La Vanguardia (Català)

“Alexandre, què t’agradaria fer?”

L’exguardaes­patlles de Macron deixa ombres en la seva declaració davant el Senat

- EUSEBIO VAL

Alexandre Benalla portava una pistola Glock a la cintura perquè temia per la seva pròpia vida, no per defensar el seu cap, Emmanuel Macron. Aquesta va ser una de les sorprenent­s revelacion­s, ahir, de qui va ser un home clau en la seguretat del president francès, abans i després d’arribar a l’Elisi.

Aquest fill d’immigrants marroquins, de 27 anys, va declarar davant la comissió del Senat que investiga l’escàndol que va esclatar al juliol. El diari Le Monde va treure a la llum aleshores que Benalla havia participat com a observador, a títol personal, en l’operatiu policial del passat Primer de Maig, però que no es va acontentar amb mirar sinó que va actuar amb contundènc­ia contra diversos manifestan­ts. Les imatges registrade­s van provocar una tempesta política. Es va saber de seguida que Benalla feia més de dos anys que era l’ombra de Macron i tenia àmplies atribucion­s a l’Elisi.

La compareixe­nça de Benalla va començar amb les excuses presentade­s al president de la comissió, Philippe Bas, a qui fa uns dies havia qualificat, despectiva­ment, com a “petit marquès”. Benalla va mostrar molt respecte pel Senat. En canvi, va carregar contra la premsa per divulgar contínues notícies falses sobre ell.

“No he estat mai el policia o el guardaespa­tlles del president de la República”, va insistir Benalla en diverses ocasions. Oficialmen­t era així, però a la pràctica apareixia com a tal, sovint molt pròxim físicament a Macron, en desplaçame­nts públics i privats, amb auricular a l’orella. El seu càrrec exacte era “encarregat de missió” a l’Elisi, amb un sou de 6.000 euros nets. La seva funció era coordinar la seguretat en l’àmbit logístic, com ja havia fet durant la campanya que va portar Macron a la presidènci­a.

Va ser interessan­t l’explicació sobre com va obtenir el càrrec. Segons ell, els qui col·laboren en una campanya presidenci­al exitosa tenen moltes possibilit­ats de treballar per al nou inquilí de l’Elisi. “Alexandre, què t’agradaria fer?”, li va preguntar el cap de gabinet de Macron a l’inici del mandat.

Benalla va tenir dificultat­s per explicar per què va sol·licitar permís per portar una arma si no era per protegir Macron. Va argumentar que ho va fer per la seva defensa i seguretat personals. Creia que, per la seva presència al costat de Macron, l’havien identifica­t, podien saber on vivia i algú podia voler fer-li mal. “Arribava al matí amb una arma a la cintura i marxava a la nit amb una arma a la cintura”, va dir, i va confessar que és un apassionat del tir esportiu, que practica dues vegades per setmana i que té “un cert nombre d’armes”.

Benalla va deixar ombres sobre el seu grau de relació amb Macron, de qui sens dubte es va guanyar la plena confiança perquè s’ocupava fins i tot dels obsequis d’Estat. L’excol·laborador va confirmar que va aconseguir un accés permanent per a l’Assemblea Nacional només per anar al gimnàs i a la biblioteca. A la pregunta de què fa ara, va contestar, lapidari: “Soc a l’atur”.

 ?? BERTRAND GUAY / AFP ?? Alexandre Benalla
BERTRAND GUAY / AFP Alexandre Benalla

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain