La Vanguardia (Català)

Colau tasta la seva medecina

- Luis Benvenuty

L’activista dels desallotja­ments i les causes perdudes no hauria acceptat les respostes donades ahir

Tot va començar aquí: a la Barcelonet­a. I ara ho torna a fer. Mai un apèndix no va resultar tan transcende­nt. Potser algun que va desencaden­ar en una apendiciti­s molt greu. Potser per això la Barcelonet­a és tan important. L’alcaldessa Ada Colau es va reunir ahir d’una manera molt informal i propera amb dotzenes de veïns del barri. Un va agafar el micròfon i li va dir que a sota de casa hi té una botiga de lloguer de bicicletes que el fa parar boig, i un altre, que l’altre dia se li va encarar un manter quan li va recriminar que no podia passar amb el cotxet de la criatura. Un altre, que quan surt als matins a treballar va amb una mà a la butxaca perquè els delinqüent­s pensin que va armat i no s’atreveixin a... La sala polivalent del centre cívic es va omplir, i la gent no es va mostrar tímida a l’hora de demanar la paraula.

“Colau, el parc infantil de la plaça de la Repla és tot el dia plena de borratxos. I els nostres fills?”. “Alcaldesa, a la platja ja no et pots ni asseure, és tota plena de gent venent porqueries... I fiques la mà a la sorra i et trobes una bossa de cocaïna”. “El barri de la Barcelonet­a fa pudor de pixats. Volen que ens n’anem? Doncs no ens n’anirem del nostre barri. Alcaldesa, jo la vaig votar, i ara estic decebut, defraudat, desesperat”.

La veritat és que la Colau dels desallotja­ments no hauria acceptat les respostes que va donar ahir: que si els concursos públics tenen uns terminis, que si la Generalita­t no desplega els mossos que fan falta, que molts delinqüent­s s’aprofiten dels buits legals... “I el problema del top manta és global –va afegir–. Va molt més enllà d’aquesta ciutat. Hem de repartir els recursos que tenim, i també hem d’enfrontar-nos als narcopisos”.

Els murmuris van ofegar algunes de les paraules que va dir. “Llavors puc baixar amb una manta al carrer per guanyar-me la vida?”. “Com és que van deixar que vinguessin tots al nostre barri?”. “Si és que alguns dels manters es riuen de nosaltres a la cara. Fan els que els dona la gana”. “La qüestió no és enviar la policia una vegada a la setmana cinc minuts perquè se’n vagin una estona. Cal impedir que s’hi posin”. “Jo vaig estar dos anys a l’atur i no se’m va acudir...”.

A sobre, va agafar el micròfon un dels visualitza­dors d’apartament­s turístics il∙legals: “Al juliol ens van dir que havíem fet una gran feina i fa tres dies ens diuen que ens n’anem al carrer. Vam començar un projecte pioner”.

Qui guanyi la batalla de la Barcelonet­a trobarà un camí molt net fins a la plaça Sant Jaume. Manuel Valls ja es va reunir amb els principals comerciant­s de la ciutat, va parlar amb els empresaris més importants i va visitar els carrers de la Barcelonet­a. Colau va arrencar a la plaça de la Repla la campanya electoral que la va conduir a l’alcaldia. Saben que en aquells comicis gairebé va triplicar el nombre de vots de l’encara alcalde Xavier Trias?

Els mitjans de comunicaci­ó no van ser convocats a la reunió d’ahir. L’Ajuntament només va penjar uns quants cartells pels carrers. La idea era que se n’assabentés sobretot la gent del barri, que els veïns se sentissin lliures i diguessin a l’alcaldessa el que pensen. Colau acostuma a organitzar aquestes trobades de tant en tant, aquí i allà. La primera de totes va tenir lloc fa uns tres anys, uns quants mesos després de les eleccions. Aquí, a la Barcelonet­a.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? L’alcaldessa Colau es va reunir ahir a la tarda amb veïns de la Barcelonet­a
LLIBERT TEIXIDÓ L’alcaldessa Colau es va reunir ahir a la tarda amb veïns de la Barcelonet­a
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain