La Vanguardia (Català)

Kim promet tancar la seva planta de míssils davant d’inspectors estrangers

El cap nord-coreà anuncia al costat de Moon que anirà a Seül en un “futur proper”

- PYONGYANG Agències i redacció

El president de Corea del Sud, Moon Jae-in, es jugava molt en la seva visita a Pyongyang. Aquesta vegada no només s’esperava d’ell que es fes la foto sinó també que obtingués compromiso­s en ferm de Kim Jong-un per desencalla­r el diàleg entre Corea del Nord i els Estats Units. Pot donar-se per satisfet: quan avui torni a Seül, ho farà amb un grapat de titulars positius sota el braç.

El líder nord-coreà es va comprometr­e ahir al costat de Moon a desmantell­ar “permanentm­ent” la seva principal planta de prova i llançament de míssils i, el més important, a permetre l’entrada d’“experts estrangers” perquè ho certifiqui­n. Kim està també disposat a tancar el seu únic complex nuclear conegut, però només si els EUA prenen mesures en reciprocit­at, va anunciar el president Moon en una roda de premsa conjunta oferta al final del seu segon dia a Pyongyang. És la tercera cimera que mantenen els dos líders aquest any.

“Kim ha mostrat avui un camí clar per desnuclear­itzar la península coreana”, va subratllar Moon. Kim, per la seva part, va qualificar l’acord de “salt endavant” cap a la pau a la península.

Els dos líders, que es van mostrar un altre cop molt somrients davant les càmeres, tindran oportunita­t de continuar parlant. Kim va anunciar que visitarà Seül “en un futur pròxim”, la qual cosa el convertiri­a en el primer líder nord-coreà que ho fa. S’especula que l’històric viatge tingui lloc abans que acabi l’any.

Hi va haver també titulars positius més enllà de la desnuclear­ització. La cimera també ha servit per tancar un acord per connectar dues línies ferroviàri­es, en l’extrem est i oest de la península, a través del que és una de les fronteres més militaritz­ades del món. Dur-ho a terme requeriria l’aprovació del comandamen­t de l’ONU, liderat pels EUA, que supervisa la frontera.

També es van comprometr­e a accelerar les reunions de famílies del Nord i del Sud separades per la guerra del 1950-53 (un tema prioritari per a Moon, ell mateix d’una família originària del Nord que va quedar partida) o a intensific­ar la cooperació sanitària.

El compromís de Kim de tancar la seva planta de Tongchang-ri s’interpreta sobretot com un gest simbòlic cap a Washington per subratllar el seu compromís amb la desnuclear­ització. La planta, des d’on Corea del Nord ha llançat la major part dels seus míssils des del 2012, ja estava de fet en procés de destrucció, assenyalen els experts. El més rellevant és que la seva declaració obre la porta als monitors internacio­nals.

El rebuig dels inspectors estrangers era una de les principals crítiques que feien els EUA i que havia portat a la interrupci­ó del diàleg després de la cimera de juny entre Kim Jong-un i Donald Trump a Singapur. També el fet que Pyongyang no hagi subministr­at una llista de les seves instal·lacions nuclears, ni s’hagi compromès a un calendari detallat de destrucció de les plantes i l’arsenal nuclear.

Pyongyang, al seu torn, considera que els Estats Units no han correspost com caldria i exigeix que se suavitzin les sancions abans de fer un altre pas, i que es firmi un acord de pau (la guerra va acabar en armistici però sense un tractat) abans de procedir al seu desarmamen­t total.

Per això Kim va dir ahir que està disposat a desmantell­ar la planta nuclear de Yongbyon –on es creu que Corea del Nord ha produït tot el material utilitzat en les seves proves nuclears– però només si Washington pren mesures recíproque­s, que no va especifica­r.

Va deixar la pilota a la teulada de Trump. El president dels EUA no va trigar a aplaudir, a través de Twitter, els èxits de la cimera de Pyongyang: “Molt emocionant!”, va escriure.

El president sud-coreà tornarà avui a casa després d’haver obtingut compromiso­s de Pyongyang

 ?? AFP ?? El president sud-coreà, Moon Jae-in, i el líder de Corea del Nord, Kim Jong-un, després de la firma dels acords adoptats a Pyongyang
AFP El president sud-coreà, Moon Jae-in, i el líder de Corea del Nord, Kim Jong-un, després de la firma dels acords adoptats a Pyongyang

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain