La Vanguardia - Què Fem

L’(anti)heroïna moderna

QUINZE ANYS DESPRÉS DEL PRIMER FILM, BRIDGET JONES S’ENFRONTA, EN LA TERCERA ENTREGA DE LA SAGA, AMB ELS NOUS DILEMES DE LA MATERNITAT

- ENRIC ROS

Amb el nou mil·lenni, Bridget Jones es va convertir en l’encarnació (im)perfecta de l’ansietat i les neurosis d’una part de la feminitat contemporà­nia, mortificad­a per la tirania de la perfecció. Jones, un personatge creat per l’escriptora britànica Helen Fielding, va començar en forma de bitàcola digital, abans del seu èxit a les llibreries.

A la pantalla gran, el seu rostre ha quedat unit per sempre al de Renée Zellweger, que va aportar al personatge el seu aire innocent i alhora una mica murri, i també la seva indubtable vis còmica. D’una banda, la caòtica vida sentimenta­l i laboral de Jones representa­va un alleujamen­t per a tota una generació farta dels llibres d’autoajuda i l’obsessió per l’èxit i les dietes d’alimentaci­ó. De l’altra, quedava el dubte de si la proposta combatia els clixés i els prejudicis de l’antic món patriarcal o potser contribuïa secretamen­t a perpetuar-los sota una aparença diferent.

Després de l’èxit d’El diari de Bridget Jones (2001), el segon lliurament insistia en la fugacitat de la felicitat sentimenta­l. La saga es convertia, així, en una actualitza­ció en to menor de les velles comèdies esbojarrad­es de la guerra dels sexes, en la qual Zellweger i Hugh Grant prenien el relleu de Katharine Hepburn i Cary Grant.

Una fórmula infal·lible

Dotze anys després, arriba la tercera part, en la qual Jones descobreix la maternitat per una mala jugada d’uns preservati­us ecològics biodegrada­bles que s’havia comprat feia temps. Fielding contribuei­x al guió amb Dan Mazer (amb experiènci­a en la comèdia passada de voltes de Sacha Baron Cohen) i (oh, sorpresa!) l’actriu Emma Thomson, que també es reserva un divertit paper en la funció.

La cinta insisteix en els embolics triangular­s de sempre (amb l’habitual Colin Firth i el recentment incorporat Patrick Dempsey), amanits amb els clàssics tocs slapstick i els moments més ensucrats de comèdia romàntica. A aquestes altures, la saga ja ha trobat una fórmula consolidad­a que no ofereix gaires sorpreses, però serveix per passar una bona estona, reflexiona­nt, de passada, sobre els rols socials de dones i homes en el nou mil·lenni. Encara que potser, com algunes crítiques han observat, els seus dilemes poden semblar una mica caducats, en els nous temps del poliamor.

BRIDGET JONES’ BABY

DIR. SHARON MAGUIRE. GÈNERE: COMÈDIA ROMÀNTICA. INT.: RENÉE ZELLWEGER, COLIN FIRTH, PATRICK DEMPSEY, JAMES CALLIS, CELIA IMRIE, SALLY PHILLIPS, NICK MOHAMMED. NACIONALIT­AT: REGNE UNIT. ANY: 2016. DUR.: 122 MINUTS.

 ??  ?? Uns preservati­us ecològics biodegrada­bles juguen una mala passada a Bridget Jones (Renée Zellweger).
Uns preservati­us ecològics biodegrada­bles juguen una mala passada a Bridget Jones (Renée Zellweger).

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain