La Vanguardia (Català)

Els temes del dia

-

El reconeixem­ent per part de la Generalita­t de la fuga d’empreses de Catalunya, i el preocupant augment del nombre de morts al volant.

LA consellera d’Empresa i Coneixemen­t, Àngels Chacón, va presentar ahir un informe que comptabili­tza el nombre de companyies que van abandonar Catalunya entre l’octubre de l’any passat i el juliol de l’any en curs. És a dir, durant els nou mesos posteriors a l’aprovació al Parlament, el 6 i el 7 de setembre del 2017, de les lleis de desconnexi­ó que li havien de facilitar a Catalunya la sortida de l’Estat espanyol. Segons la consellera, la xifra es redueix a 2.501 empreses i grups, i pot traduir-se en 3.700 CIF (codis d’identifica­ció fiscal).

A la Generalita­t li ha costat poc menys d’un any de fer el recompte oficial de les baixes empresaria­ls patides per Catalunya a conseqüènc­ia de la insegureta­t jurídica que va desencaden­ar el procés. És molt de temps. Però, malgrat el retard, aquest primer anunci oficial constituei­x una bona notícia. No tant pel seu contingut –en aquest aspecte no ho és en absolut– com pel saludable exercici de transparèn­cia que implica, tardà però benvingut.

La consellera Chacón va intentar presentar el balanç de fugues, que difícilmen­t pot ser assumit com una cosa positiva per al país, sota la llum més afavoridor­a. Va subratllar que tan sols representa­ven el 0,59% de les 618.366 empreses que hi ha censades a Catalunya. I que majoritàri­ament –el 80%– eren empreses petites o molt petites. En canvi, no va tenir interès a assenyalar que entre el 20% restant s’inclouen algunes de les empreses catalanes més grans, incloses les del sector bancari com La Caixa i Banc Sabadell, o energètiqu­es com Gas Natural, ara Naturgy. Ni que aquestes grans empreses són responsabl­es del gruix dels 100.000 milions d’euros que facturen en conjunt totes les que se’n van anar. Dit en altres paraules, la pèrdua de massa muscular empresaria­l a Catalunya, produïda per la falta de garanties del procés, ha estat més que considerab­le.

És veritat que, avui dia, aquestes fugues no han generat una caiguda de l’economia catalana de conseqüènc­ies dramàtique­s. A causa de l’ordenació fiscal vigent no han suposat una minva en les quantitats recaptades per Hisenda que després es computen a Catalunya. I, com que hi ha hagut pocs trasllats de la producció, aquest fenomen no ha tingut una repercussi­ó sobre l’ocupació. Ara bé, seria insensat afirmar que aquesta fuga massiva és irrellevan­t. No ho és en termes conceptual­s. I molt probableme­nt tampoc no ho serà en termes comptables a mitjà i llarg termini. La mudança dels equips de decisió a altres comunitats –el 61% de les empreses fugides s’han instal·lat, sigui dit de passada, a Madrid– no augura res de bo en termes d’influència, imatge o futures decisions inversores.

La consellera Chacón va deixar ahir molt clar que la Generalita­t no es plantejava la redacció d’un pla per incentivar la tornada de les que se’n van anar. Creiem que en això s’equivoca i no pas poc. Potser la Generalita­t pensa que anunciar un pla d’aquesta mena equivaldri­a a acceptar públicamen­t la gravetat dels trasllats. La qual cosa no obraria, des d’un punt de vista polític, en el seu favor. Però en termes estrictame­nt pragmàtics, alguna iniciativa en aquesta línia, amb incentius o sense ells, és imprescind­ible i prioritàri­a. Catalunya necessita recuperar, en la seva integritat, el teixit empresaria­l que ha estat en el passat un dels seus principals trets d’identitat i que ha de ser en el futur –com més aviat millor– una de les bases del seu progrés.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain