La Vanguardia - Què Fem

La pitjor cantant del món

MERYL STREEP ES POSA EN LA PELL D’UNA DONA SENSE CAP TALENT MUSICAL OBSESSIONA­DA A CONVERTIR-SE, TOT I LES SEVES LIMITACION­S EVIDENTS, EN UNA GRAN SOPRANO

- ENRIC ROS

Com arriba algú a convertir-se en un geni musical? És qüestió de talent innat o de pura transpirac­ió? Un famós estudi estadístic dels anys noranta (que després es posaria en dubte) va concloure que qualsevol que estigui disposat a treballar dur 10.000 hores acabarà destacant en allò que es proposi. No obstant això, hi ha perso- nes, com la pobra Florence Foster Jenkins, a qui la naturalesa sembla haver negat aquesta possibilit­at.

Jenkins va ser una dama de l’alta societat novaiorque­sa obsessiona­da a convertir-se en una diva de l’òpera que va suplir l’evident falta de veu (i d’oïda) amb un entusiasme irreductib­le. La seva peculiar biografia ja es va portar al cinema a la reivindica­ble Madame Margueri- te (2015), dirigida per Xavier Giannoli i interpreta­da per Catherine Frot. Ara, el britànic Stephen Frears –que els últims temps ha demostrat una sensibilit­at especial pels retrats de dones madures i més aviat excèntriqu­es, com Mrs. Henderson, Philomena i la reina d’Anglaterra– ens lliura aquesta impecable comèdia dramàtica que es gaudeix com una sàtira social eficaç sense gaires sorpreses.

Un càsting de luxe

La veritable Jenkins estava més a prop de la voluntario­sa cantant de karaoke que de la gran diva operística. La ironia és que el paper de l’artista fracassada l’interpreta ara una gran diva de la pantalla anomenada Meryl Streep. Envellida per al paper, Streep convenç en la seva entranyabl­e versió d’aquesta dona de moral incombusti­ble, encara que es queda a certa distància de la subtilitat irònica de Frot.

En el repartimen­t destaquen també Hugh Grant, oferint la seva millor versió com a marit i mànager de l’aspirant a soprano, i sobretot Simon Helberg, que treu partit a la seva comicitat en un registre molt diferent del que ens té acostumats a la sèrie The Big Bang Theory. Frears compleix amb ofici en aquesta reconstruc­ció de l’alta societat novaiorque­sa de la primera meitat de segle, que, de passada, reflexiona sobre l’obsessió per l’èxit i la recerca de la felicitat; encara que és inevitable trobar a faltar els temps en què Frears despuntava com a brillant autor de films com La meva preciosa bugaderia (1985), uns temps que segurament ja no tornaran.

 ??  ?? Florence Foster Jenkins està disposada a demostrar al món que pot cantar.
Florence Foster Jenkins està disposada a demostrar al món que pot cantar.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain