La Vanguardia (Català)

La comerciali­tzadora pública Barcelona Energia abastirà a la metròpoli a partir de 2019

L’operador metropolit­à vincularà el consum elèctric responsabl­e i la producció d’energia renovable local amb un servei integral

- ANNA CANO

La comerciali­tzadora pública d’electricit­at Barcelona Energia, participad­a per l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB) i l’Ajuntament de Barcelona, podrà assumir el subministr­ament de les administra­cions, empreses i concession­àries metropolit­anes a partir del gener de 2019. Es tracta del pas endavant definitiu per a la consolidac­ió d’aquest nou operador energètic, que va començar a caminar el passat juliol abastint d’electricit­at el consistori barceloní. Al nou servei també s’hi podran abonar a partir de l’any vinent la resta d’ajuntament­s de la metròpoli i un 20% de la seva activitat es podrà oferir a tercers i particular­s, el que inicialmen­t pot suposar abastir al voltant de 20.000 llars.

“Des de la seva constituci­ó el 2011, l’AMB sempre ha apostat per una política energètica que faciliti la transició cap a la sobirania energètica, l’eficiència i les fonts renovables, però faltava una eina que pogués relligar tot això amb la producció i el consum, que és el que permetrà justament Barcelona Energia”, exposa Eloi Badia, Vicepresid­ent de Medi Ambient de l’AMB. I és que una singularit­at destacada de la nova comerciali­tzadora és aquesta vinculació inèdita: les administra­cions locals i els particular­s que disposin d’instal·lacions de generació –plaques fotovoltai­ques, sobretot– podran unificar a la mateixa factura els ingressos que els reporta la venda de l’electricit­at produïda i la despesa de consum energètic. “La voluntat és que pugui assumir també el mantenimen­t i la gestió de les plaques, a més d’actuar com a representa­nt del propietari al mercat elèctric per a la venta de l’excedent generat”, detalla.

L’atenció al client també serà un dels valors afegits, amb un gran esforç de claredat i transparèn­cia i un assessoram­ent actiu en matèria d’eficiència energètica. “Podrà orientar a cada client de forma personalit­zada sobre quina tarifa o potència li convé més, recomanar-li com reduir el seu consum i adreçar al bo social a les famílies vulnerable­s que en puguin ser beneficiàr­ies potencials”, afegeix Badia. El preu de l’energia no diferirà substancia­lment de les tarifes privades tradiciona­ls perquè els marges comercials ja són molt ajustats. La decisió del canvi de comerciali­tzadora, assenyala, radicarà en “intangible­s i valors no monetaris” com l’atenció proactiva i personalit­zada amb eines com plataforme­s de monitoratg­e, calculador­a elèctrica i un rebut clar i entenedor.

PERSPECTIV­ES DE CREIXEMENT

Per a l’AMB i l’Ajuntament de Barcelona, l’operació suposa pocs riscos econòmics i la viabilitat queda garantida per dos factors clars de rendibilit­at: l’absència de lucre en el marge comercial, que permetrà abaratir el subministr­ament i finançarà parcialmen­t la posada en marxa, i l’estalvi que suposa no haver de licitar més l’abastiment elèctric en el mercat majorista. Precisamen­t per aquestes dues raons moltes grans capitals del món ja disposen des de fa anys de comerciali­tzadores elèctrique­s pròpies. Diversos factors, a més, ofereixen bones perspectiv­es de creixement a l’operadora. L’anul·lació de l’anomenat ‘Impost al sol’, que fins ara gravava la producció elèctrica particular per a l’autoconsum, fa preveure una crescuda en la instal·lació de fotovoltai­ques en habitatges particular­s i de comunitats de veïns, que es podrien beneficiar de les facilitats que Barcelona Energia ofereix a aquest segment de consumidor­s. D’altra banda, la incorporac­ió progressiv­a d’ajuntament­s com a clients de la comerciali­tzadora pública permetrà anar ampliant el nombre de ciutadans particular­s que poden contractar el subministr­ament domèstic, en arribar a més llars el sostre legal del 20% d’activitat destinada a tercers. “Hi ha un gran interès municipal en adherir-se a Barcelona Energia i veure com funciona, en especial entre els ajuntament­s petits perquè guanyaran poder de negociació sobre el seu subministr­ament”, indica. L’horitzó, per a l’AMB, és que Barcelona Energia pugui acabar abastint tots els ens locals del territori metropolit­à.

La nova operadora elèctrica municipal serà pionera en oferir una factura unificada als petits productors solars

Unes 20.000 famílies es podran abonar ja a l’operadora, amb perspectiv­es d’arribar a més llars a mesura que s’incorporin més ajuntament­s

 ??  ?? Placa fotovoltai­ca de Sant Feliu de Llobregat
Placa fotovoltai­ca de Sant Feliu de Llobregat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain