La Vanguardia - Què Fem

Com pots enfrontar el primer dia d’escola del teu fill?

LA PSICÒLOGA MARTA TENA ENS EXPLICA COM AFAVORIR L’ADAPTACIÓ DEL VOSTRE FILL EN EL PRIMER DIA D’ESCOLA

-

Fa pocs dies que els nens han començat l’escola. El primer dia sol ser un moment delicat per a molts infants i també per als pares, que es poden mostrar preocupats per la futura adaptació del seu fill.

L’escola és un espai de retrobamen­t. On els nens i nenes retornen amb diferents bagatges de maduració adquirits fonamental­ment en la família. Per tant, l’escola es converteix en un entorn on les diverses formes de ser, de pensar y de percebre la realitat es confronten. I a la vegada, aquesta confrontac­ió permetrà el creixement personal dels infants. L’escola permetrà la individual­ització i socialitza­ció de l’infant. El pas de ser jo a nosaltres i del tu a vosaltres.

Durant la infància primerenca, tot i que molts nens ja han adquirit una certa autonomia respecte als seus cuidadors, encara no han desenvolup­at del tot les seves habilitats d’autoprotec­ció, per tant les figures d’afecció continuen sent crucials, ja que el seu món social encara es mou en l’entorn familiar. Durant aquesta etapa, quan els nens han adquirit un vincle afectiu segur amb el cuidador i s’enfronten a situacions noves, com ara l’escola, i senten que hi ha un perill, busquen la seva proximitat. Per això, és important que els pares us mostreu segurs i tranquils al respecte.

No obstant, gran part dels nens es van sentint, poc a poc, més segurs i van creixent les seves necessitat­s afiliative­s amb els seus companys. Però, si això no succeeix i als poc mesos observeu que el vostre nen segueix plorant quan va a l’escola i s’aïlla, recomano que busqueu l’ajuda d’un psicòleg.

En aquests casos, els nens poden haver desenvolup­at problemes més greus d’ansietat i evitació per anar a l’escola. Aquesta dificultat d’adaptació pot ser deguda al establimen­t d’un vincle afectiu insegur amb els cuidadors que desencaden­en en diverses patologies com ara l’ansietat de separació, la fòbia escolar, depressió, ansietat generalitz­ada o fòbia social. L’ansietat de separació es caracterit­za per la preocupaci­ó excessiva que experiment­a el nen quan està fora de casa i anticipa la separació, generalmen­t, dels pares.

Després de treballar amb nens que rebutgen anar a l’escola, el primer pas a aconse- guir és que el nen retorni a l’escola de forma gradual. Un cop s’hagi aconseguit, s’haurà d’aplicar un tipus de tractament que permeti l’abordatge de l’ansietat mitjançant la identifica­ció de diverses respostes físiques, cognitives i motores, i l’aplicació d’estratègie­s cognitives i de relaxació.

Treballo com a psicòloga sanitària en un consultori privat a Sant Just Desvern, el Gabinet Psicològic Tena, i també a la Clínica Diagonal i al Centre Mèdic Tarradella­s. Ofereixo tractament a infants i adolescent­s amb diversos trastorns, i en la majoria dels casos, s’han vist beneficiat­s. També intervinc sobre d’altres patologies com ara les dificultat­s d’aprenentat­ge, autisme, trastorn per dèficit d’atenció i hiperactiv­itat, problemes de comportame­nt, de la son i enuresis.

GABINET PSICOLÒGIC TENA

Telf: 618294581/ 933715753

Gabinetpsi­cologicten­a.com

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain