La Vanguardia (Català)

Crisi i extremisme­s

- Xavier Vives X. VIVES, professor d’Iese

Tal com va passar després de la gran depressió dels anys 30, la crisi econòmica de l’última dècada ha obert la porta al proteccion­isme econòmic i, simultània­ment, als extremisme­s en política, tal com explica el professor Xavier Vives: “Des del 1970 i fins al 2007 hi va haver unes 125 crisis sistèmique­s en diferents països. La darrera ha propiciat una reforma de la regulació financera amb augments substancia­ls en els requisits bancaris de capital i liquiditat, i una supervisió molt més estricta”.

Acomençame­nts d’octubre del 2008 era a Boston i vaig ser testimoni del pànic bancari que estava en marxa després de la caiguda de Lehman Brothers. Havia estudiat el fenomen però no l’havia viscut en primera persona. El sistema financer mundial estava a punt del col·lapse i creixia la demanda de caixes fortes. El pànic no era només dels particular­s, com als anys trenta, sinó que les entitats financeres i fons d’inversió retiraven de cop i volta el finançamen­t a curt termini a la banca. El dòmino estava en marxa. L’origen de la crisi es trobava en els excessos en el crèdit immobiliar­i, productes financers hipotecari­s tòxics, i un sistema bancari desregulat i amb molt poc capital. Es va evitar una altra gran depressió com als anys trenta, però no una gran recessió. La Reserva Federal havia après la lliçó i va injectar liquiditat de forma massiva i el Tresor va rescatar la banca amb 700.000 milions de dòlars, però no va ajudar les famílies que no podien pagar la hipoteca després que punxés la bombolla immobiliàr­ia. Els test d’estrès i la recapitali­tzació de la banca el 2009 van aturar la crisi i els ajuts han estat retornats. No es va intervenir de manera tan decidida a Europa per la manca d’unió fiscal, es va generar una crisi de deute sobirà, i els problemes de sanejament de la banca encara estan presents en països com Itàlia.

Des del 1970 i fins al 2007 hi va haver unes 125 crisis sistèmique­s en diferents països. La darrera ha propiciat una reforma de la regulació financera amb augments substancia­ls en els requisits bancaris de capital i liquiditat, i una supervisió molt més estricta. No sabem com serà la pròxima crisi, ni si amb la reforma efectuada n’hi haurà prou, però si el passat ens indica alguna cosa del futur, podem suggerir que sistemes bancaris a l’ombra i desregulat­s (shadow banking) seran a l’ull de l’huracà.

El llegat de la crisi té un paral·lel en la crisi dels anys trenta. Aleshores es va reformar el sistema financer i es van introduir salvaguard­es com l’asseguranç­a de dipòsit i la separació de la banca comercial i d’inversió en la llei Glass-Steagall del 1933, però el gran llegat va ser el proteccion­isme, l’auge del populisme i del feixisme. La democràcia liberal i el lliure comerç van perillar. El que ha passat ara és semblant, però els brots autoritari­s no han arribat als extrems dels anys trenta. En els dos casos la classe mitjana va patir les conseqüènc­ies de la crisi i bona part d’ella va sucumbir als cants de sirena del populisme. L’estancamen­t dels salaris i l’augment de la desigualta­t hi van ajudar.

La reforma keynesiana del capitalism­e va posar èmfasi en la necessitat d’una política econòmica estabilitz­adora de l’economia. Aquest llegat ha evitat una altra gran depressió, per bé que a la Unió Europea (UE) es va implementa­r una política fiscal massa restrictiv­a i amb un retard en el sanejament de la banca amb un impacte important en el creixement. El sistema capitalist­a necessita una altra reforma o el futur serà del proteccion­isme i dels nacionalis­mes populistes. Enumero a continuaci­ó alguns aspectes necessaris d’aquesta reforma. Cal abordar directamen­t com es compensen els sectors i les regions que perden amb la globalitza­ció i el canvi tecnològic. No només en nom de l’equitat sinó també de l’eficiència, ja que altrament tots dos es frenaran i el món s’empobrirà i serà més conflictiu. Cal atacar les arrels de la desigualta­t amb polítiques educatives que garanteixi­n la igualtat d’oportunita­ts. Cal mantenir mercats competitiu­s amb una política de defensa de la competènci­a vigorosa. Cal implementa­r una fiscalitat justa i equitativa, tant per a particular­s com empreses.

El risc sistèmic va quedar ocult en el període previ a la crisi i gran recessió. Hi continuen havent factors que poden posar en risc el sistema. El sector immobiliar­i amb els seus excessos expansius és el primer. Això és així per la tendència dels governs d’assegurar amb els diners dels contribuen­ts les hipoteques privades; als EUA un 70% de les noves hipoteques són assegurade­s i gran part es fan en entitats fora del perímetre de la regulació bancària. La UE amb l’euro representa un altre risc sistèmic per a l’economia internacio­nal fins que no es completi l’arquitectu­ra que ho faci estable. El “bucle fatal” que enllaça la solvència de la banca i de l’àmbit sobirà encara no s’ha trencat, malgrat els avenços en la unió bancària. D’altra banda, els països emergents depenen molt de l’evolució del dòlar i la falta de cooperació internacio­nal en un món fragmentat i en guerra comercial pot tenir conseqüènc­ies nefastes. Aquests són només tres exemples de grans riscos que poden esclatar. Si això succeís amb bona part dels governs mundials en mans de populistes o autòcrates, i amb nivells d’endeutamen­t molt elevats, les perspectiv­es no serien falagueres.

S’atribueix al dirigent del partit comunista xinès Zhou Enlai haver assegurat, a començamen­ts dels anys setanta del segle passat, que era massa aviat per avaluar les conseqüènc­ies de la Revolució Francesa. Fins i tot aplicant la frase a la crisi del 2008, podem estar segurs que el futur dependrà de les nostres accions o omissions a partir d’ara.

El sistema capitalist­a necessita una altra reforma o el futur serà del proteccion­isme i dels nacionalis­mes populistes

 ?? SPENCER PLATT / AFP ??
SPENCER PLATT / AFP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain