La Vanguardia (Català)

Un acord entre Colau i Trias desbloquej­a la contracta de neteja

L’expedient serà més flexible i prioritzar­à la innovació i la qualitat per sobre del preu

- RAÚL MONTILLA

Prioritzar la innovació i la qualitat per damunt del fet que el servei surti més barat, o que el contracte sigui prou flexible perquè el nou batlle, si Ada Colau ja no és alcaldessa l’any que ve, hi pugui deixar la seva pròpia empremta. Això i el clima de negociació –ja no bo, sinó almenys correcte– han fet que el PDECat, segons van explicar ahir ells mateixos, hagi arribat a un acord amb el govern de l’alcaldessa Ada Colau que desbloquej­a l’expedient de la nova contracta d’escombrari­es, que té un plec de clàusules que es tornarà a votar al ple de la setmana que ve. El suport del grup municipal presidit per Xavier Trias i que té com a alcaldable Neus Munté permetrà que el contracte més important de l’Ajuntament, per un valor superior a 300 milions d’euros anuals i vuit anys de durada més dos més de prorrogabl­es, deixi de estar als llimbs.

“Aquest acord demostra que, quan un s’asseu i té voluntat de negociar, les coses tiren endavant”, va manifestar Trias, que també va donar suport al pla de l’habitatge de l’equip de govern. “Asseure’s és crear un clima. Si asseure’s és fer-ho amb els fastigosos del 3%, això no és negociar”, va afegir l’exalcalde, que va celebrar el canvi de to dels comuns.

I és que, precisamen­t aquest mal to i, lligat a això, la presumpta incapacita­t per poder negociar, va ser el que va fer que al ple del 27 abril l’expedient de la nova contracta d’escombrari­es, una qüestió més tècnica que política, s’eliminés a última hora de l’ordre del dia, malgrat que solia ser un tràmit d’aprovació gairebé automàtic.

“Volem la màxima qualitat i eficiència del servei amb un millor control de l’Ajuntament, que s’obri la porta a fer que tota la ciutadania tingui tota la informació i que sàpiga la freqüència de pas o la classe de neteja que es fa al seu carrer”, va afegir Munté, que va defensar que el seu grup ha forçat que en el plec de clàusules es prioritzi la innovació i els bons resultats per sobre de la valoració econòmica.

En aquest sentit, l’oferta econòmica dels possibles adjudicata­ris suposarà tan sols un 15% del resultat final del concurs i no un 25% com deia la proposta inicial de Colau. “D’aquesta manera evitem les baixes temeràries”, va afegir l’alcaldable del PDECat.

Sobre els aspectes requerits de més qualitat i innovació, Munté va explicar que els nous conteni- dors que es distribuir­an a la ciutat, en el marc de la nova contracta que entrarà en servei l’any que ve, seran més petits perquè quedaran, d’alçària, per sota d’una persona adulta: una qüestió de visibilita­t i de seguretat, tant per als vianants com per als conductors. I, a més, tots seran intel∙ligents. Una caracterís­tica, aquesta última, que permetrà bonificaci­ons en la taxa d’escombrari­es per als ciutadans que en facin un bon ús. “Hem de pagar pel que generem i hem de premiar els que reciclen bé”, va apuntar Munté.

Al marge d’això, la nova contracta vol prioritzar solucions intel∙ligents i més ecològique­s, per exemple incorporan­t flotes menys contaminan­ts i també menys sorolloses, si bé el plec deixarà oberts diversos aspectes perquè es tracta d’un període de temps total de deu anys en què el govern municipal pot canviar fins a dues vegades i, al mateix sector, hi poden haver avenços molt significat­ius.

El vot dels nou regidors del PDECat i, previsible­ment, el del seu exregidor Gerard Ardanuy s’afegiran així al dels 11 de BComú i al dels 4 del PSC, que també hi votaran a favor després que l’equip de govern hagi tingut en compte les seves peticions, com que s’augmenti la neteja en zones més sensibles de la ciutat –l’exemple més clar és Ciutat Vella– o que es recullin peticions de millora que reclamaven els treballado­rs.

 ?? XAVIER CERVERA / ARXIU ?? El més important. La contracta de neteja té un cost d’uns 300 milions d’euros anuals
XAVIER CERVERA / ARXIU El més important. La contracta de neteja té un cost d’uns 300 milions d’euros anuals

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain