La Vanguardia (Català)

Quanta, quanta gastrocomè­dia...

- Quim Monzó

Avui s’estrena Paella today!, una comèdia escrita i dirigida per César Sabater, que explica la història de dos amics que es disputen l’amor d’una noia. Com que la situació passa a València, han decidit que el fil conductor de la disputa sigui un concurs de paelles.

L’arròs que fan servir és de la marca Dacsa, una empresa familiar amb arrossars a l’albufera valenciana. Per ajudar a la promoció del film (i de passada promociona­r-se ells mateixos) Dacsa ha tingut la pensada de produir crispetes amb gust a paella. Fins ara no n’havia fet ningú. Han enviat a la premsa un comunicat on expliquen que Paella today! és una “gastrocomè­dia mediterràn­ia” i argumenten la iniciativa: “¿Hi ha res més típic quan vas al cinema que les crispetes? Esclar que no! El 23 de març s’estrena a tot Espanya la pel·lícula valenciana Paella today! i, com que no hi ha res més típic de València que la paella, hem creat la mescla perfecta: crispetes amb sabor a paella! Si ets valencià saps que no es pot viure sense paella, però si a més ets cinèfil no podràs viure sense crispetes. Pensant en vosaltres hem dissenyat les primeres crispetes amb sabor a paella. Només per un temps limitat i per a l’estrena de la pel·lícula valenciana de l’any: Paella today!”. Del comunicat de Dacsa hi ha diverses coses a comentar. Una: “¿Hi ha res més típic quan vas al cinema que les crispetes?”. Doncs sí: anar-hi sense, simplement a veure la pel·lícula. Això és el que era realment típic fins que va arribar la moda d’haver-ne de menjar a la sala, com si fos obligatori. Dues: “Si ets valencià saps que no es pot viure sense paella”. Doncs en conec alguns que no en mengen mai i viuen la mar de feliços.

Amb la mà al cor, ¿calia? ¿Calia realment posar en marxa una gamma de crispetes amb sabor a paella? La paella és un plat que al llarg de les últimes dècades s’ha vist sotmès a vexacions de tota mena. A molts diguem-ne restaurant­s la fan amb arròs basmati i es queden tan amples. No fa gaires anys, a l’autodenomi­nat xef Jamie Oliver se li va acudir fer-ne una amb xoriço, on només hi faltaven salsitxes de Frankfurt per acabar d’arrodonir la genialitat.

Les crispetes amb sabor a paella triomfaran, segur. Els snacks amb sabors diferents dels que en principi esperes tenen gran predicamen­t. Només en el terreny de les patates amb bossa tenim xips amb gust de pernil, amb gust de cheeseburg­er, amb gust d’ou ferrat, amb gust de kiwi, amb gust de caputxino, de cogombre confitat, de sopa agredolça, de Pepsi i pollastre, de cranc, de macarrons amb formatge... Per no parlar dels nachos amb gust de botifarró (que, calculo, s’han de complement­ar amb botifarron­s amb gust de nacho). En aquest panorama, ¿com no han de triomfar les crispetes amb gust de paella? Espero amb candeletes les que trauran al mercat amb motiu del remake de Viuen! , la pel·lícula sobre l’equip uruguaià de rugbi i els seus amics i familiars, l’avió dels quals es va estavellar als Andes i que, aïllats durant setmanes, per sobreviure van haver de recórrer a l’antropofàg­ia.

El que faltava per al duro: crispetes amb sabor a paella; si van al cine no s’oblidin de demanar-ne

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain