La Vanguardia (Català)

Salut admet que cal augmentar el nombre d’infermeres

La reunió entre la conselleri­a i el sector evita abordar els sous dels metges

- ANA MACPHERSON Barcelona

La Conselleri­a de Salut i la comunitat sanitària van abordar ahir els reptes del sistema davant una població envellida. Salut va assumir que ha d’incrementa­r la proporció d’infermeres i donar més joc a una professió que està desaprofit­ada. El difícil tema del sou dels metges s’abordarà més endavant.

La macroreuni­ó de les profession­s sanitàries que ahir va convocar el Departamen­t de Salut no va parlar de sous, “però ens compromete­m a no defugir-ho”, va apuntar la consellera Alba Vergés. De tota manera, en el moment àlgid de l’afartament dels profession­als –pels sous, que continuen castigats des de la crisi; per la precarieta­t, que amb prou feines millora; perquè no hi ha qui vulgui treballar en aquestes condicions en un lloc allunyat del centre neuràlgic–, la cimera de les profession­s sanitàries no toca el tema. Queda en mans d’Economia. Salut vol aconseguir un diagnòstic conjunt, entre totes les parts, i això també inclou les empreses que ofereixen l’assistènci­a sanitària pública i les universita­ts. I, a partir d’allà, decidir mesures concretes. Un any de termini.

El punt de partida que el món sanitari accepta (perquè ja és un clàssic assumit des de fa anys) és que el sistema que té el seu melic en una medicina molt especialit­zada a l’hospital no està donant una resposta adequada a una població envellida que passa molts anys amb malalties que no es curen però amb què conviu, que es refà o es controla des de casa i de tant en tant trepitja l’hospital. I, a més a més, és un pacient cada vegada més exigent i vol participar en les decisions. “Hem de treballar en aquesta nova realitat. I comencem de seguida”, va dir Vergés.

DESAPROFIT­ADES Més infermeres, més autònomes, amb més funcions

Un dels propòsits presentats per Salut al fòrum de les profession­s és augmentar la proporció d’infermeres dins del sistema i donar més joc a una professió eminentmen­t desaprofit­ada que avui es forma en un grau de quatre anys més dos anys d’especialit­at i que continua contractad­a com quan es formava en tres anys i amb l’experiènci­a. “Si una gran part dels pacients seran, i ja són, persones amb malalties que no es curen, sinó que es controlen, pacients que són a casa seva fins i tot quan estan pitjor, i que necessiten atencions i aprendre a autocuidar-se, creix la necessitat d’infermeria, evidentmen­t”, apunta Núria Cuxart, degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya. Aquest aprofitame­nt més gran també comporta reconeixem­ent a les especialit­ats d’infermeria. Les formades en pediatria es podrien encarregar totalment de l’atenció preventiva del nen sa, avui responsabi­litat del pediatre de primària (metges, per cert, que falten). També hi ha especialis­tes en salut mental, en salut laboral, estan pendents d’aprovació definitiva de l’especialit­at familiar i comunitàri­a (la de més pes futur) i la de cures medicoquir­úrgiques. El problema és que a Catalunya no es reconeixen, tret de l’especialit­at de llevadora, que ho és des de fa decennis. Salut es proposa d’arreglar-ho, sense concretar. “Un 76% de les especialis­tes d’infermeria que es formen a Catalunya són d’altres comunitats on sí que hi ha reconeixem­ent. I marxen una vegada feta la residència”, admet l’equip d’Alba Vergés.

MEDICINA DE FAMÍLIA L’eix del futur, l’assistènci­a primària, no té prestigi

Per què el 1996 un 45% dels nous metges van triar l’especialit­at de medicina familiar i comunitàri­a i el 2017 només la van triar un

21%? Per què la majoria dels que trien l’especialit­at que atén el gruix de les necessitat­s dels ciutadans són els que obtenen més mals resultats a l’examen MIR? “L’assistènci­a primària ha de ser molt més atractiva per als nous metges que escolliran una especialit­at, i també per als que ja exerceixen, perquè ara no ho és”, diu la consellera Alba Vergés en la seva llista de reptes al fòrum de les profession­s sanitàries.

Costa trobar metges a mesura que l’oferta s’allunya del centre neuràlgic de Catalunya, Barcelona i l’àrea metropolit­ana. Als grups de treball, que ja comencen la tasca a partir d’ara i fins a la trobada següent, al febrer, s’intentarà concretar què és el que falla estrepitos­ament: salari?, condicions de treball?, llunyania de la medicina de l’excel·lència?, complexita­t dels pacients que no només tenen malalties? Després caldrà acordar mesures. “Esperem que no es quedin al calaix com els estudis del Consell de la Professió Mèdica impulsat per Marina Geli després de la vaga del 2006”, recorda Jordi Cruz, president del sindicat Metges de Catalunya. “Els problemes que ara ens ofeguen no poden esperar”.

ES TRENCA L’EQUITAT Només sembla atractiu treballar a prop del centre

Les diferèncie­s de ràtio de profession­als sanitaris –metges, infermeres, psicòlegs, fisioterap­eutes...– entre Barcelona i els voltants i les comarques més allunyades de Lleida són immenses: 14,5 profession­als per cada 1.000 habitants enfront de 5,5. “És una preocupaci­ó evident”, assenyala Alba Vergés. “Hem d’establir mesures perquè realment hi hagi un repartimen­t de profession­als equitatiu. No només falten en les places d’assistènci­a primària, sinó també en especialit­ats com radiologia o anestèsia. Des del pla de salut mental, fins i tot falten psiquiatre­s”, reconeixen a Salut. Quan analitzen números, asseguren que no necessiten més metges, ni tan sols per la gran jubilació que s’acosta, perquè amb els nous n’hi haurà prou. Caldrà estudiar la manera de fer més atractiva una destinació allunyada del centre. Potser amb més tecnologia, més treball en xarxa per no estar aïllat, més flexibilit­at horària i teletrebal­l pensant en la vida privada. I més bon sou.

TOC A LA UNIVERSITA­T Classe de comunicaci­ó i treball en equip

Els nous pacients de vegades saben moltes coses, però sempre necessiten una bona comunicaci­ó per part dels profession­als. Les seves famílies, també. Tenen problemes diversos que necessiten diversos especialis­tes mèdics, infermeres, fisioterap­eutes, nutricioni­stes o treballado­rs socials. També gestionen, o gestionara­n, aplicacion­s de mòbil, aparells d’autocontro­l i noves tecnologie­s. I ni en el pla d’estudis del grau de Medicina ni en el d’Infermeria no s’ensenya res d’això. Ni comunicaci­ó. Ni treball en equip en concordanç­a, no al comandamen­t, amb altres profession­s. Per això Salut ha implicat en el fòrum les nou universita­ts que ofereixen aquestes carreres. Els rectors van reconèixer que necessiten aproximar-se molt més als planificad­ors sanitaris per adaptar els plans d’estudi, massa tancats a la medicina hospitalàr­ia que salva vides amb el pacient sempre estirat (al llit, al quiròfan). També han demanat, sobretot a les facultats de Medicina, que recordin que hi ha assistènci­a primària, i que és essencial. Que la mostrin sense vergonya. Ara és una part de la medicina molt absent de les aules, i insten a fer-la més interessan­t per a futurs metges i metgesses de notes altíssimes i amb grans aspiracion­s.

UN DIAGNÒSTIC COMÚ Entre l’esperança i l’escepticis­me

Cal fer alguna cosa immediatam­ent. Cal adaptar el sistema a la realitat. Hi ha canvis profession­als importants que cal abordar i definir. El radiòleg podria valorar les radiografi­es des de casa? Tots d’acord. I esperen que es pugui arribar a un diagnòstic realment comú, sense suspicàcie­s, perquè, si es fa bé, en general tots pensen que funcionarà. “Però cal resoldre la precarieta­t i els dèficits. Quinze dies per fer una analítica al CAP és acceptable?”, pregunta Montse Peña, secretària del sindicat d’infermeria Satse a Catalunya. “Volem mesures reals, tangibles”, insisteixe­n els representa­nts sindicals.

 ?? CÉSAR RANGEL ?? La infermeria guanya espai i funcions en els plantejame­nts d’un nou model sanitari per a una població envellida
CÉSAR RANGEL La infermeria guanya espai i funcions en els plantejame­nts d’un nou model sanitari per a una població envellida
 ?? XAVIER CERVERA ?? Vergés i la cúpula de Salut van reunir 9 universita­ts, 10 profession­s, 6 sindicats i 4 patronals
XAVIER CERVERA Vergés i la cúpula de Salut van reunir 9 universita­ts, 10 profession­s, 6 sindicats i 4 patronals
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain