La Vanguardia (Català)

Sánchez anul·la una taxa per frenar la pujada de la llum

La supressió de l’impost de generació pot reduir la factura entre un 2,5% i un 4%

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ

El Govern de Pedro Sánchez va anunciar ahir la supressió de l’impost de generació elèctrica, cosa que repercutir­à en una rebaixa d’entre un 2,5% i un 4% a la factura. Així espera suavitzar l’escalada del preu dels últims mesos.

Mentre el preu majorista de la llum va registrar ahir un nou màxim de l’any amb 75,93 euros per megawatt hora, la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, va proposar un “pla de xoc a curt termini” per pal·liar l’impacte a la butxaca dels consumidor­s. Entre les mesures a adoptar “les properes setmanes”, Ribera va anunciar la suspensió de l’impost del 7% a la generació elèctrica –“una reducció a tipus pràcticame­nt zero”, va puntualitz­ar, sense eliminar la figura impositiva–. “És la mesura més encertada per llançar un senyal clar per pal·liar la factura del consumidor”, va defensar Ribera davant la comissió parlamentà­ria de Transició Energètica. Segons va explicar la ministra, aquest canvi fiscal pot suposar una rebaixa d’“entre el 2,5% i el 4% a la factura del consumidor domèstic i d’un 5% a un 5,5% per a un consumidor industrial”.

Encara que l’impost de generació del 7% va ser implantat pel govern de Mariano Rajoy el 2012, ahir mateix el grup parlamenta­ri del PP va presentar també una iniciativa per suspendre’l. Una mesura avalada per la resta de partits de l’arc parlamenta­ri.

A més de combatre l’increment del preu de l’electricit­at, la ministra va avançar també canvis per alleujar la situació de les famílies amenaçades per la pobresa energètica, que abasta a 4,6 milions de persones. Així, va anunciar que “aplicaran de seguida” una millora de la cobertura del bo social elèctric, després d’admetre que el model actual “no és suficient”. Per això, es va comprometr­e a elevar “els límits de renda amb dret a descompte”, oferint més suport a les llars “monomarent­als” i integrades per gent gran que viu sola. Segons Ribera, en l’atenció d’aquests dos col·lectius es tindrà en compte el nivell d’ingressos. Així mateix va explicar que crearan un nou bo per a la calefacció (“amb una contribuci­ó directa”, “una espècie de xec”), que serà operatiu aquest hivern.

També va assegurar que comptaran amb la col·laboració dels ajuntament­s i les oficines de la Seguretat Social per “arribar massivamen­t” a les llars susceptibl­es de beneficiar-se d’aquests descomptes a la factura de la llum i de la calefacció. I va reconèixer que plantejara­n una nova moratòria més enllà del 8 d’octubre, a menys d’un mes que vencés el termini per renovar el bo social elèctric. Segons dades de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competènci­a, tan sols 650.000 llars “s’han reenganxat” al nou sistema de descomptes que gestiona cada companyia elèctrica, aprovat a finals de l’any passat, davant els 2,5 milions que eren beneficiar­is de l’antic bo social.

En aquest paquet de “mesures de xoc” inclourà també la supressió del denominat “impost del sol”. La futura modificaci­ó de la llei del Sector Elèctric preveu –va explicar Ribera– el reconeixem­ent del dret a l’autoconsum, a compartir l’energia fotovoltai­ca generada així com l’exempció de figurar al registre de la propietat.

A mitjà termini, la màxima responsabl­e de Transició Energètica va prometre escometre una reforma “estructura­l” del sector energètic, amb la vista posada a millorar “el funcioname­nt del mercat, donar coherència al sistema fiscal i regular l’emmagatzem­ament”. Ribera va confirmar a més que desistiran en el recurs interposat davant el Tribunal Constituci­onal de la llei catalana contra el Canvi Climàtic. “És un exemple de feina ben feta”, va defensar la ministra.

La ministra de Transició Energètica proposa una altra moratòria per renovar el bo social

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? La ministra Teresa Ribera, amb membres de la comissió de Transició Energètica
EMILIA GUTIÉRREZ La ministra Teresa Ribera, amb membres de la comissió de Transició Energètica

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain