La Vanguardia - Què Fem

Ceràmica i arquitectu­ra, una història

EL MUSEU DEL DISSENY REUNEIX 300 PECES CERÀMIQUES D’ARREU DE LA MEDITERRÀN­IA

- L. ANTÚNEZ

L’any 2005 s’inaugurava el remodelat Mercat de Santa Caterina i sorprenia amb una coberta ceràmica espectacul­ar de colors amb rajoles hexagonals esmaltades. Aquesta coberta, una col·laboració entre EMBT Arquitecte­s i Ceràmica Cumella, potser és un dels exemples més actuals i espectacul­ars que trobem a Barcelona de l’ús arquitectò­nic de la ceràmica. Per aquest motiu, era lògic que tingués un lloc destacat a D’obra. Ceràmica aplicada a l’arquitectu­ra, una exposició inèdita, organitzad­a pel Museu del Disseny, que presenta més de 300 peces que recorren, des de Mesopotàmi­a fins a l’actualitat –més d’onze mil anys d’història–, l’evolució que ha viscut la ceràmica per tal d’adaptar-se a les necessitat­s arquitectò­niques.

Quatre espais

La mostra acota l’àmbit d’actuació al territori mediterran­i i, a més d’incloure obres cedides per institucio­ns com el Louvre de París i el Museu Nacional de Roma, treu a la llum seixanta peces que pertanyen al fons del mateix museu barceloní.

Moltes d’aquestes peces també contribuei­xen a destacar “el valor simbòlic i decoratiu de la ceràmica”, explica Pedro Azara, comissari de l’exposició.

Per això, el recorregut s’estructura en quatre apartats –projectar, construir, protegir i viure– i hi podem veure des de les cases de l’ànima, cons- truccions en miniatura d’ús funerari pròpies de les cultures antigues, fins als socarrats, plaques de terracota que, al segle XV, s’inserien entre les bigues dels sostres de les cases aragoneses i valenciane­s, i que es decoraven amb dibuixos religiosos per tal de protegir els habitants de la casa.

Un material contempora­ni

També hi veiem rajoles decorative­s de l’Alhambra de Granada, un exemple de la decoració islàmica geomètrica, i peces ceràmiques creades durant el segle XX per artistes com Picasso, Barceló, Dalí i Chillida, entre molts d’altres. Sense oblidar els nous artistes i arquitecte­s, com Xavier Mañosa (Apparatu) i Toni Gironès, que han renovat l’ús de la ceràmica. I és que, segons Azara, els últims vint anys ha tornat a guanyar força com a material constructi­u. “És relativame­nt econòmica, permet obtenir estructure­s i acabats en una sola peça, i climàticam­ent és excel·lent, ja que pot regular l’ambient. És un material perfectame­nt apte per a les construcci­ons contemporà­nies”, conclou.

D’OBRA. CERÀMICA APLICADA A L’ARQUITECTU­RA

MUSEU DEL DISSENY. PLAÇA DE LES GLÒRIES CATALANES, 37-38. BARCELONA. DEL 16 DE SETEMBRE AL 29 DE GENER. DE DT. A DG., DE 10 A 20H. PREU: 4,40€.

Museudeldi­sseny.barcelona.cat

 ??  ?? ‘Flèches’,Flèh’ rajolajl didissenya­dad per DDalílí l’l’any 1954 per a lal fàbricafàb­i valenciana­li ADEX.ADEX
‘Flèches’,Flèh’ rajolajl didissenya­dad per DDalílí l’l’any 1954 per a lal fàbricafàb­i valenciana­li ADEX.ADEX

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain