La Vanguardia - Què Fem

TEMA DE LA SETMANA

Visitem pastisseri­es que fan servir ingredient­s curiosos, sorprenen amb les presentaci­ons i cuiden la família.

- NÚRIA BONET ICART

Benvinguts al paradís! Us proposem un recorregut per algunes de les millors pastisseri­es de Barcelona. Pels ingredient­s que fan servir, per l’originalit­at o l’autenticit­at, perquè segueixen el receptari dels seus avis, perquè combinen gustos que no has tastat mai... Per això considerem que són les millors. La llista podria ser molt més llarga, però també serien molts més els quilos que hauríem guanyat tastant l’especialit­at de cada casa. Endavant, llaminers!

JANSANA

BALMES, 106. TEL. 931 700 714.

Glutenfree.cat

L’edèn per als celíacs té un nom, i és Jansana. Pastissos, coques, cassoletes salades, macarrons i brownies, res es resisteix a l’Antoni Jansana i la Conxi Riera, que, seguint la tradició pastissera familiar, han adaptat el seu recepta- ri i han aconseguit crear veritables delícies sense gluten. S’atreveixen amb tot: pastes de full, braços de gitano, carquinyol­is i, fins i tot, els refinadíss­ims éclairs i rebosteria variada. Compte amb la seva darrera creació: un pastís de llimona que crea adeptes.

MADELEINE MON AMOUR

RAMBLA DEL POBLENOU, 117-119. TEL. 931 620 791.

Madeleinem­onamour.com

Quan entreu en aquest raconet parisenc, acollidor i glamurós, heu d’obeir les instruccio­ns precises de Luigi Masala i seguir el ritual de Proust, és a dir, heu de sucar una madeleine al cafè, el te o la xocolata desfeta, tancar els ulls i... senzillame­nt, gaudir del moment. Que què són les made

leine? Doncs unes galetes antiquíssi­mes creades a França, artesanes, esponjoses, amb forma de cloïssa, que Masala ha adaptat a tots els gustos que us pugueu imaginar. N’hi ha de dolces i de salades. Mereixen un viatge la de gerds amb un bany de xocolata blanca, la de pastís de llimona i la seva cosina germana de fruites del bosc, o la de praliné d’avellana. Els productes són de màxima qualitat: fruites naturals, xocolata importada de Bèlgica... i el resultat ho demostra.

STRATA BAKERY

RPROVENÇA, 158. TEL. 934 511 309.

Stratabake­ry.com

Ai, senyor, és que si passes per davant de l’aparador de l’Strata Bakery, hi has d’entrar i tastar alguns dels seus pastissos! Oh, el pastís de la casa! L’strata està fet a base de maduixes, nata, almívar de llet i pa de pessic de xocolata i vainilla. La presentaci­ó tomba d’esquena, però és que els pastissos artesans, casolans i fets del dia encara tenen més bon gust. Aquesta pastisseri­a té el regust de l’Argentina natal de la Mª Eugenia Triay, la seva creadora. Amb almívar de llet, alfajores, piononos, pasta brisa i empa- nades que es venen com xurros tot el dia. Fan pastissos per encàrrec, sense gluten, lactosa o sucre, i entre l’oferta sempre hi trobareu un parell de propostes veganes.

LA MARQUISE DÉCADENTE

CASANOVA, 191. TEL. 932 694 170

Lamarquise­decadente.com

Traspassar la porta de La Marquise Décadente vol dir entrar en un punt indetermin­at del planeta on es respira l’aire poètic dels artistes del segle XVIII. Amb decoració d’època, amb una vaixella d’antiquari i tot cuidat fins al mínim detall, aquí, la Milagros Loayza es proposa complaure tots els vostres capricis. Filla de diplomàtic, ha après els secrets de la cuina de cada país on ha viscut i aquest saber gastronòmi­c fa que s’atreveixi amb pastissos d’arreu del món: el Tres Leches de l’Amèrica Llatina, el quindim de l’Argentina, el carrotcake americà o el medovik de Rússia.

Accepta encàrrecs i, fins i tot, si li porteu una recepta de la vostra àvia, us la reproduirà.

MIL FULLS

CALAF, 33. TEL.: 936 762 807.

Facebook: Mil Fulls

Ben poques pastisseri­es de Barcelona poden tenir com a reclam una de les tradicions pastissere­s més difícils d’aconseguir: el milfulls cruixent, amb aquelles capes finíssimes que l’han fet un imprescind­ible dels diumenges a les taules catalanes de pro. Les coques, els tortells i les palmeretes que l’Antonio Bernal preparava al seu obrador de Sant Gervasi per a restaurant­s tenien tant d’èxit entre el veïnat que, finalment, va decidir obrir una botiga, on es despatxen diplomàtic­s, croissants de mantega, llacets i rebosteria variada. Però el que ha anat de boca en boca és l’excellènci­a de les seves coques: de Llavaneres, de cabell d’àngel i pinyons, de xocolata, de crema i maduixetes... Els tortells de nata són una de les seves especialit­ats (per encàrrec).

BOGUÑÁ

MUNTANER, 57BIS. TEL. 934 538 839.

Pastisseri­a-boguna.com

L’obrador de la família Boguñá conserva una de les receptes més preuades de la pastisseri­a catalana: la del torró de gema dels monjos de Montserrat. Tres generacion­s han guardat un dels secrets més buscats i nosaltres tampoc no hem aconse- guit que ens en diguin res. Però ens conformare­m, com fan els seus clients fidels, a reservar-ne una barra al desembre. Mentrestan­t, la Lídia Boguñá, l’Armand Garcia i les seves filles Sandra i Andrea us captivaran amb la seva simpatia i, sobretot, amb els seus aparadors, on hi ha tortells de nata, braços de gitano i borratxos artesans, dels de tota la vida, juntament amb tota mena de pastissos més innovadors, com ara la seva darrera creació, una mousse de xocolata blanca amb brownie.

TAKASHI OCHIAI

COMTE D’URGELL, 110. TEL.: 934 536 383.

Ochiaipast­isseria.com

Els barcelonin­s tenim la sort que en Takashi Ochiai fa més

de quaranta anys que va decidir, des d’un obrador de l’Eixample, fer les postres que li surten més bé: les que havia après al Japó, amb ingredient­s del seu país natal però amb el toc innovador que li ha donat el seu bagatge per Europa. Cada any porta 300 quilos de te matcha (te verd en pols) per elaborar algunes de les delícies que l’han fet famós: els mochi, les trufes i el gelat de te verd, i un croissant farcit que no té res a veure amb tot el que hàgiu tastat abans. Ochiai ha importat a Europa la recepta dels antics wagashi, dolços típics japonesos, que elabora de manera artesana cada dia: daifuku, dorayaki i kastera (un pa de pessic que no pot ser més esponjós). Treballado­r i perfeccion­ista de mena, Ochiai també ha creat veritables obres d’art que captiven la vista... i el paladar.

LUKUMÁS

TORRENT DE L’OLLA, 169. TEL.: 932 182 375. VALLDONZEL­LA, 36. TEL.: 933 488 817.

Lukumas.com

Rengleres de dònuts artesans, originals i acabats de fer surten cada dia de l’obrador de Lukumás, la pastisseri­a creada per Petros Paschalidi­s seguint la tradició encetada pels seus pares a Tessalònic­a, Grècia. Allà, dels dònuts en diuen lukumás i són més grossos i ensucrats. Però en Petros és un artista i ha donat un toc personal a la trentena de lukumás que ha creat des que s’ha instal·lat a Barcelona, primer al barri de Gràcia i després al Raval, amb tota mena de gustos, combinacio­ns i glacejats. Triomfen especialme­nt el de xocolata, el rotlle de canyella i el de cheesecake amb melmelada de gerds.

 ??  ?? Milagros Loayza mostra els pastissos de l’aparador de La Marquise Décadente.
Milagros Loayza mostra els pastissos de l’aparador de La Marquise Décadente.
 ??  ?? Mousse de te verd i mango a l’aparador de Takashi Ochiai.
Mousse de te verd i mango a l’aparador de Takashi Ochiai.
 ??  ?? Madeleine de xocolata negra i plàtan natural de Madeleine Mon Amour.
Madeleine de xocolata negra i plàtan natural de Madeleine Mon Amour.
 ??  ??
 ??  ?? Armand Garcia, pastisseri­a Boguñá.
Armand Garcia, pastisseri­a Boguñá.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain