La Vanguardia - Què Fem

Una transforma­ció total

LA SÈRIE ‘TRANSPAREN­T’ ESTRENA AQUESTA SETMANA LA TERCERA TEMPORADA AMB LA VOLUNTAT DE TORNAR ALS ORÍGENS DE LA SEVA PROTAGONIS­TA I FER EL SALT DEFINITIU CAP AL FUTUR

- TONI DE LA TORRE

Quan es parla de transgèner­e, molta gent pensa que es tracta de la transforma­ció d’un home en una dona, però no té en compte que, en realitat, aquesta persona va néixer amb el cos equivocat i és, des del principi, una dona. Per fer patent la naturalesa d’aquest conflicte, els guionistes de Transparen­t han decidit que a la tercera temporada de la sèrie hi haurà un flashback que ens permetrà veure el personatge que interpreta Jeffrey Tambor quan només tenia 12 anys. La ficció ha estat la primera de la televisió nord-americana a tenir com a tema principal la disfòria de gènere, contribuin­t en gran mesura a la seva visibilitz­ació. Hi havia hagut moltes altres sèries amb personatge­s transsexua­ls o bé transgèner­e, per exemple, sèries recents, com Orange is the New Black o Sense8, però no eren les protagonis­tes de les seves ficcions. En canvi, la Maura és la protagonis­ta absoluta de Transparen­t. Per tant, és lògic que la sèrie continuï explorant el personatge amb un salt al passat, un recurs habitual en moltes sèries, quan la història ja comença a tenir un cert recorregut al darrere, i que, a en aquest cas, permet continuar enfrontant l’espectador amb la naturalesa del personatge.

A la recerca de la felicitat Però mentre la sèrie va narrativam­ent cap enrere, el personatge va cap endavant, i als nous episodis buscarà assessoria mèdica per operar-se i portar la seva transforma­ció al terreny físic. És un gran encert per part de Jill Solloway, creadora de Transparen­t, explicar en paral·lel l’origen de la història del personatge perquè l’espectador tingui ben clars els motius que el porten a sotmetre’s a un canvi tan irreversib­le com és un tractament de canvi de sexe. No és per caprici, no és per un gust passatger, és perquè és l’única manera que, per fi, el seu cos encaixi amb qui és realment. No cal dir que l’operació provocarà un daltabaix en la família, tot i que cadascun dels Pfefferman té els seus propis conflictes, tots creats per funcionar com un mirall simbò- lic del conflicte que manté la Maura, amb què es creen lligams constants: al final, tot va sobre intentar ser feliç.

La més apreciada d’Amazon Els nous episodis s’estrenen avui mateix al servei de vídeo sota demanda d’Amazon, que actualment no es troba disponible a casa nostra. Aquí els podrem veure demà, a través de Movistar Series. En el futur, aquesta distribuci­ó podria canviar, ja que Amazon té previst estrenar el seu servei a casa nostra abans que s’acabi l’any. Quan això passi, algunes sèries d’Amazon continuara­n al catàleg de Movistar+, mentre que d’altres (les estrenes segur) només es podran veure d’Amazon. Es tracta d’una situació similar a la que mantenen actualment Movistar+ amb HBO, que també ha d’arribar abans no s’acabi l’any. Si Joc de Trons és la sèrie més disputada, en aquest cas, i en la qual s’està mirant amb lupa la lletra petita dels contractes, en el cas d’Amazon serà Transparen­t la sèrie més cobejada, ja que és la més prestigios­a de les ficcions de producció pròpia de l’empresa (acumula cinc Emmys i un Globus d’Or). Curiosamen­t, no és la sèrie més vista d’Amazon, un honor que s’ha guanyat The Man in the High Castle, segons dades facilitade­s per l’empresa.

S’ESTRENA LA TERCERA TEMPORADA, PERÒ LA SÈRIE JA ESTÀ RENOVADA PER A UNA QUARTA ETAPA, DE MANERA QUE S’HA POGUT PLANIFICAR BÉ EL RECORREGUT DE LA MAURA

 ??  ?? El gran treball de Jeffrey Tambor com a Maura ha estat reconegut amb diversos premis.
El gran treball de Jeffrey Tambor com a Maura ha estat reconegut amb diversos premis.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain