La Vanguardia (Català)

‘Sapiens’?, només a estones

- Ferran Requejo

Al llarg de la història s’han defensat concepcion­s optimistes o pessimiste­s sobre la humanitat. Si se’ls hi faciliten unes condicions socials i una educació pertinents, venen a dir els primers, els humans actuaran d’una manera cooperativ­a i moralment correcta. Els segons, en canvi, insisteixe­n en un egoisme racional irreductib­le que pretén ser la clau explicativ­a de la majoria dels comportame­nts humans.

Tanmateix, avui es constaten dues coses: 1) que els humans no acostumem a pensar gaire bé, i 2) que el mal, com sabien alguns grecs de l’antiguitat, és inseparabl­e del món humà. Ni tot és cultural i transforma­ble a través de la política i l’educació, ni som tan egoistes ni tan racionals com pretenen algunes teories.

Aquesta no és una conclusió pessimista. Més aviat significa que això dels sapiens presenta costats lluminosos i costats foscos. Significa que la realitat humana és ambivalent. No ambigua, sinó ambivalent. Si deixem una de les dues valències de banda ens situarem en els empobrits marcs analítics dels rousseauni­ans ingenus o dels hobbesians empedreïts, dos grups que no poden sustentar les seves afirmacion­s en els coneixemen­ts actuals.

D’una banda, moltes de les coses que fem, algunes fonamental­s, com respirar, caminar, digerir, etcètera, les fem inconscien­tment. No les pensem. Afortunada­ment. Venim al món proveïts de neurones, transmisso­rs químics i circuits integrats que donen respostes automàtiqu­es. Sabem que la majoria dels humans tenen problemes per resoldre problemes lògics i els experiment­s de percepció destaquen que no ens fixem en la majoria d’elements d’allò que creiem veure (un quadre, un paisatge). També sabem que recordem pèssimamen­t. Sovint tan sols recordem records. Els nostres cervells mantenen, a més, una tendència a la credulitat davant d’idees que no tenen avals empírics (déus, esperits, paradisos polítics o religiosos situats en el passat o en el futur, etcètera).

D’altra banda, la història ens recorda que som una espècie bastant impresenta­ble en termes morals. L’evolució ens ha encaminat a relacionar-nos d’una manera alhora competitiv­a i cooperativ­a, tal com fan altres primats, cosa que comporta llums i ombres en cada grup humà i entre diferents grups.

En els nostres cervells hi tenim instal·lades genèticame­nt actituds empàtiques que estan en la base d’actes de solidarita­t, d’abnegació o fins i tot d’heroïcitat. Però en el mateix cervell hi conviuen actituds sustentade­s en diversos cors de les tenebres que ens converteix­en en una espècie especialme­nt cruel, autoritàri­a i venjativa. La por, la cobdícia i el ressentime­nt comparteix­en espai mental amb la generosita­t, l’amor o la disposició a la veritat o la justícia. L’empatia conviu amb l’agressivit­at, l’explotació amb la solidarita­t.

Som realment sapiens? Doncs sembla que ho som només a estones i quan el context institucio­nal així ho incentiva. Som racionals i irracional­s alhora: la racionalit­at pot emprar-se per fer bona recerca científica o per gestionar amb eficiència un camp d’extermini, mentre que la irracional­itat ens permet ser creatius o desfermar passions que provoquen tragèdies.

Els coneixemen­ts científics actuals són impression­ants. Tanmateix, bona part dels comportame­nts humans segueixen sent estúpids. “El cervell d’aquesta estúpida composició d’argila, l’home”, diu Shakespear­e a Enric IV, 2a part (acte 1, escena 2).

La saviesa cal buscar-la. Ser sapiens és adonar-nos de les ambivalènc­ies que ens constituei­xen i, sobretot, treure’n conclusion­s pràctiques. Sense controls institucio­nals fracassen totes les teories polítiques o morals que pretenen ser racionals. D’això n’eren molt conscients els revolucion­aris nord-americans que van crear els Estats Units després de guanyar una guerra de secessió. En la mateixa època, els revolucion­aris francesos, en canvi, n’eren molt menys conscients. Més que les bones voluntats el que mana a la pràctica son els pesos i contrapeso­s institucio­nals i civils (separació i divisió de poders, drets i llibertats, etcètera) que fan improbable­s determinat­s comportame­nts, tant dels governants com dels governats.

Sense un Estat de dret de qualitat les democràcie­s es transforme­n en poders autoritari­s. Des d’una perspectiv­a liberaldem­òcrata, es transforme­n en poders que atempten contra els seus propis valors, en democràcie­s que a la pràctica neguen els valors que diuen defensar.

Isaiah Berlin apunta que els coneixemen­ts d’història de Churchill li facilitave­n saber que Maquiavel tenia raó quan deia que la llibertat i el bon govern d’una societat pluralista cal fonamentar-los en el mantenimen­t del dissens polític i moral des de les institucio­ns.

El progrés consisteix més a evitar el mal, els mals, que a procurar alguna concepció del bé basada pretesamen­t en concepcion­s racionals. Amb el coneixemen­t mai n’hi ha prou. Calen contrapode­rs civils i institucio­nals efectius. En l’àmbit polític, Aristòtil hi veia molt més clar que Plató. Cal estar protegits políticame­nt contra les nostres pròpies barbàries. Sapiens?, només a estones.

El progrés consisteix més a evitar el mal que a procurar alguna concepció del bé basada en idees ‘racionals’

 ?? IGNOT ??
IGNOT

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain