La Vanguardia (Català)

La Setmana Santa desmenteix el presagi d’una caiguda del turisme

Les reserves creixen un 8% a Catalunya, i Barcelona preveu un lleuger descens en l’ocupació

- SARA SANS / SÍLVIA OLLER

Les previsions que des de la tardor auguraven una forta caiguda del turisme a Catalunya a mitjà termini com a conseqüènc­ia de la situació política no s’han complert, o almenys no han tingut l’impacte negatiu que alguns temien. Les expectativ­es d’ocupació són optimistes. Comença una Setmana Santa molt avançada al calendari, i el fred i la neu dels últims dies han jugat a favor de la muntanya. Al Pirineu es preveu un ple total, cosa que ha contribuït a animar el global de les reserves, que creixen un 8% respecte de l’any passat, segons l’Associació Corporativ­a d’Agències de Viatges Especialit­zades (Acave).

Condiciona­ts pel calendari, a la Costa Brava i la Costa Daurada han obert menys hotels que el 2017, però es preveuen ocupacions d’un 85%, mentre que Barcelona rebaixa lleugerame­nt les expectativ­es a un 80%, cinc punts menys que l’any passat. “No és una mala campanya, però s’ha avançat un mes, i això no juga a favor”, assegura el Gremi d’Hotels de Barcelona. A diferència de la temporada nadalenca, en què es van fer grans ofertes per millorar l’ocupació a la ciutat (sobretot en hotels de quatre i cinc estrelles), “aquesta vegada Barcelona aguantarà bé i amb mercats diversific­ats”, assegura Bruno Hallé, de la consultora turística Magma HC.

El context polític no ha restat atractiu a Barcelona. “De cara al turisme internacio­nal, la imatge de la ciutat ja s’ha restablert. Potser és més delicat a Espanya, perquè hi ha moltes altres destinacio­ns interessan­ts que competeixe­n amb la ciutat, com Sant Sebastià, Màlaga, Sevilla o València”, afegeix Hallé. Com és norma, més de set de cada deu turistes que aquests dies visitaran Barcelona seran estrangers.

Juan Molas, president de la patronal hotelera (Cehat), coincideix que s’ha superat la caiguda turística per la inestabili­tat política, una situació que compara amb Ità- lia: “La política va per una banda i el turisme per una altra”. Segons la Cehat, al gener i al febrer es van registrar més bones xifres que el 2017, informa des de Madrid Conchi Lafraya.

“La qüestió política no s’hi pot barrejar. Sumem tres anys de creixement, i les empreses turístique­s que han resistit la crisi s’estan consolidan­t; les previsions són optimistes per a Setmana Santa i per a la resta de l’any, tant en turisme receptor com emissor, que també creix, sobretot en ciutats europees”, insisteix Martí Serrate, president de l’Acave. L’optimisme també es basa en l’antelació d’entre dos i tres mesos amb què s’estan registrant les reserves.

MÉS MUNTANYA QUE PLATJA El calendari i el temps propici han afavorit les destinacio­ns de neu

Aquest cap de setmana a la Costa Daurada obriran 55 hotels –deu menys que l’any passat–, cosa que suposa 31.500 places disponible­s. El sector calcula que l’ocupació se situarà en un 85% i que serà superior divendres i dissabte vinents. “Les activitats i tornejos esportius programats ens han permès preparar amb temps la campanya i compensen el fet que aquestes vacances siguin tan aviat, cosa que juga en contra de les destinacio­ns de platja com la nostra”, explica Xavier Farriol, president de la Fe-

RESERVES

Les agències de viatges destaquen l’antelació de les reserves

deració Empresaria­l d’Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona (FEHT). Amb competicio­ns com el Mundialet de Futbol (amb 300 equips de 50 països) o la Mare Nostrum Cup (amb 220 equips i 2.500 participan­ts), els hotels que han obert a Salou, Cambrils i Vilaseca s’asseguren un mínim de pernoctaci­ons també durant els primers dies de Setmana Santa, sempre més fluixos. “Hem fet molts esforços en la promoció de les instal·lacions esportives, i continuare­m en aquesta línia”, assenyala el regidor de Turisme de Salou, Benet Presas.

Aquesta és la segona campanya de Setmana Santa sense Saloufest i el primer any que Lloret de Mar prescindei­x de la seva homòloga Sports Vest, que finalment s’ha traslladat a Croàcia. En paral·lel, aquest municipi s’ha consolidat com una destinació de turisme esportiu per Setmana Santa. Segons dades de Lloret Turisme, 10.000 persones (entre jugadors i familiars) que participar­an en els tornejos esportius que es faran aquests dies al municipi (com el torneig internacio­nal de futbol base MIC) generaran com a mínim 45.000 pernoctaci­ons. El 90% de les 30.000 places hoteleres del municipi ja estan obertes.

A les comarques de Girona l’ocupació assolirà el 75% a les comarques del Ripollès i la Cerdanya i arribarà fins al 85% en punts d’interior, segons dades de la Federació d’Hostaleria de les Comarques de Girona. Set de cada deu hotels estaran oberts aquests dies, una xifra superior en algunes comarques com el Baix Empordà, on el 95% dels establimen­ts hotelers que formen part del grup Costa Brava Verd Hotels estaran oberts a partir de dijous.

La incertesa política no ha tingut una repercussi­ó excessiva en les reserves, segons constata el sector. Malgrat que al gener el patronat de turisme Girona - Costa Brava temia un possible descens del turista espanyol com a conseqüènc­ia de la situació política, dos mesos després els pronòstics no s’han complert. “Les xifres del gener i el febrer de turisme espanyol van ser fins i tot superiors a les de l’any passat, i les previsions són bones”, assegura el director del patronat, Ramon Ramos. El patronat preveia compensar la hipotètica pèrdua de turisme espanyol intensific­ant les accions de promoció a França, principal mercat emissor de visitants de la província, una promoció que repetirà a partir del mes d’abril.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? No fallen. Un grup d’estudiants al Barri Gòtic, una imatge habitual aquests dies a Barcelona
ÀLEX GARCIA No fallen. Un grup d’estudiants al Barri Gòtic, una imatge habitual aquests dies a Barcelona
 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ?? D’excursió per Besalú; el turisme d’interior també creix
PERE DURAN / NORD MEDIA D’excursió per Besalú; el turisme d’interior també creix

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain