistes

La PAAC en reivindica la continuïta­t com a centre d’art pluridisci­plinari

- TERESA SESÉ

Els treballado­rs que van acudir ahir als seus llocs de treball a l’Arts Santa Mònica es van trobar per sorpresa amb les portes tancades i un cartell en què se’ls informava que per raons “organitzat­ives” el centre romandria tot el dia tancat i els redirigia cap a una altra adreça. Cap avís però advertia el públic que no podria visitar les exposicion­s, així com que la clausura de l’equipament es prolongarà fins dilluns vinent. Quines eren les veritables raons de tant misteri? En absència del conseller Lluís Puig, exiliat a Brussel·les, els funcionari­s del Departamen­t de Cultura van prendre aquesta mesura per impedir l’“ocupació pacífica i festiva” que la Plataforma Assembleàr­ia d’Artistes de Catalunya (PAAC) havia anunciat per reivindica­r la continuïta­t del centre com a espai d’art pluridisci­plinari.

Potser algú encara té fresc el tràngol que van viure el 1989 al Departamen­t de Cultura quan 16 cantants catalans (Lluís Llach, Raimon, Maria del Mar Bonet...) es van tancar a la seva seu per exigir més presència als mitjans de ràdio i televisió autonòmics. En tot cas, des de la direcció de Cooperació Cultural van argumentar raons de “seguretat”, per a “perplexita­t del mateix director del centre, Jaume Reus”, que assegura no haver estat consultat i considera que es tractava d’una protesta pacífica (s’havien anunciat tallers i fins i tot una paella popular per a dissabte) i perfectame­nt legítima.

El malestar dels artistes ve de lluny. La ingerència política ha impedit consolidar l’espai des que es va inaugurar, el 1988, i l’ha sotmès a constants sacsejades i canvis de rumb pràcticame­nt cada vegada que arribava un nou inquilí al Departamen­t de Cultura. L’últim, anunciat per Lluís Puig el setembre passat, és la reconversi­ó en un centre d’arquitectu­ra. I el cessament de facto del seu director, Jaume Reus, triat a través

El conseller Lluís Puig va anunciar un nou canvi de rumb de l’espai com a centre per a l’arquitectu­ra

d’un concurs públic, a finals del 2014, un any abans que finalitzi el seu compromís.

Els artistes, que ahir van desplegar una pancarta amb el lema #Salvemsant­amònica, consideren que “malgrat el moment de perplexita­t i complexita­t política en què vivim”, és necessari obrir un debat sobre la governança del centre i que durant el 2018 s’activi una taula de treball per dilucidar el futur del centre en què participin tots els sectors, inclòs el de l’arquitectu­ra. De moment han activat un formulari en línia per obtenir adhesions al seu manifest públic.

 ?? MONTSE GIRALT ?? Pancarta desplegada pels artistes al balcó del centre
MONTSE GIRALT Pancarta desplegada pels artistes al balcó del centre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain