La Vanguardia (Català)

Contra Messi, tot s’hi val

Com Lozano dimarts, el brasiler es va agenollar darrere la tanca en una falta de Messi

- ANTONI LÓPEZ TOVAR

El partit Barça-PSV Eindhoven de dimarts passat va deixar la curiosa imatge d’un defensor del conjunt holandès que, per defensar una falta directa botada per Messi, optava per agenollar-se darrere de la barrera per impedir que la pilota pogués entrar arran de terra, un truc que l’astre argentí ja ha fet servir en altres ocasions.

La temporada passada Messi va transforma­r un lliure directe contra el Girona per sota de la barrera. La primera jornada d’aquest curs va repetir aquesta execució contra l’Alabès aprofitant el salt dels adversaris a la recerca d’una trajectòri­a aèria. L’argentí ha marcat vuit gols de falta de diferents caracterís­tiques des de començamen­t d’any, una dada que fa estremir els rivals, que fan anar la imaginació per provar d’aturar el bombardeig.

Els estrategs del PSV van posar a la pràctica dilluns al Camp Nou un recurs aparentmen­t estrany. Mentre el porter holandès acabava de col·locar la tanca, Hirving Lozano es va agenollar darrere de la barrera amb la finalitat d’intercepta­r un hipotètic xut ras. L’àrbitre, el grec Tassos Sidirópulo­s, li va recriminar l’acció i el davanter mexicà es va posar dret per situar-se en una posició convencion­al. Amb una paràbola impecable Messi va eludir els obstacles i va col·locar l’esfèrica a l’escaire esquerre de Zoet per obrir el marcador. De tota manera l’excèntrica postració del Chucky Lozano no hauria evitat el gol, però havia incorregut en alguna infracció? La regla XIII de la normativa de la FIFA, relativa als llançament­s de lliure directe, només imposa una restricció: “Tots els adversaris hauran d’estar com a mínim a 9,15 metres de la pilota fins que estigui en joc”.

De fet, Lozano no és l’únic que ha recorregut a postures imaginativ­es per obstaculit­zar un xut de Messi. Un jugador molt més mediàtic i conegut va fer exactament el mateix en un partit de gran transcendè­ncia i repercussi­ó global, el Brasil-Argentina de classifica­ció per al Mundial de Rússia disputat el novembre del 2016. Marcelo, lateral brasiler del Reial Madrid, va defensar una falta de Messi amagat darrere de la barrera amb un genoll clavat a la gespa. L’àrbitre no hi va posar cap objecció i és probable que els estrategs del PSV decidissin replicar aquesta maniobra. En aquella ocasió el xut de Messi, per elevació, no va acabar a la xarxa sinó estavellat en el cos de Neymar.

A la competició brasilera equips com el Figueirens­e o l’Sport Recife han optat per una solució encara més dràstica contra els llançament­s rasos. Consisteix a situar un futbolista completame­nt estirat a terra darrere de la barrera. Cap norma no ho impedeix, tret que aquest recurs tàctic sigui interpreta­t com una “falta de respecte pel joc”. Des del Mundial del Brasil 2014, quan va començar a dibuixar-se la línia que en delimita la posició, el clàssic truc d’avançar amb dissimulac­ió els jugadors de la barrera per encongir els angles de xut ha deixat de ser efectiu. I els llançadors són murris, especialme­nt al Brasil, amb grans especialis­tes en el xut ras com Ronaldinho o Neymar. O el mateix Coutinho, que amb l’Espanyol va marcar un gol al Màlaga per sota de la muralla i va repetir com a jugador del Liverpool en un partit contra el Brighton.

“Tots els adversaris hauran d’estar com a mínim a 9,15 metres de la pilota”

L’ÚNICA RESTRICCIÓ

 ?? ALBERT GEA / REUTERS ?? L’àrbitre ordena a Hirving Lozano, agenollat darrere de la barrera, que s’aixequi abans de l’execució de Messi
ALBERT GEA / REUTERS L’àrbitre ordena a Hirving Lozano, agenollat darrere de la barrera, que s’aixequi abans de l’execució de Messi

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain