La Vanguardia - Què Fem

Senyors de la guerra

JONAH HILL ES LLUEIX EN UNA PARÒDICA RECREACIÓ D’UNA HISTÒRIA REAL PROTAGONIT­ZADA PER DOS JOVES TRAFICANTS D’ARMES A AFGANISTAN

- ENRIC ROS

Amb el seu paper de mà dreta del gàngster/agent de borsa Leonardo DiCaprio a El lobo de Wall Street (2013), Jonah Hill va deixar enrere els personatge­s de nerd en comèdies d’humor destraler (però infal·lible) com Supersalid­os (2007). Ara confirma la vocació de continuar explorant el seu costat més fosc amb aquesta mescla de comèdia salvatge i cinta d’acció bèl·lica, que narra la història de dos joves als quals el Pentàgon va arribar a pagar 300 milions de dòlars perquè proporcion­essin armes als aliats nord-americans a Afganistan.

El director Todd Phillips, amb experiènci­a en la comèdia passada de voltes amb la trilogia iniciada amb Ressaca a Las Vegas (2009), signa aquest film basat en un cas real que va donar a conèixer el periodista Guy Lawson a Rolling Stone. Phillips va ser documental­ista abans de passar-se a la ficció –no us perdeu Frat House (1998), una producció d’HBO que explora el vessant més sinistre de les fraternita­ts università­ries nord-americanes–, però aquí no mostra cap voluntat de versemblan­ça.

Juego de armas és sobre- tot una pel·lícula de col·legues que es mouen pel cantó més bèstia de la vida, narrada amb un llenguatge adrenalíni­c que evoca altres relats semblats com Blow (2001) o El senyor de la guerra (2005).

Un diable anomenat Efraim

Phillips se centra en la relació mefistofèl­ica entre els dos joves, l’amoral Efraim (Hill) i el més dubitatiu David (Milers Teller), a través d’aquest últim, que d’alguna manera actua de consciènci­a de l’espectador. El relat oscil·la sovint entre la fascinació pel mal i el contrapunt moral, però finalment obté els moments més brillants quan s’endinsa en el retrat d’aquest nou diable del capitalism­e anomenat Efraim, que Hill interpreta de manera notable i que aconseguei­x provocar complicita­t i alhora repulsió (és impossible no sentir esgarrifan­ces, i un estrany delit, quan s’escolta el seu riure de hiena).

Malauradam­ent, la resta de la pel·lícula no està a l’altura de la composició de Jonah Hill. Al final tot es queda en una paròdia superficia­l a l’hora d’oferir la contracròn­ica de les incursions dels Estats Units a l’Orient Mitjà.

 ??  ?? Jonah Hill i Miles Teller es passen a la comèdia d’acció basada en fets reals.
Jonah Hill i Miles Teller es passen a la comèdia d’acció basada en fets reals.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain