La Vanguardia (Català)

El controvert­it Novator 9M729

El míssil rus pel qual Trump vol trencar el tractat INF

- MOSCOU Correspons­al

Fa anys que Rússia i els EUA s’acusen de violar el tractat INF del 1987, que prohibeix els míssils d’abast mitjà, amb un rang d’entre 500 i 5.500 quilòmetre­s. De fet, el míssil que serveix a Trump per estripar les cartes forma part d’aquesta guerra dialèctica almenys des del 2014. Aquell any Washington ja va notificar als seus aliats de l’OTAN que Rússia havia estat provant un míssil que podria violar el tractat. El llavors president Barack Obama va enviar una carta al president rus, Vladímir Putin, el juliol del 2014 fent-lo partícip d’aquests temors.

Segons els nord-americans, les violacions del tractat que van firmar Reagan i Gorbatxov tenen a veure amb les proves de míssils de creuer Novator 9M729, que a l’OTAN anomenen SSC-8. El 2017 els serveis d’intel·ligència dels Estats Units assegurave­n que el míssil ja havia estat lliurat a l’exèrcit rus. Fa dues setmanes, en una reunió de ministres de Defensa de l’OTAN a Brussel·les el cap del Pentàgon, James Mattis, va advertir que les accions de Moscou obliguen Washington a “construir el seus propis sistemes, que es convertira­n en contrapès als míssils russos”.

Rússia, per la seva banda, també ha tingut queixes. Els mitjans russos ja van publicar el 2005 que Moscou estava consideran­t abandonar el tractat. El juny del 2013 Serguei Ivanov, cap de l’Administra­ció del Kremlin, va dir que el tractat beneficiav­a més els EUA que Rússia, ja que els americans no havien de fer front a amenaces contra la seva seguretat. “Els americans no necessiten aquest tipus d’armes, ja que el seu radi efectiu no arriba a Europa”, explicava al canal Rossiya-24.

A Moscou es recupera el rebuig de l’escut antimíssil­s nord-americà per a Europa. “A les llançadore­s del sistema Aegis dels EUA a Romania i Polònia, a més dels míssils antibalíst­ics SM-3, es poden col·locar míssils de creuer de llarg abast Tomahawk”, deia ahir a Gazeta.ru el general Valeri Zaparenko, exvicedire­ctor de la direcció operativa de l’Estat Major.

A Moscou experts i Govern afirmen que el Novator 9M729 no supera els 500 quilòmetre­s d’abast. “A Rússia hi ha míssils d’abast mitjà i curt, però estan instal·lats en vaixells militars, o en transports aeris”, deia a Nezavíssim­aia Gazeta el general Iuri Netkatxov.

Washington diu que viola el pacte, però Moscou assegura que el seu abast no supera els 500 quilòmetre­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain