La Vanguardia - Què Fem

Amor en temps de guerra

EL CINEASTA BASC KOLDO SERRA PORTA AL CINEMA EL BOMBARDEIG DE GUERNICA A CÀRREC DE L’AVIACIÓ NAZI

- B. MORELL

Que un director espanyol com Koldo Serra, amb una prometedor­a carrera (era seu el multipremi­at El tren de la bruja i la pel·lícula Bosque de sombras, rodada en anglès i protagonit­zada per Gary Oldman), hagi trigat gairebé deu anys a estrenar la seva segona pel·lícula diu molt de la situació de la indústria cinematogr­àfica per aquestes contrades. No pas del cinema, que se’n fa, i de bo, malgrat que alguns pensin el contrari.

Ara bé, per a Serra i la resta de l’equip no ha estat un camí de roses: sang, suor i llàgrimes ha costat tirar endavant aquest projecte al qual ell va arribar quan la preproducc­ió ja estava en marxa i que, quan el va haver convertit en realitat, havia esdevingut quelcom personal. I és que el repte no era fàcil: portar per primera vegada a la pantalla gran la història de

La Teresa (María Valverde) i el Henry (James D’Arcy) protagonit­zen la relació romàntica del film. l’infame episodi del bombardeig de la població de Guernica durant la guerra civil espanyola per part de l’aviació nazi, on, per primera vegada, l’estratègia militar posava en pràctica l’assassinat massiu de població civil com a tàctica de guerra. Per sort, n’ha sortit ben parat.

Emoció i entretenim­ent

Esclar que per fer-ho ha hagut de cedir terreny a la ficció i construir un melodrama romàntic en temps de guerra a tres bandes, amb un americà prestigiós però de tornada de tot (inspirat en el periodista del Times londinenc George L. Steer), una editora de l’oficina de premsa del bàndol republicà i un assessor soviètic de l’exèrcit republicà. Tot, en un guió de manual que visita tots els llocs comuns i que respon a la vocació comercial d’una pellícula absolutame­nt clàssica en tots els sentits, amb una planificac­ió elegant i ben treballada per part de Serra, on poden conviure David Lean i Michael Bay passant per James Cameron, i que llueix fins a l’últim euro invertit amb un important esforç de producció. Així, no es tracta tant d’impartir una lliçó magistral d’història –tampoc ho pretén– com de fer un film on emoció i entretenim­ent puguin conviure.

D’aquesta manera, Gernika, tot i tenir les seves limitacion­s –com algunes subtrames i personatge­s sobrants–, aconseguei­x omplir un buit important en una indústria, l’espanyola, mancada de propostes com aquesta.

GERNIKA

DIR.: KOLDO SERRA. GÈNERE: DRAMA. INTÈRPRETS: JAMES D’ARCY, MARÍA VALVERDE, JACK DAVENPORT, INGRID GARCÍA-JONSSON, ALEX GARCÍA, BÁRBARA GOENAGA. PAÍS: ESPANYA. ANY: 2016. DUR.: 110 MIN.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain