La Vanguardia (Català)

Joaquín Díez-Cascón

FUNDADOR I DIRECTOR DE SWAB

- JOSEP PLAYÀ MASET

El director de Swab Barcelona Art Fair, Joaquín DíezCascón, va presentar ahir l’onzena edició que se celebra al recinte de la Fira a Montjuïc, entre el 27 i el 30 de setembre, amb la presència de 60 galeries i 300 artistes.

El Swab Barcelona Art Fair aplegarà en la seva onzena edició 300 artistes de 60 galeries de tot el món en el que suposa la seva consolidac­ió com una de les fires d’art independen­ts de referència en el seu format de boutique. Els organitzad­ors esperen que entre dijous vinent, dia 27, i el diumenge 30 de setembre entre 18.000 i 20.000 persones passin pels estands instal·lats al pavelló italià de Montjuïc.

Una de les novetats de la fira és el programa The desert and the cactus, comissaria­t per Omar López-Chaoud, en què hi haurà sis galeries de Nova York amb treballs d’artistes americans que exposen per primera vegada a Espanya i amb obres que reflecteix­en el seu interès per la preservaci­ó de la natura. Aquestes galeries s’afegeixen a altres que represente­n un total de 19 països i confirmen la internacio­nalització de la fira, fins i tot amb presència per primera vegada de representa­ció de les Filipines i d’Indonèsia.

Un altre dels punts d’interès serà el programa Performanc­e: un comitè d’experts format per Alexandra Laudo, Joan Morey i Imma Prieto ha triat sis artistes residents o vinculats a Catalunya perquè presentin una performanc­e en el marc de la fira. Es tracta d’Ariadna Guiteras, Bartomeu Sastre, El Palomar, Julia Mariscal, Victòria Macarte i Lolo & Sosaku. Aquest programa, avalat per la Diputació de Barcelona, es complement­a amb un altre, Ephemeral, que té el suport de l’Icub i és comissaria­t per Catarina Almirall, que aposta per ensenyar els treballs d’artistes de tres fàbriques de creació de Barcelona: L’Escocesa, Fabra i Coats i L’Hangar. Els artistes triats són Duae Collective (Luna Coppola i Silvia Campidelli), Irma Marco, Julia Calvo, Julia Gorostidi, Lara Fluxà, Marina Rubio i Michael Lawton.

Com en altres ocasions, Swab aposta per l’ús del paper com a llenguatge artístic. El programa On paper, comissaria­t per Carolina DiezCascón, presenta set projectes de les galeries Ángeles Baños (Badajoz), Anne-Laure Girard (França), Nordés (Santiago de Compostel·la), Ibirapi (Lisboa), La Carbonería (Osca), Set Espai d’Art (València) i 55-SP (São Paulo). Tal com destaca Joaquín Diez-Cascón, director de la fira, es tracta també de veure com es traspassa al paper la

L’11a edició del certamen d’art se celebra entre el 27 i el 30 de setembre al recinte de Montjuïc

influència digital. Curiosamen­t, les obres presentade­s per les diverses galeries reflecteix­en una certa tendència cap a suports més artesans, com la pintura, la ceràmica o el tapís, “una tornada a l’àmbit analògic des del món digital”.

Entre les novetats hi haurà un Swab Pícnic, en associació amb El Bulli Foundation; un Swab Kids, per experiment­ar amb els més petits; i el programa Reading dedicat als llibres d’art. Les activitats s’han coordinat amb el Barcelona Gallery Weekend per aconseguir que aquest cap de setmana de final de mes sigui una festa per a l’art i per al col·leccionism­e.

 ??  ??
 ?? MARC MEDINA/SWAB ?? Exposició d’una galeria en una anterior edició del Swab
MARC MEDINA/SWAB Exposició d’una galeria en una anterior edició del Swab

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain