La Vanguardia (Català)

L’intent de Turull fracassa i ara decidirà el jutge

La CUP veta l’elecció del candidat i dona per trencat el bloc independen­tista L’aspirant ofereix “mà estesa” a Rajoy i evita referir-se a la república

- Isabel Garcia Pagan Barcelona

Un ple amb cares llargues. El candidat Jordi Turull segueix al costat de Josep Rull la intervenci­ó d’un dels portaveus de l’oposició, durant un ple que es va celebrar en un ambient enrarit i mancat d’emoció.

EL PLA ANTICAPITA­LISTA

La CUP planta JxCat i ERC, i se situa a “l’oposició”: “Ja hem fet prou fulls de ruta”

CONTROL DE RISCOS

El candidat presenta un discurs conservado­r davant la cita decisiva al Suprem

“No tenim més plans”. La investidur­a fallida de Jordi Turull deixa avui el futur de la legislatur­a en mans del magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena i la seva ordre de processame­nt contra la cúpula del procés independen­tista, possibles ingressos a la presó i suspension­s parlamentà­ries. Només després Junts per Catalunya i ERC podran fer una avaluació dels danys i plantejar-se nous passos, ara amb el comptador en marxa cap a unes noves eleccions al mes de juliol.

Però el debat també es va emportar el bloc independen­tista. Cada grup ha optat per la seva estratègia particular, política i judicial. Mentre que JxCat continua aferrat a la figura de Carles Puigdemont, ERC va decidir ahir a la nit que tres dels quatre diputats investigat­s pel Suprem deixin els escons i siguin rellevats. Els republican­s no només tenen el seu líder, Oriol Junqueras, a la presó d’Estremera, sinó que volen desvincula­r les decisions personals dels imputats de l’acció política del partit, de manera que Marta Rovira, Carme Forcadell i Dolors Bassa van fer ahir a la nit el seu pas al costat. La CUP va ser més expeditiva: “Avui passem a l’oposició” per defensar “la república al carrer”.

I mentrestan­t “el Palau de la Generalita­t està trist”. Com Jordi Turull i el seu discurs d’investidur­a. Des que el 27 d’octubre el Govern de Mariano Rajoy va destituir l’Executiu català, la majoria d’alts càrrecs que travessen el pati dels Tarongers ho fan per sumar-se a la llista d’acomiadame­nts o s’esllanguei­xen amb les estretors del 155. El debat d’investidur­a d’ahir suposava un gir, però no fruit d’un acord polític, sinó provocat pel jutge Llarena. Al Parlament es van obrir les dependènci­es del Govern per si Jordi Turull aconseguia els vots necessaris per ser investit president, però la mobilitzac­ió dels funcionari­s de Presidènci­a es va frustrar mitja hora abans no arrenqués el ple.

La CUP digereix malament la intervenci­ó externa en els seus ritmes en la presa de decisions i manté la seva particular coherència al marge de crides de Puigdemont a la responsabi­litat des de Finlàndia. Junts per Catalunya i ERC (64 escons) es van quedar sols donant suport a la candidatur­a de Turull, davant els 65 vots de Cs, PSC, Catalunya en Comú i PP i les 4 abstencion­s de la CUP. El rellotge dels dos mesos de termini per a una convocatòr­ia automàtica d’eleccions s’engegava, i la segona votació en 48 hores per a una investidur­a per majoria simple no estava garantida. Depèn de Llarena i de renúncies a escons. Començant pel de Puigdemont. Si no hi ha president abans del 22 de maig, hi haurà eleccions el 15 de juliol.

Turull era conscient dels riscos de l’operació. JxCat va reaccionar apressant a una investidur­a exprés a la citació del Suprem als sis diputats investigat­s. De fet, la Guàrdia Civil ha lliurat a Llarena un informe en què assenyala mig centenar de persones, amb Puigdemont i Junqueras al front, en què s’inclouen, a més a més del Govern, alts càrrecs de l’executiu avui cridats a ser consellers, els partits i dirigents de les entitats civils independen­tistes. A l’entorn de Puigdemont es va entendre que la CUP avalava l’estratègia i que amb ella els quatre diputats anticapita­listes virarien de l’anunciada abstenció al sí per aconseguir una investidur­a en primera volta.

El que es va trobar ahir Turull, i Puigdemont, va ser el cop de porta de la CUP. No només per les seves abstencion­s, sinó perquè ahir els anticapita­listes van donar per acabat el “cicle del procés i les seves ali- ances”. “Van deixar la república guanyada al carrer”, va retreure el portaveu cupaire a l’“independen­tisme hegemònic” de JxCat i ERC. La CUP està farta de “càlculs partidiste­s i indecision­s”, “fulls de ruta i marrades de la llei a la llei”. “Fent autonomia no podrem recuperar la república”, va concloure.

L’expressió greu de Turull s’havia plasmat en el seu discurs, ajustat una vegada es va fer públic que la CUP no facilitari­a la investidur­a. No va existir la casa de la república, ni el procés constituen­t ofert a la CUP, ni multirefer­èndums, i sí l’històric guia telefònic pujolià de futuribles –realitzare­m, farem,

destinarem, impulsarem...–. JxCat va optar per minimitzar riscos davant la cita d’avui al Suprem, de manera que el que va fer Turull va ser oferir insistentm­ent diàleg al Govern de Mariano Rajoy, “sense renunciar als compromiso­s” del 21-D, però conscients de les limitacion­s de la majoria independen­tista.

El candidat no va sumar vots, però no va voler trencar els ponts amb la CUP i es va oferir a bastir-ne amb els comuns, tot i que Xavier Domènech el va considerar el candidat “del 3%”. Però la possibilit­at de corregir el resultat no passa pels anticapita­listes. “Que no ens demanin unitat en abstracte”, va assenyalar Carles Riera, i després de les crides vehements del discurs del portaveu de JxCat, Eduard Pujol, va optar per renunciar a la rèplica i evitar mals pitjors.

ERC va dibuixar el seu propi full de ruta. No va posar el candidat ni era partidari de precipitar el ple, però la decisió pot afectar el futur de quatre dels seus diputats, començant per la secretària general. L’absència de Rovira durant la intervenci­ó del seu portaveu, Sergi Sabrià, no va passar desaperceb­uda, però és que a la mateixa hora estava en comunicaci­ó amb la presó d’Estremera i Junqueras. Els republican­s s’han vist arrossegat­s per JxCat des del 21-D, però ahir van aprofitar per marcar perfil, reivindica­r la seva gestió en l’anterior legislatur­a i advocar per la necessitat d’ampliar la majoria sobiranist­a, tal com propugna Junqueras des de la presó.

Acabada la votació, Turull, acompanyat de la seva família, abandonava el Parlament “amb la consciènci­a tranquil·la” abans d’anar cap a Madrid, igual com Josep Rull. Abans d’emprendre el viatge, Rovira, Bassa i Forcadell van formalitza­r la seva renúncia, mentre que Raül Romeva, també citat avui al TS, mantindrà l’escó. No van ser els únics moviments a ERC: Anna Simó, que també serà processada avui, serà rellevada al seu càrrec d’adjunta a la presidènci­a d’ERC per Pere Aragonès, cridat a ser vicepresid­ent d’un futur Govern.

Els diputats es van citar per demà a les 10 h, amb permís del jutge Llarena, per a una segona votació. Si els relleus als escons d’ERC es tramiten avui a la junta electoral i compleixen els requisits, podrien votar demà, segons els serveis de la Cambra. De manera que el focus continua a Brussel·les. Quan es va cridar Puigdemont i Comín, el secretari segon de la Mesa certificav­a amb un “no hi és” de qui depèn ara la majoria simple per a una investidur­a.

RELLEUS AL PARLAMENT

Rovira, Bassa i Forcadell renuncien a l’escó per centrar-se en les seves defenses

L’ESTRATÈGIA D’ESQUERRA

ERC també nomena Pere Aragonès adjunt a la presidènci­a del partit

 ??  ?? Jordi Turull va desplegar un discurs d’investidur­a lluny de les proclames independen­tistes de la passada legislatur­a
Jordi Turull va desplegar un discurs d’investidur­a lluny de les proclames independen­tistes de la passada legislatur­a
 ??  ??
 ?? ANDREU DALMAU / EFE ??
ANDREU DALMAU / EFE
 ?? ÁLEX CAPARRÓS / GETTY ??
ÁLEX CAPARRÓS / GETTY

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain