La Vanguardia (Català)

Més concentrac­ió al volant

-

EL nombre de víctimes mortals per accidents a la carretera s’ha disparat a Catalunya. Des del primer de gener fins al passat 11 de setembre hi ha hagut 137 morts en 113 accidents, un 28% més que en el mateix període del 2017. Ens trobem per tant en una situació d’emergència viària en què tota la societat s’ha de conscienci­ar per provar de reduir al màxim aquestes dramàtique­s xifres. Aquesta mateixa setmana han perdut la vida dos joves esportiste­s de Granollers que han vestit de dol l’handbol. Una sagnia que hem de tallar.

Si bé és cert que la tendència en la xifra de víctimes dels últims mesos ha descendit –l’abril passat l’augment se situava en un tenebrós 46%–, gràcies a l’establimen­t d’un pla de contenció del Servei de Trànsit amb especial atenció al control de la velocitat i del consum d’alcohol i de drogues, també ho és que les dades de sinistrali­tat continuen sent estremidor­es. Segons la Conselleri­a d’Interior, aquest augment de víctimes per accident es deu principalm­ent a l’alta ocupació dels vehicles, especialme­nt en caps de setmana i dies festius, i les causes més comunes són per l’ús del mòbil o altres eines de les noves tecnologie­s incorporad­es als cotxes (35% dels accidents), per distraccio­ns diverses al volant (24%) i pel no-ús del cinturó de seguretat –especialme­nt entre passatgers acompanyan­ts (16% víctimes)–. Per aquestes raons, el nombre de sortides de vehicles de la via ha crescut en un 153% i el de les víctimes per atropellam­ent un 133%.

És precís tallar aquesta hemorràgia que sega vides de forma tan estúpida com dolorosa. L’augment del trànsit consegüent a una millora de la situació econòmica s’ha d’equilibrar amb una conscienci­ació sobre la necessitat de conduir de manera responsabl­e i atenta, perquè qualsevol distracció per l’ús del mòbil, el GPS o qualsevol altre instrument pot resultar fatal. Per tant, cal continuar insistint en les campanyes publicitàr­ies que alerten sobre aquesta qüestió. Així mateix, si el pla de contenció dels Mossos d’Esquadra i les policies locals ha fet baixar la tendència en els accidents, és obligat potenciar-lo i estendre’l per tot el país. També ho és augmentar els trams de control automàtic de velocitat, així com endurir les sancions als incívics al volant.

Fa més d’un decenni es va aconseguir reduir dràsticame­nt la xifra d’accidents i, sobretot, de víctimes mortals. Ara es pot tornar a reduir si la societat i tots els seus estaments –administra­cions, societat civil i ciutadans– s’ho proposa.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain