La Vanguardia (Català)

Fumar al cotxe

- Pilar Rahola

Per bé que sembla mentida que hi hagi notícies fora de la roda hamsterian­a de la política, convertida en un territori erm d’idees, resclosit de lideratges i trist d’horitzons, el fet és que passen coses al món, i algunes són suggeridor­es. Per exemple, l’interessan­t debat que s’ha obert arran de la iniciativa de la Conselleri­a de Salut de la Generalita­t de prohibir fumar a l’interior dels cotxes. És a dir, una proposta que neix de la preocupaci­ó sanitària, interactua en l ’àmbit viari i obre la qüestió sobre la intervenci­ó pública en l’esfera privada.

Tres potes complexes per a un debat que sempre tendeix a ser enverinat: la vidriòlica conciliaci­ó entre els límits del poder públic, la responsabi­litat privada i el bé comú.

Reconec que, en general, tendeixo a ser molt combativa en la defensa de l’espai privat, convençuda del principi liberal que enalteix la responsabi­litat privada, esperona la iniciativa ciutadana i acota el poder polític. No soc gens amant d’aquelles polítiques que ho volen regular tot, des de la felicitat fins als tàmpaxs. A més, ja sabem com acaben aquells règims que se situen en una posició de paternalis­me damunt

Soc combativa en la defensa de l’espai privat, convençuda del principi de la responsabi­litat privada

la ciutadania, i anul·len l’aspecte més revolucion­ari de l’ésser humà: la seva condició d’individu. Des d’aquesta perspectiv­a, la idea de plantejar una iniciativa que pretén regular un àmbit tan privat com és el cotxe propi, em crea, en principi, una certa al·lèrgia intel·lectual.

Però, en aquest cas, els dubtes em duren el que triguen a desenvolup­arse les subordinad­es, perquè aquest debat no s’acota en el principi de la llibertat individual, sinó que afecta l’interès col·lectiu. Primer, perquè estem parlant de sanitat; segon, perquè ho fem, també, de seguretat viària; i tercer, perquè, no ens enganyem, el cotxe no és un espai estrictame­nt privat, i la prova n’és la multitud de prohibicio­ns que ja acoten la llibertat al seu interior. Dins del cotxe no es pot menjar, no es pot parlar pel mòbil, els nens petits han d’anar en cadires especials, és obligatori portar el cinturó de seguretat, i etcètera. És a dir, un seguit de restriccio­ns que no només no ens incomoden, sinó que hem incorporat amb normalitat a la nostra vida quotidiana perquè hem entès que el cotxe té un component social de risc, que cal tenir seriosamen­t controlat.

El tabac s’insereix, a banda de la qüestió sanitària, en aquest vessant de risc. Fumar al cotxe pot implicar des de distraccio­ns fins a atacs de tos o disminució de la mobilitat, a banda del risc d’incendis quan el captenimen­t del fumador és incívic i llença la cigarreta per la finestra. A més, és un lloc tancat on sovint viatgen els nens. No sembla, doncs, que es tracti d’una confrontac­ió entre la llibertat individual i la intervenci­ó pública, sinó més aviat de com conciliar drets privats i deure social, un difícil equilibri que, tanmateix, defineix el grau de civilitzac­ió d’una societat.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain