La Vanguardia - Què Fem

L’infern són els altres

UN DRAMA CRIMINAL NOTABLE AMB UN REREFONS EXISTENCIA­LISTA INQUIETANT, PROTAGONIT­ZAT PER UN JOVE AMB UN PASSAT OBSCUR

- E. ROS

Pocs mesos després d’arribar a Polònia per estudiar cinema a la prestigios­a escola de Lodz, el suec Magnus von Horn va ser víctima d’un robatori amb violència. Aquella experiènci­a traumàtica va fer néixer en ell un interès pels adolescent­s capaços de deixar-se portar sobtadamen­t per l’agressivit­at; un univers inquietant que, abans de debutar en el llarg, ja va explorar en un parell de recomanabl­es curtmetrat­ges, com el documental Radek (2006) i Without Snow ( 2011).

El passat sempre torna

En aquesta pel·lícula notable, Horn parteix d’una convenció del cinema carcerari més clàssic: un jove que ha comès un crim en el passat surt del reformator­i després de pagar el seu deute amb la societat, amb la intenció de refer la vida a poc a poc al seu poble.

A partir d’aquí comença un estudi psicològic pertorbado­r del jove i la seva relació amb la comunitat, que recorda l’atmosfera malaltissa i alhora totalment versemblan­t dels relats implacable­s del primer Michael Haneke, del Thomas Vinterberg de La caça (2012) o, fins i tot, de l’Ingmar Bergman més sinistre de La hora del lobo (1968). Von Horn aconseguei­x dotar el film d’una aura pertorbado­ra, especialme­nt quan en-

Una experiènci­a personal traumàtica inspira aquest film, signat per Magnus von Horn. DIR. MAGNUS VON HORN. GÈNERE: DRAMA. INT.: ULRIK MUNTHER, MATS BLOMGREN, LOA EK, OLIVER HEILMANN, STEFAN CRONWALL, WIESLAW KOMASA. NACIONALIT­AT: SUÈCIA. ANY: 2015. DUR.: 102 MINUTS.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain