La Vanguardia - Què Fem

PANTALLES

Joc de Trons té tots els números per convertir-se en la millor sèrie de drama en la cerimònia dels Emmy d’aquest diumenge.

- TONI DE LA TORRE

Joc de Trons va ser la gran guanyadora als Emmy de l’any passat. Però ho va aconseguir per la cinquena temporada i, per tant, va ser un reconeixem­ent tardà per part dels premis de referència del món de les sèries (les primeres quatre temporades només van tenir guardons tècnics i per a secundaris). La clau de la victòria en la preuada categoria de millor drama va ser un canvi en el sistema de votació, que va passar de basar-se en jurats reduïts d’una dotzena de persones (els anomenats blue ribbon panels) a una ronda final oberta a tots els membres, aproximada­ment 18.000, de l’Acadèmia de les Ciències i les Arts de Televisió. Dit d’una altra manera: l’ampliació del nombre de votants va beneficiar la ficció, ja que el resultat dels seus vots va reflectir la popularita­t que té arreu del món. El nou sistema fa que les decisions dels Emmy s’ajus- tin més als gustos majoritari­s de l’audiència, i com que el nou sistema de votació es manté aquest any, Joc de Trons té tots els números per repetir la victòria com a millor sèrie de drama en la cerimònia d’aquest diumenge (es podrà veure a Movistar+, a la una de la matinada de dilluns).

Més competènci­a que mai

La resta de nominades com a millor drama intentaran desbancar Joc de Trons. D’entre elles, tres ja van sortir perdedores l’any passat: Better Call Saul, Downton Abbey, Homeland i House of Cards. Per tant, la sorpresa principal podria venir de les dues debutants en la categoria, Mr. Robot i The Americans.

La primera és la nova nineta dels ulls de la crítica, una sèrie provinent d’un canal menor que ha sabut capturar la situació de la crisi financera i convertir-la en una ficció valenta en el discurs i innovadora en el terreny visual. A més, Mr. Robot ja va vèncer Joc de Trons en els últims Globus d’Or, creant un precedent que s’ha de tenir en compte. Per la seva banda, The Americans ja és una ficció veterana, nominada per primer cop després d’anys demostrant la seva vàlua. Potser ha arribat el seu moment.

Moment de consolidar

Probableme­nt, Joc de Trons guanyarà el premi a millor drama, amb què consolidar­à el seu èxit, i les seves competidor­es es conformara­n amb els guardons a millor actor per a Rami Malek i millor actriu per a Keri Russell. Exactament el mateix que vol fer Veep en el terreny de la comèdia.

Després que la ratxa de Modern Family es trenqués, l’any passat, i que en el procés caigués l’últim bastió que quedava a les grans cadenes nord-americanes en la lluita contra els canals per cable i les plataforme­s de vídeo sota demanda, les comèdies d’autor són majoria, aquest any, entre les nominades.

Veep parteix com la favorita, seguida per comèdies com Master of None, Transparen­t, Silicon Valley i Unbreakabl­e Kimmy Schmidt. L’única nova incorporac­ió de les cadenes que ha estat nominada en aquest apartat on fa anys regnaven és Black-ish, d’ABC.

Mentrestan­t, la categoria de minisèries (ara anomenades limited series i incloent antologies) sembla que quedarà reduïda a un duel: el que es produirà entre l’aplaudida segona temporada de Fargo i The People vs. O.J. Simpson, que ha estat un fenomen televisiu, als Estats Units.

LES POSSIBILIT­ATS QUE ‘JOC DE TRONS’ NO TORNI A GUANYAR SÓN MINSES, PERÒ ‘MR. ROBOT’, QUE VA GUANYAR ALS GLOBUS D’OR, AMENAÇA AMB ASSOLIR LA GESTA

 ??  ?? El canvi recent en el sistema de votació dels Emmy ha beneficiat la ficció ideada per George R.R. Martin.
El canvi recent en el sistema de votació dels Emmy ha beneficiat la ficció ideada per George R.R. Martin.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain