La Vanguardia (Català)

Colau tira endavant la cessió d’un 30% per a pisos públics

La iniciativa ara depèn del vistiplau de la Generalita­t, que s’haurà de pronunciar les pròximes setmanes

- SILVIA ANGULO Barcelona

“Es tracta d’un canvi urbanístic històric. Un punt de partida i d’inflexió que reconeix que l’habitatge és un dret i no una mercaderia. Per tant, no pot ser que l’especulaci­ó i l’avarícia d’uns quants passi al davant dels drets fonamental­s de tots”. Així de rono tunda es va mostrar ahir l’alcaldessa Ada Colau valorant el suport polític rebut que li permetrà aprovar la iniciativa que obliga els promotors a cedir un 30% de les noves promocions i grans rehabilita­cions a habitatge protegit. Amb el vot favorable d’ERC, el PSC i els dos regidors adscrits, la comissió d’ Urbanisme va aprovar ahir provisiona­lment la modificaci­ó del Pla General Metropolit­à( P G M ), que cor responsabi­litzarà els privats enlacre a ció d’ un parc públic. Csi el PP hi van votar en contra, mentre que el PDECat i la CUP es reserven el seu posicionam­ent fins al ple de la setmana que ve.

Les modificaci­ons que es van aprovar ahir, a més d’imposar als promotors la cessió d’un 30%, amplien a tot el terme municipal la zona de tempteig i retracte i obliga els propietari­s de sòl residencia­l a construir quan un solar estigui més de dos anys buit. D’aquesta manera, Barcelona serà la primera ciutat espanyola que aplicarà aquesta iniciativa que ja funciona en altres urbs com Berlín, París o Nova York.

Les entitats promotores de la moció –Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), Observator­i Desc, FAVB, Sindicat de Lloguers i Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible– es van felicitar pel que van qualificar d’un èxit històric amb què es podrà avançar en la construcci­ó d’habitatge protegit que ara arriba a un 1,5% a Barcelona.

Segons càlculs municipals, la iniciativa permetrà crear, si el ritme de construcci­ó d’habitatge lliure es manté, al voltant de 330 pisos protegits a l’any. La majoria d’aquestes noves residèncie­s a preus assequible­s s’ubicarien en zones cèntriques de la ciutat, una qüestió que va destacar ahir l’alcaldessa.

El ple municipal de la setmana que ve haurà d’aprovar de manera definitiva la moció. Amb tot, serà la comissió d’Urbanisme de la Generalita­t la que finalment decidirà si la iniciativa és viable i s’ajusta a la legalitat vigent. En aquest sentit, les entitats promotores i l’equip de govern van coincidir a destacar l’informe jurídic redactat pel secretari municipal que avala aquesta obligació i van assegurar que ja s’han posat en contacte amb els representa­nts del Govern. Amb tot, l’executiu local és conscient que els pròxims dies rebrà una allau de contencios­os administra­tius en contra de la mesura. A més, la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, va reconèixer que aquests dos últims mesos s’ha incrementa­t la petició de llicències d’obres per construir habitatge per part dels promotors.

Per Colau, amb aquesta nova política d’habitatge “Barcelona està dient que els privats no poden enriquir-se sense límits”. Tot i això, a l’oposició hi ha discrepànc­ies a l’hora de valorar la iniciativa. El PDECat encara no ha definit la seva posició i després d’una reunió entre Xavier Trias i Colau espera aclariment­s dels comuns, mentre que Cs i el PP s’hi mostren completame­nt contraris i qualifique­n de precipitad­a l’aprovació. ERC i el PSC hi donen suport, tot i que animen el govern local a construir més habitatge públic.

ERC, el PSC i els dos regidors adscrits donen el seu vot favorable a aquesta obligació per als promotors

 ?? ÀLEX GARCIA ?? La comissió també va aprovar la construcci­ó d’habitatge protegit en un solar prop dels Encants a les Glòries
ÀLEX GARCIA La comissió també va aprovar la construcci­ó d’habitatge protegit en un solar prop dels Encants a les Glòries

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain