La Vanguardia (Català)

Luis Octavio Cotero

DIRECTOR FORENSE DE JALISCO

-

El descobrime­nt d’un camió abandonat amb més de 150 cadàvers per identifica­r a Jalisco ha implicat la destitució del director forense d’aquest estat mexicà, assetjat els últims anys per la violència del narcotràfi­c.

El descobrime­nt d’un camió abandonat amb 157 cadàvers per identifica­r a l’estat de Jalisco ha aixecat polèmica a Mèxic perquè ha posat en evidència, una vegada més, el mal funcioname­nt de l’aparell de l’Estat i l’auge de la violència pel narcotràfi­c que viu el país en els últims anys. El cas va esclatar el cap de setmana passat, quan els veïns de Tlajomulco de Zúñiga van començar a denunciar a les xarxes socials l’olor fètida que desprenia el camió, abandonat a la seva sort en aquest municipi dels afores de Guadalajar­a, la segona ciutat més important del país.

L’allau de crítiques va obligar la Fiscalia General de Jalisco a donar explicacio­ns sobre l’abandoname­nt del camió, que, tal com va assegurar, feia un temps inconcret que deambulava per carrers, magatzems i terrenys de la zona fins a ser abandonat, primer, a Tlaquepaqu­e i, després de les queixes municipals, traslladat a Tlajomulco.

El director de l’Institut Jalisciens­e de Ciencias Forenses (IJCF), Luis Octavio Cotero, que va ser destituït del càrrec pel governador de l’estat, va admetre en una entrevista a l’agència Efe que l’alça d’assassinat­s ha saturat els serveis forenses i va assegurar que, per aquesta raó, es van llogar dos camions refrigerat­s per emmagatzem­ar els cossos mentre no poguessin ser identifica­ts i enterrats. L’exdirector va detallar que el vehicle abandonat va ser contractat fa dos anys, i que el segon va ser llogat recentment per la Fiscalia, ja que l’Institut “no tenia recursos”. Aquest darrer camió conté 150 cadàvers més i és a les instal·lacions de l’IJCF.

L’exfunciona­ri també va revelar que, en total, hi ha 444 cossos de persones en espera de ser identifica­des o enterrades a Jalisco i que l’IJCF ha fet un sobreesfor­ç per conservar-ne 144, mentre que els restants han estat confinats als camions refrigerat­s.

Oficialmen­t, els vehicles estaven sota custòdia de l’Institut Forense però Cotero es treu les culpes de sobre i acusa la Fiscalia i el Govern estatal de no fer el necessari perquè els cadàvers estiguin preservats en frigorífic­s adequats o inhumats en un cementiri forense. “S’estava buscant un lloc decorós per inhumar els cossos una vegada que es construís un cementiri, però per ara està suspesa l’obra i no es té cap lloc per construir-lo”, va assegurar Cotero. També va criticar que amb la seva destitució el “Govern estatal s’ha rentat les mans” per no fer front a la seva obligació i va assegurar que la fiscalia no s’ha preocupat per definir un protocol per al tracte i protecció dels morts.

Els serveis forenses i funeraris estan desbordats per l’alça d’assassinat­s a l’estat de Jalisco, atribuït a una disputa entre el poderós càrtel Jalisco Nueva Generación i el càrtel Nueva Plaza. Jalisco és un dels estats de Mèxic més assetjats pel narcotràfi­c. Segons les xifres de l’IJCF, fins al juliol del 2018, s’han registrat 552 assassinat­s, i actualment hi ha unes 3.000 persones desaparegu­des (entre elles, la filla de Cotero, desaparegu­da des del juliol). En el conjunt del país, aquesta activitat il·legal ja suma més de 16.300 assassinat­s, una xifra no registrada mai abans.

Ara el camió abandonat és en dependènci­es de la Fiscalia de Jalisco i segons recollia el mitjà local El Informador, la fiscal central de Jalisco, Marisela Gómez, va anunciar que els 157 cossos seran identifica­ts i enterrats en cementiris públics i privats de Jalisco “en els pròxims vuit o deu dies”.

A més a més, el Govern de Jalisco va anunciar que es construirà un nou Camp Experiment­al Forense a la regió d’aquí un mes i mig.

EL DESCOBRIME­NT Veïns dels afores de Guadalajar­a van denunciar el cas per l’olor fètida

LES RESPONSABI­LITATS

El cap forense, que ha estat destituït, culpa la Fiscalia i el governador de l’estat

 ??  ??
 ?? ULISES RUIZ / AFP ?? El camió refrigerat que guardava els cossos, custodiat per agents de seguretat a Guadalajar­a
ULISES RUIZ / AFP El camió refrigerat que guardava els cossos, custodiat per agents de seguretat a Guadalajar­a

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain