La Vanguardia - Què Fem

Quatre dies per redescobri­r les millors galeries de la ciutat

LA SEGONA EDICIÓ DEL BARCELONA GALLERY WEEKEND INCORPORA NOVES GALERIES I OFEREIX RUTES GUIADES GRATUÏTES

- LAIA ANTÚNEZ

Galeries obertes durant quatre dies amb un extens programa de noves exposicion­s i amb una clara voluntat d’activar el mercat de l’art i de fer que el públic recuperi l’hàbit de visitar aquests espais expositius. Aquest és el model del Gallery Weekend, un esdevenime­nt consolidat en altres ciutats europees i americanes, que ara torna a Barcelona per celebrar la segona edició. “L’any passat va ser un èxit, vam registrar més de 50.000 visites, i la voluntat d’enguany és continuar creixent i consolidan­t-nos entre el públic de Barcelona, però també entre els col·leccionist­es i els profession­als internacio­nals”, explica Glòria Pou, coordinado­ra del Barcelona Gallery Weekend.

Programaci­ó de nivell

Les galeries que ja van participar en la primera edició repeteixen i se n’hi sumen quatre de noves: Miquel Alzueta, Toni Tàpies, Víctor Lope Arte Contemporá­neo i Rocío SantaCruz. En total, vint-itres galeries, repartides entre Barcelona –la gran majoria– i l’Hospitalet de Llobregat, s’apunten a aquest esdevenime­nt, impulsat per l’associació Art Barcelona. Totes han passat el filtre d’un jurat independen­t format per comissaris i crítics d’art, per tal de “garantir que la programaci­ó del Gallery Weekend sigui de primer nivell”, comenta Pou.

Artistes nacionals i internacio­nals, pintura, escultura, videoart... L’oferta és extensa i cobreix tot el mercat de l’art contempora­ni. “Qualsevol visitant pot trobar una exposició que li encaixi”. A la galeria 3 Punts, per exemple, hi veurem les escultures del barceloní Samuel Salcedo, i a la Galeria Balaguer és Víc- tor Jaenada qui sorprendrà amb un joc de murals, pintures i àudios per parlar del temps en què vivim. També es dediquen mostres, entre d’altres, al brasiler Laercio Redondo (Ana Mas Projects), al grafiter irlandès Robert Janz (A|34), a l’artista conceptual Kendell Geers (ADN Galeria) i al mexicà Erick Beltrán (Galeria Joan Prats), que estableix un diàleg entre conscient i inconscien­t.

Espais inèdits

Per la seva banda, la Galeria Barbié reunirà peces de caire surrealist­a de Calder, De Chirico, Dalí i altres grans noms de l’art del segle XX; la Galeria Carles Taché aplegarà alguns dels seus artistes habituals i d’altres convidats per reflexiona­r sobre el paper i la seva reivindica­ció en les arts visuals, mentre que la Galeria Mayoral retrà homenatge al Pavelló de la República Espanyola de l’Exposició Internacio­nal de París del 1937, amb quadres d’artistes que hi van participar, com Picasso, Miró i Julio González.

També es tornarà a posar en marxa el programa Composicio­ns, que obre diversos espais singulars de la ciutat per acollir les intervenci­ons artístique­s de Lola Lasurt ( Biblioteca Pública Arús), Wilfredo Prieto (Cavalleris­ses de la Guàrdia Urbana), Lúa Coderch ( Club Billar Barcelona), Regina Giménez (Can Trinxet, a l’Hospitalet) i Robert Llimós, amb una performanc­e que es desplaçarà per les galeries.

Rutes guiades

Per tal de facilitar la visita a les exposicion­s, s’han establert cinc recorregut­s –Born, Eixample Sud, Eixample Nord, Raval i Montjuïc-L’Hospitalet– que es poden consultar al web del Gallery Weekend. A partir d’aquestes rutes, també s’han organitzat les Gallery Walks, visites guiades gratuïtes que permetran descobrir de prop totes les mostres. Per participar-hi cal inscriure’s prèviament al correu bgw@artbarcelo­na.es.

Per si encara teniu més ganes d’art, més d’una vintena de museus i fundacions de la ciutat se sumen a l’esdevenime­nt amb activitats especials. “Cal donar context al programa de les galeries, i per això és important que aquestes institucio­ns s’hi impliquin. Farem que tota la ciutat es lliuri a l’art contempora­ni”, diu Pou, i insisteix que no hem d’oblidar que “les galeries estan obertes tot l’any i ofereixen una programaci­ó estable i gratuïta”. Només cal que ens hi acostem.

BARCELONA GALLERY WEEKEND

DIVERSOS ESPAIS DE BARCELONA I L’HOSPITALET DE LLOBREGAT. DEL 29 DE SETEMBRE AL 2 D’OCTUBRE. CONSULTEU HORARIS. PREU: GRATUÏT. • Barcelonag­alleryweek­end.com

 ??  ?? L’artista Keith Tyson participa en la mostra col·lectiva que organitza la Galeria Carles Taché coincidint amb el Gallery Weekend.
L’artista Keith Tyson participa en la mostra col·lectiva que organitza la Galeria Carles Taché coincidint amb el Gallery Weekend.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain