La Vanguardia (Català)

Incertesa a les borses

-

ELS esdevenime­nts internacio­nals més recents han sembrat una gran incertesa als mercats internacio­nals de capitals. Aquesta ha estat la raó de la petroliera Cepsa per suspendre la seva sortida a borsa tan sols tres dies abans de la data prevista. L’accionista únic de la companyia, el fons Mubadala d’Abu Dhabi, no ha volgut arriscar-se a malvendre el 25% del seu capital davant el risc de no poder aconseguir el preu que pretenia. No ha estat Cepsa, tot i això, l’única companyia que ha decidit posposar –fins a temps millors– la sortida a borsa. Altres empreses han fet el mateix aquests dies, com ha estat el cas de l’índia Lodha Developers, la hongkongue­sa OCC Cables, la portuguesa Sonae i l’holandesa LeasePlan.

Certament, com diu Cepsa, els mercats financers han entrat en una fase de gran volatilita­t a causa de diversos factors que coincideix­en en el temps, que generen incertesa i que els ha tret de la zona de confort i d’estabilita­t en què es trobaven fins ara.

La pujada registrada en els tipus d’interès als Estats Units, i la perspectiv­a que pugin més per contenir els riscos inflacioni­stes que es deriven de l’intens creixement que ha incentivat la política econòmica de Trump, és un factor desestabil­itzador de l’equilibri financer mundial. Són ja molts els països, des de Turquia a l’Argentina, o la mateixa Rússia, els que pateixen els efectes de la fugida de capitals dels seus mercats financers cap a l’àrea del dòlar, amb la consegüent necessitat d’haver d’incrementa­r també els seus tipus d’interès, cosa que en debilita el creixement econòmic.

La confiança en la pròpia evolució de la Borsa de Wall Street també comença a esquerdar-se. Els nivells estratosfè­rics que ha assolit, com a conseqüènc­ia de la seva ininterrom­puda pujada en els últims anys, porten a una situació en la qual es pot esgotar el seu marge alcista i això crea nerviosism­e entre els inversors. Els tipus del 3% que ja ofereixen els bons nord-americans rivalitzen amb les rendibilit­ats borsàries i atreuen cada vegada més capital que fins ara estava en renda variable.

Dels Estats Units sorgeixen també els creixents problemes al comerç internacio­nal, que tendeix a reduirse, com a conseqüènc­ia de les mesures proteccion­istes impulsades per Trump, especialme­nt la seva guerra comercial amb la Xina. Tot això debilita al seu torn les exportacio­ns de la Unió Europea, que són un gran motor del seu creixement, en uns moments en què la situació d’Itàlia, a causa de la política expansioni­sta del seu Govern populista, amenaça amb una nova crisi del deute a la zona euro, que a més pateix l’impacte del Brexit. La mateixa Xina, per la seva banda, preocupa també els mercats financers pel seu excessiu recurs monetari a l’impuls del crèdit per sostenir el creixement intern. A tot això se suma –i no és un tema menor– la gran pujada del preu del petroli, que és un 44% més car que fa un any, la qual cosa resta un important estímul a l’activitat econòmica mundial.

El Fons Monetari Internacio­nal, en vista del que hem dit, acaba de rebaixar unes dècimes les seves perspectiv­es de creixement mundial. Malgrat tot, però, el manté en un robust 3,7% per als dos propers anys. Però en qualsevol cas, per curar-se en salut, recomana als bancs centrals que es mantinguin vigilants per reaccionar en cas de crisi. No és estrany, per tant, que les borses intentin ajustar-se als nous escenaris, que són menys confortabl­es dels que hi havia fins ara, i en els quals els resultats empresaria­ls marcaran el camí.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain