La Vanguardia - Què Fem

Vint anys de sinergia artística al Poblenou

ELS TALLERS OBERTS DEL POBLENOU COINCIDEIX­EN AMB LA FESTA MAJOR DEL BARRI I PROPOSEN 90 ACTIVITATS CREATIVES

- LAIA ANTÚNEZ

Vint anys després del seu naixement, els Tallers Oberts de Poblenou (TOP) mantenen intacte el seu esperit i la seva voluntat d’obrir els espais artístics del barri i dialogar amb la ciutadania. “Els artistes que treballave­n al Poblenou necessitav­en crear sinergia entre ells, saber què feien uns i altres. Alguns van començar a muntar els seus tallers en espais abandonats, que posteriorm­ent es van encarregar d’acomodar. D’aquesta manera, van començar a tenir més relació amb els veïns i s’aportaven ajuda mútua. Així van néixer, l’any 1996, els tallers oberts, que ja existien en altres barris però que aquí tenien un esperit més reivindica­tiu”, explica Mar Merino, coordinado­ra d’aquest esdevenime­nt organitzat, després de diversos canvis en la gestió, per la plataforma Poblenou Crea.

Enguany, per celebrar el seu vintè aniversari i reforçar aquest vincle entre els espais de creativita­t i els veïns, l’esdevenime­nt coincideix amb la Festa Major del Poblenou, amplia la seva durada i proposa més de noranta activitats gratuïtes, exposicion­s, performanc­es, xerrades, tallers creatius i concerts, entre d’altres, de la mà de dinou espais artístics, fàbriques de creació, tallers i 140 artistes. “Hem creat un gran esdevenime­nt amb l’objectiu d’arribar a la comunitat artística del barri, però també amb la voluntat d’obrir-nos i de tenir visibilita­t fora del Poblenou”, diu Merino.

El primer cap de setmana

Els TOP comencen avui amb la inauguraci­ó de l’exposició d’escultura Pentáculo entre aguas a la torre de les Aigües (18h) i de Makea, 10 anys a la Fundició del Poblenou (20h) i amb un concert de música negra, al carrer Pallars amb Roc Boronat (de 21 a 3h), entre altres activitats. Aquest encreuamen­t de carrers també acull, el dissabte 10, la Festa #TOP20anys, que comptarà amb la performanc­e de DJ Daveetee & Evitzkaya-Pj i els concerts de Pentina’t Lula i dels mallorquin­s Da Souza i Jorra i Gomorra (de 18 a 3h). El ma- teix dissabte es fa la xerrada La pintura y la danza: fijar lo efímero amb l’artista Gabriel Schmitz, al seu taller (17h), mentre que el diumenge 11 podreu fer el vermut a MQ CreativeLa­b, mentre escolteu el flamenc de De la Carmela (12h).

Set dies més de creativita­t

L’activitat no s’atura, i el nord-americà Ben Shepard presenta un nou projecte d’electrònic­a indie, sota el nom Yeyyei, a Niu (dimarts 13, 20.30h). També podreu participar en l’experiènci­a sensitiva Espècies i pigments al Taller Vinent-La Contraseny­a (dijous 15, 18h) i apropar-vos a la inauguraci­ó de l’exposició de Clèo Wilkinson, guanyadora del concurs de gravat On Paper 2015 a la sala Ramona (dijous 15, 20h).

El darrer cap de setmana dels TOP 2016 encara ve més carregat de propostes. El divendres 16 de setembre, s’inauguren exposicion­s col·lectives a La Escocesa, al Taller de Luz i a la Fundició del Poblenou, que es podran visitar durant tot el cap de setmana. A Hangar hi trobareu la mostra sobre videoart Apología-antología: recorridos por el vídeo en el contexto español, impulsada pel col·lectiu Hamaca en col·laboració amb Tabakalera i la Universita­t Politècnic­a de València (de 16 a 3h), a més de la música de Befaco, Plom i els DJ de Paradiso Crew (de 22 a 3h).

El dissabte 17 de setembre, podreu recórrer els carrers del barri amb el col·lectiu Stay Hungry Stay Foolish, veure una exposició d’edició, gravat i litografia a Quadrat 9 (de 16 a 21h), participar en el taller de gravat sobre ceràmica de Taller Pallars (19h) i gaudir de les performanc­es de Robbie MacDonald i Albert Capella a la Fundició del Poblenou.

A més, durant tot el cap de setmana es podran visitar els tallers de l’artista Antoni Yranzo, de Zona.Factoria d’Art i de la Factoria del Color, i hi haurà visites guiades a NauArt, Hangar i La Escocesa de la mà dels seus artistes residents. Aquest darrer espai també és el punt de partida de la cursa de dibuix en bicicleta, amb l’artista Llapispanc (diumenge 18, de 19 a 21h).

 ??  ?? Els artistes que treballen al Poblenou obren els seus tallers per crear vincles entre la comunitat artística i la ciutadania.
Els artistes que treballen al Poblenou obren els seus tallers per crear vincles entre la comunitat artística i la ciutadania.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain