La Vanguardia (Català)

L’Aràbia Saudita afirma que Khashoggi va morir en una baralla

El règim anuncia la detenció de 18 saudites i canvis en el servei d’intel·ligència

- JORDI JOAN BAÑOS Istanbul. Correspons­al

El Govern saudita ha reconegut oficialmen­t la mort de Yamal Khashoggi al consoloat del país a Istanbul. Segons la Fiscalia general saudita el periodista hauria mort durant una baralla després d’una discussió verbal.

Després de diversos dies amagant el cap sota l’ala, ahir el règim saudita va fer un pas endavant i va reconèixer el que tothom sabia: la mort del periodista Yamal Khashoggi a les instal∙lacions del consolat de l’Aràbia Saudita a Istanbul.

Mitjançant un comunicat, el fiscal general del regne, xeic Saud al Mojeb, va donar a conèixer els resultats de la seva pròpia investigac­ió preliminar, segons la qual Khashoggi hauria mort després de mantenir una discussió dins el consolat que va desembocar en una baralla durant la qual va perdre la vida. El fiscal va informar igualment de la detenció de 18 persones, totes elles de nacionalit­at saudita, relacionad­es amb el cas.

En connexió amb aquests esdevenime­nts, el Govern saudita va destituir ahir Saud al-Qahtani, un dels consellers més pròxims del príncep Muhammad bin Salman. També va rellevar el cap dels serveis secrets, el General Ahmed alAssiri. Aquesta destitució és el primer pas per a una reestructu­ració dels serveis secrets anunciada ahir pel rei Salman, que ha posat el príncep Muhammad bin Salman, assenyalat com el principal responsabl­e d’aquests esdevenime­nts, al capdavant de la comissió encarregad­a de dur-la a terme.

Encara aliena a aquestes novetats, la policia turca continuava ahir amb les seves indagacion­s al voltant de cas unes investigac­ions que els van portar 12 quilòmetre­s al nord del lloc dels fets, fins al bosc de Belgrad, on la policia buscava les restes de Khashoggi, i fins i tot a 100 quilòmetre­s al sud, fins a la província de Yalova, aviciada pel turisme saudita. Les càmeres de trànsit haurien permès reconstrui­r l’itinerari de furgonetes Mercedes Vito amb matrícula diplomàtic­a.

D’altra banda, ahir prestaven declaració davant la Fiscalia els 15 empleats turcs de la legació saudita a qui es va donar festa l’1 i el 2 d’octubre, justament el dia que estava cridat Khashoggi per recollir els documents del seu divorci i quan va arribar el comando enviat des de l’Aràbia Saudita per intercepta­r-lo. Segons la televisió turca TRTWorld, aquests 15 empleats –el xofer del cònsol, telefonist­es, comptables...– van treballar fins al divendres anterior i no van tornar al consolat fins al dia 3, per la qual cosa els saudites haurien tingut dies per preparar la trampa parada dimarts al periodista.

Cal ressenyar també la mort d’un dels homes buscats pels investigad­ors turcs, Mashal Saad alBostani, en un suposat accident de trànsit a Riad. Al-Bostani, un oficial de l’Exèrcit de l’Aire de 31 anys, formava part de la quadrilla de la mort enviada per la monarquia saudita a trobar Khashoggi, segons el diari turc més pro-Erdogan, Ye-

ni Safak.

Mentrestan­t, la policia científica turca hauria completat la seva inspecció del consolat saudita –amb gossos i posant el focus al jardí–, així com de la residència oficial del cònsol, de la qual s’haurien emportat bosses i caixes plenes d’efectes. Es tem per la destrucció de proves, durant els 15 dies en què es va vetar l’accés i sobretot en les hores immediates. “Fa 12 anys que vivim aquí i no recordem que mai hi hagués hagut una barbacoa en aquella casa”, explicava un veí a una columnista del Daily Sabah. “Però aquell dia n’hi va haver”.

Així mateix, segons les filtracion­s a mitjans turcs i qatarians que estan posant Riad contra les cordes, la policia hauria corroborat amb empremtes la identitat de la meitat dels suposats escorxador­s saudites, membres de la guàrdia de Bin Salman. Un d’ells hauria estat fotografia­t amb ell en la seva recent visita a Espanya. Segons aquestes fonts, que fins ara no aporten proves, Khashoggi hauria rebut una pallissa, abans de ser mutilat i esbocinat. Els seus assassins haurien abandonat Istanbul a les 20 hores de la seva arribada, amb rumb a Riad, després de fer escala als Emirats i Egipte. El grau de complicita­t d’aquests governs encara està per dilucidar, però tant Turquia com Qatar es freguen les mans.

El destí de Jamal Khashoggi va fer un gir al maig al Fòrum Al Sharq, animat a Istanbul pel palestí Wadah Khanfar, exdirector general d’Al-Jazira, la cadena qatariana detestada per Riad. En ell, el crític saudita es va desfer en elogis de la

primavera àrab –com en el seu article pòstum a The Washington

Post– i va demanar a l’Aràbia Saudita de legalitzar “l’islam polític”, ergo els Germans Musulmans. Allà també va conèixer l’admiradora d’Erdogan amb qui ara pretenia casar-se, per a la qual cosa necessitav­a acreditar la seva condició de divorciat. Era una oportunita­t que els falconers d’Aràbia no pensaven deixar escapar.

El príncep Bin Salman, al capdavant d’un comitè per reformar l’espionatge saudita

 ?? EMRAH GUREL / AP ?? La policia científica turca investiga la desaparici­ó forçada del periodista Jamal Khashoggi en diversos escenaris d’Istanbul
EMRAH GUREL / AP La policia científica turca investiga la desaparici­ó forçada del periodista Jamal Khashoggi en diversos escenaris d’Istanbul

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain