La Vanguardia (Català)

Condemnen un birmà a set anys de presó per haver criticat Suu Kyi a internet

- RANGUN Agències

Birmània ha condemnat a set anys de presó un veterà comentaris­ta polític proper a la junta militar que va criticar a Facebook la dirigent Aung San Suu Kyi, antiga activista per la democràcia i premi Nobel de la Pau, ja molt qüestionad­a internacio­nalment per la seva connivènci­a amb el genocidi dels rohingya.

Ngar Min Swe va ser declarat culpable de “sedició” aquest dimarts per haver escrit “missatges abusius a Facebook contra la consellera d’Estat Aung San Suu Kyi, donant a la gent idees falses sobre ella”, va declarar un portaveu del tribunal.

Ngar Min Swe tenia una columna d’opinió al diari oficial Global New Light of Myanmar durant l’època de la junta militar, però aquests darrers anys s’ha convertit en un acèrrim detractor de Suu Kyi, que governa sota supervisió dels militars des de l’any 2016.

A Facebook, on té una pàgina amb l’àlies de Sar Min Swe, va penjar un text que va córrer com la pólvora en què criticava Suu Kyi perquè es va deixar donar un petó a la galta per Barack Obama en la seva visita a Birmània el 2014. Malgrat que les fotos de l’escena mostraven una Suu Kyi molt incòmoda, el columnista va denunciar que es tractava d’un ultratge a la cultura birmana, molt púdica i conservado­ra.

Ngar Min Swe també s’havia mostrat molt crític amb el Govern per la seva gestió de la crisi rohingya, la minoria musulmana. Uns 700.000 rohingyes van fugir l’any passat cap a Bangla Desh per escapar de la dura campanya de repressió duta a terme per l’exèrcit i per milícies budistes, en el que l’ONU ha qualificat de “neteja ètnica” i d’“intenció genocida”.

Precisamen­t la seva defensa a ultrança de l’actuació de les forces de seguretat ha desprestig­iat enormement la figura de Suu Kyi davant la comunitat internacio­nal. Diverses veus demanen que se li retiri el Nobel que va rebre el 1993, quan l’aleshores dissident vivia sota arrest domiciliar­i per la junta militar.

La setmana passada, Suu Kyi va causar estupor quan va justificar l’empresonam­ent de dos periodiste­s de Reuters que investigav­en una matança de rohingyes. Va apel·lar a l’“Estat de dret” a Birmània i va dir que no eren a la presó per periodiste­s sinó per violar la llei.

Però fins i tot a Birmània, on Aung San Suu Kyi és encara molt admirada, comencen a sentir-se veus crítiques. Diverses desenes de persones es van manifestar contra la condemna dels periodiste­s, que recorda poderosame­nt els anys de la junta militar i evidencia un retrocés. Birmània ha detingut almenys 38 periodiste­s des que Suu Kyi va arribar al poder, segons l’organitzac­ió a favor de la llibertat d’expressió Athan.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain